0
Τεράστια εθνική ήττα συνιστά η ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ. Αυτό γιατί η κατάθεση των συντεταγμένων αυτών, οριοθετεί πλέον την τουρκική και λιβυκή ΑΟΖ η οποία φτάνει ανατολικά και νότια της Κρήτης!


Αυτό σημαίνει, ότι πλέον η Ελλάδα στερείται του δικαιώματος να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ, καθώς υπερκαλύπτει την αντίστοιχη τουρκική!

Με λίγα λόγια η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να προλάβει την Τουρκία στην ανακήρυξη ΑΟΖ, (με την Κύπρο) τερματίζοντας ένα εθνικό όραμα μιας και δια παντός.

Αυτό άλλωστε είπε και ο ίδιος Ενρτογάν μιλώντας σήμερα  σε βουλευτές του κόμματός του λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί την κατάσταση που δημιουργήσαμε στη Μεσόγειο»!

Ο Ερντογάν δεν είπε ούτε για ανατολική ούτε για κεντρική, αλλά για Μεσόγειο, εννοώντας και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κυπριακή ΑΟΖ και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κεντρική Μεσόγειο με τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Ο Τούτρκος πρόεδρος  ανέφερε επίσης  πως η Τουρκία θα συνεχίσει  να υποστηρίζει  τη «νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης» στην Τρίπολη και πρόσθεσε πως με το που πάτησε πόδι η Τουρκία στη Λιβύη, σταμάτησε η προέλαση του «πραξικοπηματία» Χαφταρ.

«Στις ισορροπίες που άλλαξαν στην Μεσόγειο, μετά από την συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη, σταδιακά ενδυναμωνόμαστε.

Η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα αποφάσεων σχετικά με τη Λιβύη. Η ΕΕ προσπαθεί να αποκομίσει μία αποστολή από αυτή την κατάσταση.

Αποκομίζει μία αποστολή για τον εαυτό της. Πως όμως; Από πού πήρες την αρμοδιότητα αυτή;

Δεν έχεις τέτοια αρμοδιότητα. Ούτε στην ξηρά, ούτε στη θάλασσα .

Ενώ η θέση της Τουρκίας είναι διαφορετική. Χάρη στην αποφασιστική στάση που τηρήσαμε σε αυτό το θέμα, η νέα κατάσταση που ανακηρύξαμε στην Μεσόγειο, έχει πλέον γίνει αποδεκτή από τις χώρες που επεμβαίνουν, με πρώτη και κύρια την Ελλάδα».

Η κυβέρνηση η οποία αποδεικνύεται πλήρως αδύναμη να χειριστεί τέτοια ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας περιορίστηκε να πει πως πρόκειται «για μια τυπική διαδικασία» που αφορά τον ΟΗΕ.

Ουδέν αναληθέστερο  αυτού. Η Τουρκία με την κατάθεση των συντεταγμένων συνιστά ΑΟΖ. Δεν είναι δουλειά του ΟΗΕ΅να πάρει θέση. Ο ΟΗΕ απλώς δέχεται τις συντεταγμένες, αυτές  καταγράφονται και από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίδραση από κάποιο άλλο τρίτο μέρος αυτές ξεκινούν να ισχύουν.

Καιρός είναι να προσαρμοστούμε στη νέα αυτή πραγματικότητα. Τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα βρίσκονται πλέον νότια και ανατολικά της Κρήτης, η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστιο εθνικό ακρωτηριασμό και ουδέποτε πρόκειται να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ.

Πρόκειται για μια τεράστια εθνική ήττα και οι ευθύνες που βαραίνουν όλες τις πολιτικές ηγεσίες είναι βαρύτατες.
Όπως φαίνεται η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη με την περίφημη «διαγώνιο» όχι μόνο τέμνει στη μέση την ελληνική ΑΟΖ αλλά ουσιαστικά την εξουδετερώνει καθώς η Τουρκία έχει προλάβει την Ελλάδα και έχει στείλει πρώτη τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top