0
Μέσα στον Απρίλιο έρχονται στην Ελλάδα 4 σκάφη  Ανορθοδόξου Πολέμου τύπου Mk V που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (Excess Defense Article).

Για την σχετική απόφαση το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε αποστείλει επιστολή στο ΥΠΕΘΑ στις 8 Ιανουαρίου 2018, για να ακολουθήσει η υπογραφή της LOA GR-P-SCI. 

Η Ελλάδα επιβαρύνεται με την δαπάνη των εργασιών προετοιμασίας και μεταφοράς των σκαφών, ύψους 765.085 $ ενώ το ΓΕΝ προέβη σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την μεταφορά των σκαφών και υποστηρικτικού υλικού αυτών (φορτηγό ρυμουλκήσεως, πλατφόρμα και βάθρο μεταφοράς για μετακινήσεις στην στεριά) από τον Ναυτικό Σταθμό Κορονάντο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ύψους 990.000 € άνευ ΦΠΑ.

Με σχετική απόφαση του ΣΑΓΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, τα σκάφη θα λάβουν τις ονομασίες ΑΙΟΛΟΣ (Ρ 62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65) που παλαιότερα έφεραν τορπιλάκατοι διαφόρων τύπων.

Τα Mk V χαρακτηρίζονται από το Πολεμικό Ναυτικό ως Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ).

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ένταξη των σκαφών στον Στόλο, στο δυναμικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Ωστόσο, θα απαιτηθούν εργασίες για τον εξοπλισμό τους με ηλεκτρονικό εξοπλισμό αποστολής και όπλα, προκειμένου να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα περατωθεί το 2021.



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top