0
Χαμός έγινε στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Μάλιστα, πρωταγωνιστές ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Μάλιστα έφτσε στο σημείο ο Α.Τσίπρας να πει την γνωστή λαϊκή ρήση «άντε μην τα πάρω στο κρανίο».

Είτε το θέλουν να το παραδεχτούν είτε όχι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη πίκρα για την ήττα των εκλογών η οποία θα μπορούσε να ήταν και πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη αποχή.


Ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το αν υπάρχει ατζέντα στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα ο απερχόμενος διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, θέλησε ως είθισται να ανοίξει τον κατάλογο των ομιλητών με τον τέως υπουργό Οικονομικών, όμως, να παίρνει το λόγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των παρεμβάσεων.

Αυτά που συνέβησαν αρόγτερα δείχνουν τον εκνευρισμό που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο: Η ΝΔ έχει την δυνατότητα διαμέσου της αναθεώρησης του Συντάγματος να ακυρώσει την απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές που σημαίνει πως η Αριστερά θα ξαναδεί την εξουσία με τα «κιάλια» εάν τελικώς το καταφέρει αυτό ο Κ.Μητσοτάκης.

Ο Ε.Τσακαλώτος εξέφρασε την απορία του για την ατζέντα της συνεδρίασης, πως δεν είναι προσδιορισμένη για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων του. Άλλες πληροφορίες τον ήθελαν ενοχλημένο και από τις διαρροές των ονομάτων για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τόνισε «σε όσους δεν άκουσαν ή δεν κατάλαβαν» πως κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση.

Σχετικά με τα προτεινόμενα πρόσωπα φέρεται επίσης να διευκρίνισε πως δεν αποτελούν αντικείμενο της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δικές του εισηγήσεις.

Σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος που τα ονόματα δόθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν πάνω στα ζητήματα της ατζέντας που άνοιξε ο ίδιος και αφορούσαν και την επόμενη ημέρα από τις εκλογές, πώς θα κινηθεί το κόμμα αντιπολιτευτικά κλπ.

Οι τοποθετήσεις πολλών στελεχών που ακολούθησαν και τα πολλά και εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που έμπαιναν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται να προκάλεσαν και μια νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει πως η ατζέντα είναι συγκεκριμένη και τέθηκε από τον ίδιο στην εισήγησή του.

Όπως φαίνεται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να κάνουν ένα είδος «ψυχοθεραπείας» και να πουν ότι τους απασχολούσε.

Η αναστάτωση και ο θόρυβος μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και η παρέμβαση ενός βουλευτή πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ακουστεί, «μίλα πιο δυνατά, δεν ακούμε», φέρεται να του είπε, προκάλεσε εκνευρισμό στον πρώην πρωθυπουργό, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε: «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο», συμπληρώνοντας πως υπάρχει ατζέντα και ότι δεν πρέπει να κάνουν κάποιοι πως δεν καταλαβαίνουν.

Κάτι τέτοιο βέβαια διαψεύστηκε από τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε είπε την παραπάνω έκφραση.

Το περιστατικό φαίνεται να αποκτά ειδικό βάρος, όχι κυρίως για τις κουβέντες που ανταλλάχθηκαν, αλλά για όσα δεν ειπώθηκαν καθώς κάποιοι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, ότι αφορμή για τον στιγμιαίο εκνευρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η στάση της ομάδας των 53 για κάποιες επιλογές στα πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε ρόλους.

Άλλοι πάλι, τον αποδίδουν σε παρεμβάσεις των τελευταίων 24ώρων σχετικά με τις κατευθύνσεις και τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επανέφερε το θέμα της διάθεσης στο κόμμα -από τους βουλευτές- μέρους της βουλευτικής τους αποζημίωσης (40% βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί), αλλά και ενός επιστημονικού συνεργάτη προκειμένου να στηριχτεί η αντιπολιτευτική ετοιμότητα της Κουμουνδούρου με στελέχη που έχουν την επιστημονική επάρκεια και την εμπειρία.

Παράλληλα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επανέφερε πρόταση για λειτουργία των βουλευτικών γραφείων μέσα στις Νομαρχιακές Επιτροπές για τον καλύτερο συντονισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη βάση.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως προκειμένου να καμφθούν οι διαμαρτυρίες των βουλευτών, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως οι δεσμεύσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όλων των υποψηφίων που μπήκαν στις λίστες είναι συγκεκριμένες και γνωστές, αποτελούν προϋπόθεση για ένταξη στα ψηφοδέλτια και πρέπει να τηρηθούν.

Αυτές οι προτάσεις, πάντως, μάλλον προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των βουλευτών της επαρχίας, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να διαθέσουν τον ένα συνεργάτη τους στο κόμμα.

Η Όλγα Γεροβασίλη (ως γραμματέας της ΚΟ) παρενέβη και σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι θα αποφασίσει γι' αυτά τα θέματα που έθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αυτή η παρέμβαση πάντως φαίνεται να πυροδότησε την αντίδραση Σκουρλέτη ο οποίος υπενθύμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν πρόκειται για δική του άποψη αλλά για απόφαση του κόμματος σημειώνοντας ότι δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια να επιδιώκει και να θέτει ως στόχο την αποτελεσματική και προγραμματική αντιπολίτευση και από την άλλη, από την ώρα που δεν υπάρχουν υπουργικά καθήκοντα και γραφεία, να αποστερείται το κόμμα από τις απαραίτητες υπηρεσίες στελεχών που απέκτησαν εμπειρία μέσα από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης.

Τελικά εκτόνωσε την κατάσταση παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλλον «προώθησε» για αργότερα την απόφαση σημειώνοντας ότι τελικά το κόμμα είναι που θα αποφασίσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.  

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top