0
Περιχαρής ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου αμέσως μετά την άφιξη των S-400 στην Τουρκία δήλωσε πως «τώρα κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει... αν χρειαστεί να κάνουμε επιπλέον βήματα».




Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΑΜ δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες και ανάρτησε το πρώτο βίντεο από την προσγείωση του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους που μετέφερε το σύστημα.


Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση στις «χαλαρές» κυρώσεις της ΕΕ.

«Αν χρειαστεί θα κάνουμε και επιπλέον βήματα και κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίσει. Αν όμως η Ε.Ε. για να ικανοποιήσει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. την Κύπρο), παραδέχομαι πως μέχρι τώρα κράτησαν θέση, κάνουν κάποιο βήμα για να δείξουν συμπαράσταση, τότε εμείς θα απαντήσουμε και θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας στην Κύπρο.

Θα το κάνουμε χωρίς καμία αμφιβολία. Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Ελβετό ομόλογό του την ώρα της άφιξης των S-400 στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η άφιξη αυτή ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη αλλά προφανώς η Άγκυρα σε συνεργασία με τους Ρώσους ήθελε να «παίξει» με τα νεύρα Αμερικανών και Ευρωπαίων αλλάζοντας την ημερομηνία.

Δείτε εδώ τις πρώτες εικόνες:




Ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε (ξανά) στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή προσχέδιο εγγράφου που είδε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. σκοπεύει να αναστείλει τις συζητήσεις για τη συμφωνία αερομεταφορών και θα αναβάλλει τον διάλογο σε υψηλό επίπεδο με την Τουρκία εξαιτίας της παράνομης γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει πιο περιοριστικά μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η συζήτηση των μόνιμων εθνικών αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες, χθες, ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για κυρώσεις στην Τουρκία. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Η διαφωνία έχει να κάνει με τη διατύπωση στην τελευταία παράγραφο, όπου αναφερόταν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.

Στην Κύπρο έχουν καταλάβει ότι με μέτρα τύπου «περί ανέμων και υδάτων» η Τουρκία δεν πτοείται και πρέπει αυτά να είναι συγκεκριμένα και δραστικά.

Στο μεταξύ η Άγκυρα απάντησε στις-ας το πούμε-κυρώσεις της ΕΕ με κλιμάκωση των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εκδίδοντας νέες παράνομες NAVTEX.

Αυτή την φορά, οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες εξέδωσαν διπλή NAVTEX, και δέσμευσαν την ίδια θαλάσσια περιοχή για διαφορετικούς σκοπούς, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο καθώς εκτός από ασκήσεις με πυρά θα χρησιμοποιήσουν και μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτικά γυμνάσια ναυτικών δυνάμεων.

Έτσι λοιπόν μέσα σε δύο μέρες  η Άγκυρα έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών NAVTEX, αρχής γενομένης από προχθές.





Σε ότι αφορά την παράδοση των S-400 θα θυμίσουμε ότι πληθώρα ελληνικών ΜΜΕ έλεγε πως οι Τούρκοι θα φοβηθούν τους Αμερικανούς και δεν θα τους παραλάβουν αλλά... η πραγματικότητα είχε άλλα σχέδια.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top