0
H «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» στη Χρυσή Αυγή θα πάρει περισσότερο χρόνο από την… αυθεντική και θα συμβεί μέρα – μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.


Η αυθεντική «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» αφορούσε το Ναζιστικό Κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ και την εκκαθάρισή του από τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία, τα SA γνωστά για την δολοφονική τους δράση στους δρόμους της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

Υπάρχουν βέβαια διαφορές μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού ναζιστικού κόμματος. Η «εκκαθάριση» του πρώτου έγινε την ώρα που αυτό είχε καταλάβει τα κυβερνητικά πόστα, ενώ αυτή του δεύτερου γίνεται ενώ βρίσκεται σε αποδρομή και αναμένεται να λάβει χώρα σε αίθουσες δικαστηρίων.
Η τακτική όμως του «αδειάσματος» των άλλοτε «πιστών στρατιωτών» δεν απέχει ιδιαίτερα. Ο Χίτλερ έκανε τον επικεφαλής των SA, Ρεμ υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνησή του, έναν μόλις χρόνο πριν τον εκτελέσει, ο Μιχαλολιάκος από την πλευρά του έφτιαξε ένα ευρωψηφοδέλτιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του υπόδικου Γιάννη Λαγού, τον οποίο κατάφερε να «φυγαδεύσει» εκτός Ελλάδας. 
Οι ανατριχιαστικές αναλογίες SA και... Νίκαιας
Ο Ρεμ, ενώ το ναζιστικό κόμμα είχε αναλάβει την εξουσία στη Γερμανία, ζητά «μια δεύτερη επανάσταση» κατά των «συντηρητικών» του κόμματός του. Παραδόξως μια «επανάσταση» εντός του κόμματος εναντίον «όψιμων εθνικιστών» ζητά και ο Γιάννης Λαγός σε συνομιλία του με τον Σωτήρη Δεβελέκο που έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Τα SA είναι μια οργάνωση που φάνηκε τρομερά χρήσιμη στον Χίτλερ, όσο το ναζιστικό κόμμα μεγάλωνε, για να επιβάλλεται στο δρόμο έναντι Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών. Όταν όμως το κόμμα του Χίτλερ έφτασε στην εξουσία, η οργάνωση του ήταν πλέον όχι μόνο άχρηστη αλλά και βαρίδι για τις σχέσεις του τόσο με τον στρατό όσο και με τους επιχειρηματίες που τον στήριζαν. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να μην ανέλαβε καμία εξουσία, αλλά η τοπική της Νίκαιας μετατράπηκε με τον ίδιο τρόπο από «καμάρι» των Ελλήνων ναζιστών, σε βαρίδι που αν μείνει αγκιστρωμένο πάνω τους, μπορεί να τους οδηγήσει μαζικά «πίσω από τα σίδερα». 
Το «σκάκι» των ημερομηνιών
Η υπεράσπιση και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, μπαίνοντας στην απολογία των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης επέλεξε μια γραμμή που αποτυπώθηκε γλαφυρά με την παράφραση του δικού τους ανατριχιαστικού συνθήματος «Αίμα, Τιμή, Δεν ήμουνα εκεί». 
Όλοι κάλυπταν όλους, εκτός από ένα σημείο. Την τοπική της Νίκαιας. Εκείνη μόνο σύμφωνα με τους κατηγορούμενους ντυνόταν ομοιόμορφα, εκείνη είχε στρατιωτικά παραγγέλματα, εκείνη στον Μελιγαλά, εκείνη το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα… Και ποιος είχε την ευθύνη της συγκεκριμένης οργάνωσης από τον στενότερο πυρήνα του Μιχαλολιάκου (το Πολιτικό Συμβούλιο); Ο Γιάννης Λαγός.
Ο υπόδικος ευρωβουλευτής, έχει καταλάβει βέβαια που «πηγαίνει» το πράγμα και σαν παλιό στέλεχος του νεοναζιστικού μορφώματος, θα θυμάται τι τύχη επιφύλασσε ο αρχηγός του σε παλιότερους «συναγωνιστές» του.. 
Γι αυτό αν και οι απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ορίστηκαν με αλφαβητική σειρά, με μόνη εξαίρεση τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο που ζήτησε να απολογηθεί τελευταίος, ο Λαγός προσπάθησε πολύ για να έχει εκείνος τον τελευταίο λόγο. Να γνωρίζει, αν ο «αρχηγός» του «τον πέταξε από το τραίνο» ή όχι. 
Μέσω του συνηγόρου του, ζήτησε την αναβολή της απολογίας του επικαλούμενος… υποχρεώσεις στην Ευρωβουλή. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, δεν πείστηκε και αν και του έδωσε μια παράταση για να εμφανιστεί, δεν του έδωσε την ευκαιρία που ζητούσε. Ο υπόδικος Ευρωβουλευτής, θα κληθεί λοιπόν να απολογηθεί, στηριγμένος μονάχα στις απολογίες των υπολοίπων και χωρίς να ξέρει που θα «το πάει» ο Μιχαλολιάκος. 
Ο Χίτλερ έδωσε την ευκαιρία στον Ρεμ, να αυτοκτονήσει
Έχοντας φυλακισμένο τον Ρεμ, ο Χίτλερ του… προσέφερε την επιλογή να αυτοκτονήσει. Αυτή την επιλογή θα την έχει και ο Γιάννης Λαγός, απολογούμενος μια σχεδόν εβδομάδα πριν τον «αρχηγό». Ο Ρεμ αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας «Αν θέλει να με σκοτώσει, ας έρθει να το κάνει ο ίδιος». Ο φύρερ δεν πήγε βέβαια ο ίδιος να σκοτώσει τον Ρεμ. Τα SS τον εκτέλεσαν την επομένη. Ο Λαγός από την άλλη, δεν πρέπει να έχει αμφιβολία πως ο δικός του «φύρερ» πιθανότατα δεν θα διστάσει. Άλλωστε τα δικά του «SS» τον στήνουν βήμα το βήμα στο σημείο που πρέπει, για να δεχτεί την «χαριστική» βολή.
Η «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» στη ναζιστική Γερμανία σηματοδότησε μια «στροφή προς τον ρεαλισμό». Η ελληνική της εκδοχή είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει τι θα σημάνει για τον συγκεκριμένο χώρο. Ας ελπίσουμε, αν και δεν μοιάζει πιθανό, την τοποθέτησή του εκεί που του αξίζει. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
•  Ο Γιάννης Λαγός απολογείται στις 30 Οκτωβρίου στο Εφετείο. Στον ίδιο χώρο στις 6 Νοεμβρίου ξεκινάει η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου, η οποία ενδέχεται να καταλάβει περισσότερο από μια δικάσιμο.




ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top