0
Την περασμένη Παρασκευή, στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ο Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, με την κατηγορία διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών με στόχο το παράνομο κέρδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο.Για διάστημα περίπου τριών ετών, σύμφωνα με το Bloomberg, διέρρεε απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα τη λήψη χρημάτων, στο πλαίσιο ενός διεθνούς σχεδίου insider-trading που είχε ως συνέπεια την αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο στο κατηγορητήριο δεν αναφέρεται ποιος ήταν ο εντολέας. Σύμφωνα με έγγραφα πάντως, φέρονται να εμπλέκονται η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc.

Οσο για την ίδια την Goldman Sachs, εκπρόσωπός της είπε ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση μέχρι τη σύλληψη της Παρασκευής.

Ο 33χρονος Κοέν μοιράστηκε τις εμπιστευτικές πληροφορίες με έναν trader που δεν έχει κατονομαστεί και ο οποίος στη συνέχεια πέρασε αυτές τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος και αποκόμισε τα κέρδη (2,6 εκατ. δολ.).


Ο 54χρονος Νίκας, με εστιατόρια στη Νέα Υόρκη είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh, και αντιμετωπίζει και ο ίδιος κατηγορίες.

Ο Γιώργος Νίκας

Σύμφωνα με τη δικογραφία ο Κοέν έλαβε αδιευκρίνιστο ποσό σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που έδωσε.

Το μεγάλο κόλπο

Το κατηγορητήριο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το πώς «στήθηκε» το κόλπο. Αμέσως μετά τη μετακόμιση του Κοέν στη Νέα Υόρκη, η Βuffalo Wild Wings ηρθε σε επαφή με την Goldman, όπως αναφέρει το newmoney.gr, ώστε να τη βοηθήσει καθώς η αλυσίδα με έδρα τη Μινεάπολη είχε προσεγγιστεί από το Arby’s Restaurant Group για εξαγορά.

Ο Κοέν γνωστοποίησε την πιθανή εξαγορά την ίδια ημέρα (17 Οκτωβρίου 2017). Ο Νίκας πήρε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings το διάστημα 20 με 27 Οκτωβρίου έναντι 2,5 εκατ. δολ. και πούλησε 9.000 εξ αυτών στην 1η Νοεμβρίου με αρχικό κέρδος $79.074.
Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στις 13 Νοεμβρίου, βγήκαν στον αέρα τα νέα για την πιθανή εξαγορά της Buffalo Wild Wings. Την άλλη μέρα η τιμή της μετοχής έκανε άλμα 24% και ο Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδος $343.298.

Ο Μπράιαν Κοέν

Στον Γιώργο Νίκα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις 7 Οκτωβρίου, ότι μαζί με τον φίλο του Τηλέμαχο Λαβίδα συνωμότησαν για να κλέψουν σημαντικές εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016. H Takeda Pharmaceutical Co. συμφώνησε να αγοράσει την Ariad, ηοα 4,66 δισ. δολ. το 2017.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας

Ο Γιώργος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο διαπραγμάτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας.


Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Γιώργος Νίκας παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της εταιρείας Νίκας.

Στο μεταξύ την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και μέλους αυτού υπέβαλε την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, ο κος Γεώργιος Nίκας.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε τη μη αντικατάσταση του κου Γεωργίου Νίκα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τριετή θητεία, ήτοι μέχρι τις 3.7.2020.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα και καθόρισε τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη του, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του ν. 3016/2002 ως ακολούθως:

1)    Αλέξανδρος Βουσβούνης, Πρόεδρος, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος

2)    Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος, Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος

3)    Αγγελική Οικονόμου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4)    Γεώργιος Γιατράκος, Εκτελεστικό Μέλος

5)    Άρτεμις Ντούσια, Εκτελεστικό Μέλος

6)    Στυλιανός Αργυρός, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος

7)    Θεμιστοκλής Μακρής, Μη Εκτελεστικό Μέλος

8)    Σωτήρης Σεϊμανίδης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

9)    Νικόλαος Μαρκόπουλος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

10)    Βασίλειος Κωνσταντινίδης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου του Ν. 3693/2008 παραμένει ως είχε δυνάμει της από 3.7.2017 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας χορήγησε δικαιώματα υπογραφής αναφορικά με την εκπροσώπηση της Εταιρείας έναντι τρίτων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top