0
Προ δυσαρεστων εκπλήξεων θα βρεθούν 1,8 εκατ. συνταξιούχοι με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και τα οποία αφορούν τις συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σημειώματα θα αναγράφονται μειώσεις που θα κινούνται από 250 έως 300 ευρώ.

Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τα τελικά ποσά ανταποδοτικής σύνταξης, εθνικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, των Ταμείων ΔΕΚΟ και του ΕΤΑΑ φαίνεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων η ανταποδοτική και η εθνική σύνταξη είναι μικρότερες σε σχέση με την παλιά τους σύνταξη.

Πρόκειται για 1,77 εκατ. συνταξιούχους, ενώ άλλοι 222.983 συνταξιούχοι θα λάβουν τα εκκαθαριστικά σταδιακά τους επόμενους δύο μήνες. Αυτά που θα αναρτηθούν για τους 1,77 εκατ. συνταξιούχους θα είναι τα ενημερωτικά με τον επανυπολογισμό συντάξεων για τον μήνα Ιανουάριο του 2019. Μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα αναρτηθούν και για τους υπόλοιπους μήνες.


Πέραν αυτών, για 222.983 συνταξιούχους (κυρίως του ΕΤΑΑ αλλά και άλλων φορέων) ο επανυπολογισμός έγινε αυθαίρετα. Τα λάθη εντοπίστηκαν και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Για τον λόγο αυτό τα ενημερωτικά των 222.983 συνταξιούχων θα αναρτηθούν μετά τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωνε ότι η διαδικασία επανυπολογισμού έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2018 και σε επιστολή της η προηγούμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ επεσήμανε σε ασφαλισμένο ότι δεν είναι υποχρεωμένη να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων δεν έχει λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό σύνταξης ή κάποια μικρή αύξηση.


Επισημαίνεται ότι με τα νέα εκκαθαριστικά οι συνταξιούχοι θα δουν αναλυτικά τι εισπράττουν από 1ης Ιανουαρίου 2019. Η πλειονότητα των παλαιών συντάξεων, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως 12 Μαΐου του 2016, έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και αποδίδονται από τον Ιανουάριο στη βάση της εξίσωσης εθνική σύνταξη συν ανταποδοτική σύνταξη συν προσωπική διαφορά.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό (εκτός από περίπου 600.000 οι οποίοι έχουν δει αύξηση) μετά την κατάργηση των μειώσεων του 2019. Ωστόσο κανείς δεν έχει λάβει ενημερωτικά σημειώματα με το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού και τα νέα μεικτά ποσά. Εκτός επανυπολογισμού έχουν τεθεί διά νόμου οι 600.000 συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται:

• H εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

• H ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.

• Η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που βγαίνει από τον επανυπολογισμό.

Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.

Στην περίπτωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, όπου ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο – δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 -, προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023).

Στην περίπτωση της θετικής προσωπικής διαφοράς σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, και προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και πάγωμα της σύνταξης.

Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top