0
«Θα πω πολλά όταν έρθει η ώρα μου», είχε προαναγγείλει στις 10 Μαΐου ο Νίκος Μίχος που μαζί με τον Ι. Λαγό κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης της Χρυσής Αυγής στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης το 2013. 


Πράγματι, χθες ο πρώην βουλευτής βρισκόταν πριν από τις 9 το πρωί στο κτίριο της Ευελπίδων, σε αντίθεση με τον ανεξάρτητο πλέον ευρωβουλευτή που δεν απολογήθηκε επειδή, όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος του, «βρίσκεται στο Στρασβούργο».

Και όντως ο Ν. Μίχος είχε να πει πολλά και διαφορετικά από όσα μέχρι σήμερα υποστήριζε ο προηγούμενος δικηγόρος του, Γ. Ζωγράφος, ο οποίος το Σάββατο αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή μαζί τον Ι. Λαγό.

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης οι συνήγοροι του Ι. Λαγού επέμεναν ότι ο εντολέας τους δεν συμμετείχε στην πορεία του τάγματος εφόδου που ξεκίνησε από τη Νίκαια και τον Πειραιά με προορισμό την Ηλιούπολη, παρόλο που, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», ήταν εκεί και μάλιστα με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Την υπερασπιστική γραμμή τους κατέρριψε ο Ν. Μίχος με μία φράση: «Στην κορυφή της πορείας ήταν το αυτοκίνητο του Λαγού, από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέχρι το “Συνεργείο”, και από πίσω πάνω από 40 μηχανάκια. Ο Λαγός ήταν συνοδηγός, χαιρετηθήκαμε».

Ο Ν. Μίχος παραδέχτηκε, λοιπόν, τη φυσική παρουσία του ίδιου και του Ι. Λαγού στο σημείο της επίθεσης και όταν του επισημάνθηκε ότι τώρα τα λέει αυτά, αλλάζοντας τη στάση του, αντέδρασε: «Δεν είχα πει εγώ ότι δεν ήμουν. Αυτή ήταν η γραμμή του πρώην δικηγόρου μου που εκτελούσε εντολές από τη Χρυσή Αυγή, από τον Μιχαλολιάκο, όχι από μένα. Ηταν πολύ άτιμο για μένα να λέει ότι δεν ήμουν εκεί χωρίς να το έχω ζητήσει. Και όταν τον ρώτησα μου είπε “είμαι κομματικός, τρέχει τίποτα;”».

Οσον αφορά την επίθεση στο στέκι της Ηλιούπολης, ο πρώην βουλευτής υποστήριξε ότι «μου ζήτησαν από τα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων να συμμετέχω σε μοτοπορία για διανομή φυλλαδίων που διοργάνωναν οι τοπικές οργανώσεις Πειραιά και Νίκαιας» και ισχυρίστηκε ότι είχε αποχωρήσει όταν έγιναν τα επεισόδια, τα οποία απέδωσε σε κάποιους χρυσαυγίτες που αποκόπηκαν από την πορεία. «Οταν έμαθα για τα επεισόδια το θεώρησα γελοίο, ηλιθιότητα, ήταν ξεφτίλα για μένα. Θα πήγαινα για πέσιμο μπροστά στην αστυνομία χωρίς κράνος; Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει στέκι εκεί».

Ωστόσο, από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και των αστυνομικών που ακολουθούσαν την πορεία, έχει αποδειχθεί ότι τα μηχανάκια έφτασαν και αποχώρησαν συντεταγμένα και ότι ο Ν. Μίχος βρισκόταν έξω από το «Συνεργείο» την ώρα της επίθεσης. Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Πατέλης, Ι. Κομιάνος, Γ. Δήμου και Γ. Τσακανίκας, όπως και ο Θ. Μπαρέκας, για τον οποίο ο πρώην βουλευτής είπε: «Τον είδα και χαιρετηθήκαμε, τότε ήταν γραμματέας της Τοπικής Πειραιά». Οι κατηγορούμενοι για το «Συνεργείο» Μπαρέκας και Σταμπέλος (κατηγορείται και για τη δολοφονία Φύσσα) επέλεξαν να μην προσέλθουν χθες στο δικαστήριο για να απολογηθούν.

Αναφερόμενος στο μήνυμα που έστειλε το βράδυ της επίθεσης ο Ι. Λαγός «τους πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή», ο Ν. Μίχος επιβεβαίωσε ότι αναφέρεται στα μέλη του τάγματος εφόδου που προσήχθησαν στο Α.Τ. Ελληνικού λέγοντας: «Το ίδιο βράδυ έμαθα ότι έγιναν προσαγωγές, ενημερώθηκαν κι άλλοι βουλευτές. Πήγαμε στο Τμήμα με νερά και πορτοκαλάδες, ήταν και ο Λαγός, φύγαμε όταν είδαμε ότι τα παιδιά θα αφεθούν ελεύθερα».

Αν και όσα παραδέχτηκε ο Ν. Μίχος έχουν ήδη αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, εκείνο που επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα ακόμη μία φορά είναι η ιεραρχική δομή της ναζιστικής οργάνωσης και ότι οι εντολές δίνονται από την ηγετική ομάδα: «Κάθε τοπική έχει δικό της περιφερειάρχη, δεν είχα καμία αρμοδιότητα στην Τοπική Πειραιά. Ο μόνος που μπορούσε να πει κάτι παραπάνω από τον περιφερειάρχη (σ.σ. τον Λαγό) ήταν ο Μιχαλολιάκος. Υπήρχε ιεραρχία στη Χρυσή Αυγή, κανείς δεν έμπαινε στα χωράφια του άλλου. Δεν είχα κανένα δικαίωμα να δώσω εντολή σε άλλες τοπικές».

Με εντολή Αρχηγού, άλλωστε, ο Ν. Μίχος ενημερώθηκε μια μέρα ότι δεν είναι πλέον περιφερειάρχης στην Εύβοια. «Μόνο εμένα ξήλωσε ο Μιχαλολιάκος. Ημουν ο μόνος από τους παλιούς που υποβαθμίστηκα από περιφερειάρχης και έγινα απλός βουλευτής», είπε και πρόσθεσε «καρφώνοντας» τον Λαγό: «Κι άλλοι ήταν βουλευτές, αλλά παρέμειναν περιφερειάρχες».

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις της εισαγγελέως και των συνηγόρων.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top