0
Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έρθει σε επαφή με εξωγήινους; Ή, για να αποφύγουμε τα σενάρια συνωμοσίας, να έχουμε έρθει σε επαφή και να μην το γνωρίζουμε; 

Σάββας Μιχάλαρος

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα δεν μπορεί να στηριχθεί σε οτιδήποτε άλλο εκτός από εικασίες. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, όμως, είναι δυνατόν να στηριχθεί σε στοιχεία και εκφράζεται με τη λέξη... «πιθανόν».

Το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες μελετούν ένα συγκεκριμένο σήμα που εκπέμπεται από έναν μακρινό σύστημα. Συνήθως, τα σήματα που λαμβάνουν τα όργανα των επιστημόνων από το Διάστημα αφορούν ενεργειακά κύματα από διάφορα φυσικά φαινόμενα ή από Μαύρες Τρύπες, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα. Το συγκεκριμένο σήμα, όμως, διαφέρει. Γιατί οι επιστήμονες το έχουν διαχωρίσει από τα υπόλοιπα; Για έναν λόγο. Μοιάζει να προέρχεται από τεχνητή πηγή. Δηλαδή, να μην παράγεται από κάποιο φυσικό φαινόμενο.

Το συγκεκριμένο σήμα εκπέμπεται από απόσταση 500 εκατ. ετών φωτός και καταφτάνει στη Γη σε τακτική συχνότητα, κάθε 16 ημέρες. Κανείς επιστήμονας δεν είναι σε θέση να «υπογράψει» αν πρόκειται για τεχνητό ή φυσικό σήμα. Όμως είναι η πρώτη φορά που σήματα από το Διάστημα επαναλαμβάνονται με τόσο ακριβή συχνότητα. Και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, αυτό δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί από φυσικές πηγές.

Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ραδιοκύματα «κτυπούν» τη Γη ακριβώς κάθε 16 ημέρες οδηγεί τους επιστήμονες στην υπόθεση ότι «κάποιος τα ελέγχει».

Οι επιστημονικές ομάδες έχουν ανακαλύψει έως σήμερα πάνω από 100 τύπους ραδιοκυμάτων που «πέφτουν» πάνω στη Γη από το Διάστημα. Μόνο 10 από αυτά επαναλήφθηκαν. Κανένα δεν επαναλήφθηκε με την ακριβή συχνότητα που εκπέμπεται το σήμα που ερευνάται, από απόσταση 500 εκατ. ετών φωτός.

Το σήμα, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για επικοινωνία με εξωγήινο πολιτισμό, εντόπισαν αστροφυσικοί από το Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, ή CHIME, χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο στη βρετανική Κολούμπια.


Το σήμα που εντοπίστηκε από τους αστροφυσικούς «κτυπούσε» ανά μία ώρα για τέσσερις ημέρες συνέχεια, πριν σιγήσει για διάστημα 12 ημερών. Τότε, προς μεγάλη έκπληξη της επιστημονικής ομάδας, το σήμα επαναλήφθηκε ακριβώς με την ίδια συχνότητα, σε σημείο που να εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα προχωρημένο επίπεδο επικοινωνίας, ένα «μήνυμα» σε κάποια μορφή κώδικα, που εστάλη.

Οι επιστήμονες εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και τα σενάρια, αποφεύγοντας να αποκλείσουν ακόμη και την πιο ακραία σκέψη. Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο σήμα διαφέρει από τα υπόλοιπα που έχουν ανακαλυφθεί. Αν πρόκειται όντως για επικοινωνία με εξωγήινο πολιτισμό ή όχι, θα αποδειχθεί στο μέλλον. Οι πιθανότητες, πάντως, έχουν αυξηθεί...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top