0
Νέες πιέσεις των ΗΠΑ σε Ελλάδα για τα F-35. Η Ουάσιγκτον θέλει να μας… πετάξει τα μαχητικά που τελικά δεν θα πάνε στην Τουρκία σύμφωνα με δημοσίευμα.


Πληροφορίες της Real News αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον πιέζει την Αθήνα να ενταχθεί ως υποψήφια χώρα στο πρόγραμμα των F-35, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου και της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που προωθεί η επίσκεψη Pompeo στην Αθήνα.

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των Αμερικανικών F- 35, έρχεται μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας και με στόχο να μειωθούν οι οικονομικές απώλειες για τις ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το μαχητικό F-35, εγκρίνονται κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και τις ξένες κυβερνήσεις.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του Αμερικανικού Πενταγώνου για τα F-35 αντιναύαρχος Mathaias Winter είχε αποκαλύψει τον περασμένο Απρίλιο πως οι πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σιγκαπούρη και η Πολωνία.

Το πρόγραμμα των F-35 αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το μέλλον της αμυντικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες και οι αμερικανοί αναζητούν νέους πελάτες για την προώθησή του.

Οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2017. Οι ανεπίσημες συζητήσεις κάνουν λόγο μια μοίρα (15-22 αεροσκάφη).

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin η τιμή για κάθε παραγόμενο F-35 είναι της τάξεως των 89,2 εκατ. δολαρίων ενώ η τιμή αναμένεται να μειωθεί στα 80 εκατ δολάρια το 2025 ενώ το κόστος ανά πτήση κυμαίνεται στα 35.000 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι για την όποια αγορά οπλικών συστημάτων απαιτειται εκτός από τη συμφωνη γνώμη του υπουργείου Άμυνας και του ΚΥΣΕΑ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος είχε κάνει τις συζητήσεις με του Αμερικανούς, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα»πέρα από την αναβάθμιση των 84 F-16 που διαθέτουμε, είμαστε και στη διαδικασία επιλογής νέων αεροπλάνων». 

Είναι όμως καλό το αεροσκάφος για την καθημερινότητα του Αιγαίου; Όχι λένε οι ειδικοί. Το F-35 δεν το πληρώνεις για να κάνεις αναχαιτίσεις με τον τρόπο που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι υποχρεωμένη να κάνει κάθε μέρα, όλη μέρα.

Η χώρα μας σίγουρα χρειάζεται νέα μαχητικά εδώ και τώρα! Η Ελλάδα διαθέτει ήδη όπλα που “κουμπώνουν” στο Rafale.

Μεταξύ αυτών και τα Scalp. Οι Τούρκοι δεν έχουν Rafale, όπως δεν έχουν και Mirage.

Αλλά μην ξεχνάμε το εξής, μιλάμε για πανάκριβα όπλα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να οχυρώσει την άμυνά της με έξυπνα όπλα και φθηνά. 

Μην ξεχνάμε πως πλέον τα UAV έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο, τα οποία είναι και μια φθηνή λύση. Ναι, χρειαζόμαστε μαχητικά, όχι όμως πανάκριβα!

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top