0
Ελληνικά F-16 πέταξαν στις 23 Δεκεμβρίου στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, φθάνοντας μέχρι το αεροδρόμιο των Σκοπίων. Η συνεργασία των χειριστών των αεροσκαφών και των ελληνικών ραντάρ, με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτηρίζεται άψογη. Αυτό όμως είναι το λιγότερο…

Η συμφωνία των Πρεσπών δέχτηκε και δέχεται κριτική, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σ΄ ότι αφορά το αμυντικό της κομμάτι μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικό εργαλείο για να ανακόψει την προσπάθεια τουρκικής διείσδυσης στη γειτονική χώρα. Προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη πολλές δεκαετίες και σίγουρα εντάθηκε μετά από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Μην υποτιμούμε καθόλου τη προσπάθεια που κάνει η Τουρκία στα Βαλκάνια. Επί Ερντογάν αυτή η προσπάθεια έχει ενταθεί επικίνδυνα. Η Άγκυρα χτίζει γέφυρες ακόμη και με τη Σερβία, προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη Βουλγαρία, θέλει να ελέγχει τη Βοσνία και φυσικά πολεμά να επιβάλλει τετελεσμένα στη Θράκη..


Το Militaire Magazine δημοσιοποιεί ένα έγγραφο του 1992 που αποδεικνύει πόσο είχαν δουλέψει από τότε οι Τούρκοι στην περιοχή. Πρόκειται για ένα έγγραφο του υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης, με το οποίο ενημερώνονταν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την τουρκική διείσδυση στα Σκόπια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται σ΄ αυτό το έγγραφο , υπάρχει και επιστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων οι οποίοι κάνουν λόγο για αγώνα που είναι “αγώνας της Μητέρας Πατρίδας της Τουρκίας”!
Η Τουρκία όλα τα χρόνια της διαμάχης Αθήνας-Σκοπίων έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να ελέγξει τις κυβερνήσεις των Σκοπίων. Έδωσε χρήματα, εκπαίδευσε στρατιωτικό προσωπικό, παρείχε στρατιωτικό υλικό. Δεν κατάφερε πολλά είναι η αλήθεια.
Είναι στο χέρι της Αθήνας να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Το έγγραφο-μελέτη των 41 σελίδων συντάχθηκε από τη Λιάνα Μυστακίδου και είχε αποδέκτες:

•Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή
•Τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
•Τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά
•Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη
•Τα Γενικά Επιτελεία
Πρόκειται για μια μελέτη που αποκαλύπτει την τουρκική προπαγάνδα που γινόταν από τότε στη γειτονική χώρα. 

  • Διαβάστε αναλυτικά όσα περιλαμβάνονται στο έγγραφο στο Militaire Magazine.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top