0
Οργή και πανικός επικρατεί στην Τουρκία για την εκδηλωθείσα πρόθεση της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Βρετανίας να συμμετάσχουν σε ειρηνευτική δύναμη στην Λιβύη, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και στις δύο πλευρές, κάτι που εξετάζει όντως η ΕΕ.


Οι τρεις αυτές χώρες έστειλαν το μήνυμα "Είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε στην Λιβύη", με το θέμα να εξετάζεται στις Βρυξέλλες", αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Ο λόγος της τουρκικής οργής είναι το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες ανήκουν στην  ΕΕ, η οποία εξετάζει όντως το σχέδιο στρατιωτικής ανάπτυξης στη χώρα μιας ευρωπαϊκής δυνάμεως, ειδικά μετά την πρωτοβουλία της Μέρκελ στο Βερολίνο την προηγούμενη Κυριακή.

"Ο στόχος είναι να ελεγχθεί η κατάπαυση του πυρός", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις.

Η Ελλάδα, τονίζουν οι Τούρκοι, από την άλλη πλευρά, δήλωσε εθελοντική στρατιωτική παρουσία μέσω του ΥΠΕΞ με τις λέξεις "Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε".

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, ο Ιταλός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Vincenzo Amendola δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη στη Λιβύη.

Τόνισε ότι η Ιταλία έχει ήδη περισσότερους από 6 χιλιάδες στρατιώτες που συμμετέχουν σε αποστολές διατήρησης της ειρήνης.

Ο Amendola ισχυρίστηκε ότι πιθανή παρουσία της Ιταλίας στη Λιβύη «θα δώσει προτεραιότητα στη διατήρηση της ειρήνης σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας έχει δηλώσει ότι, «ότι συμφωνούμε με τον στρατηγό Χαφτάρ σε όλα τα θέματα, όπως αυτό της απόσυρσης των ισλαμιστών μισθοφόρων από την Λιβύη", ενώ και επισήμως ο ίδιος θέλει φυσικά να ακυρωθεί το μνημόνιο μεταξύ του Σαράτζ και της Τουρκίας.

“Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Λιβύη την επόμενη μέρα» είπε ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι "η χώρα θα στείλει ελληνικά στρατεύματα υπό την αιγίδα της ΕΕ ή άλλης  «δυνάμεως ειρήνης» στη Λιβύη, για να προστατεύσουν την κατάπαυση του πυρός και να ελέγξουν το εμπάργκο όπλων".

Αυτό το γεγονός και οι ελληνικές παρασκηνιακές κινήσεις της χώρας μας στην ΕΕ, έχουν προκαλέσει οργή και πανικό στην Άγκυρα, διότι οι Τούρκοι φοβούνται πολύ απλά ότι θα απομονωθούν.

Για αυτό και η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει το Βερολίνο για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα η Γερμανίδα Καγκελάριος να αναφέρει προχθές, περί νέας συνδιάσκεψης για την Λιβύη τον Φεβρουάριο, για να γίνει σώνει και καλά αποδεκτή η τουρκική στρατιωτική παρουσία, η οποία τώρα “πάγωσε’ προσωρινά, ενώ ο Χαφτάρ δεν υπογράφει κανένα χαρτί που θα αναφέρει μέσα την λέξη "Τούρκος".   

Τα ηνία όμως της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, ανέλαβε ουσιαστικά η Γαλλία, η οποία αποστέλλει ναυτική αρμάδα στην Α.Μεσόγειο, με στόχο την τουρκική προκλητική παρουσία, έχοντας κατά νου βέβαια τα συμφέροντα των γαλλικών πετρελαιαγωγών κολοσσών.         

Μέσα σε αυτά τα σχέδια εκτιμάται ότι “χωράει“ όμως και η Ελλάδα, η οποία ελισσόμενη με ωραίο τρόπο μπορεί να κερδίσει πάρα πολλά.  

Ο Josep Borrell Ύπατος Εκπρόσωπος για τις εξωτερικές σχέσεις και τις πολιτικές ασφάλειας της ΕΕ, δήλωσε ότι μπορεί η ΕΕ να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εάν επιτευχθεί μόνιμη και επίσημη κατάπαυση του πυρός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη διότι: η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εποπτεύεται, ενώ τόνισε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Επίσης και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μ.Τζόνσον σημείωσε ότι, εάν επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε να αποσταλεί μια «ειρηνευτική δύναμη» της ΕΕ στη «Λιβύη» για να παρακολουθήσει την κατάσταση εκεί.

Έτσι Ιταλία, Ελλάδα και Βρετανία, θεωρούνται ως οι κύριες υποψήφιες για την συγκρότηση μιας πιθανής ειρηνευτικής δύναμης, η οποία εξετάζεται, όπως όλα δείχνουν, θεσμικά πλέον από την ΕΕ.

Την στιγμή που θα πατήσει" το πόδι του στη Λιβύη ο ελληνικός στρατός, η Τουρκία θα χάσει τα πάντα, ακόμα και τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Τουρκία.  

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top