0
Μέγα σκάνδαλο το οποίο αφορά και την Ελλάδα αποκαλύπτει η αμερικανική Washington Post, καθώς η CIA, επί δεκαετίες παρακολουθούσε τις επικοινωνίες 120 χωρών στον κόσμο, μέσω εταιρείας είχε αναλάβει την κρυπτογράφηση για την προστασία των απορρήτων τους. 

Η εταιρεία αυτή ανήκε στην CIA και φυσικά όλα τα «ευαίσθητα» δεδομένα κατέληγαν στην περιβόητη «The Company» και φυσικά αυτό συνέβαινε και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Γκρεγκ Μίλερ, «για περισσότερο από μισό αιώνα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονταν μια  εταιρεία για να διατηρήσουν  μυστικές τις επικοινωνίες των κατασκόπων τους, των στρατιωτών και των διπλωματών τους».

Δηλαδή «είχαν βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Το άρθρο έχει τίτλο «το πραξικόπημα του αιώνα στις πληροφορίες»

Η εταιρεία, Crypto AG, πήρε το πρώτο της συμβόλαιο για την κατασκευή κρυπτογραφικών μηχανημάτων για τις ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου πριν δημιουργηθεί η CIA όταν υπήρχε ο πρόδρομος της «The Company» η περίβόητη ΟSS.

Πολύ σύντομα η εταιρεία αυτή κυριάρχησε στις κατασκευές συσκευών κρυπτογράφησης.

Στα χαρτιά πρόκειται για ελβετική εταιρεία η οποία έχει πουλήσει εξοπλισμό σε περισσότερες από 120 χώρες, μεταξύ των οποίων, το Ιράν, το Πακιστάν, ακόμη και το Βατικανό.

Αλλά αυτό που κανένας από τους πελάτες της δεν γνώριζε ποτέ ήταν ότι η Crypto AG ανήκε κρυφά στην CIA σε μια εξαιρετικά διαβαθμισμένη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας, την περιβόητη BND.

Το υπέροχο με την όλη ιστορία είναι πως οι Αμερικανοί έπαιρναν λεφτά από τους συμμάχους τους και τους κατασκόπευαν. Είχαν συνδυάσει δηλαδή την «δουλειά» με την «διασκέδαση».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ανάμεσα στις χώρες θύματα είναι χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία και η Ιταλία!

Από το 1970 και μετά, η CIA και ο κωδικοποιημένος αδερφός της, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η γνωστή σε όλους NSA, έλεγξαν σχεδόν όλες τις πτυχές της λειτουργίας του Crypto ,μαζί με τους γερμανούς συνεργάτες τους, σχεδιάζοντας την τεχνολογία, σαμποτάροντας τους αλγορίθμους και κατευθύνοντας τους στόχους πωλήσεων.

Στη συνέχεια, οι αμερικανοί και οι δυτικογερμανικοί κατάσκοποι “κάθισαν πίσω και άκουγαν”. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, “παρακολούθησαν τους μουλάδες του Ιράν κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του 1979, τροφοδοτούσαν με πληροφορίες σχετικά με το στρατό της Αργεντινής τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ, παρακολουθούσαν τις εκστρατείες δολοφονίας δικτατόρων της Νότιας Αμερικής και  αξιωματούχους της Λιβύης τους οποίους άκουσαν να αλληλοσυγχαίρονται για τον βομβαρδισμό του 1986 για μια ντίσκο του Βερολίνου”.

Πολύ ενδιαφέρον όμως θα έχει να μάθουμε τι «άκουσαν» σε ότι αφορά νεώτερες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας και φυσικά εάν αυτό το κάνουν ακόμα!

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top