0
Συνεχίζουν την προώθησή τους στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας οι Τούρκοι και μέχρι και πριν λίγες ώρες θέριζαν τα αγροτεμάχια των Ελληνοκυπρίων κάτι που δεν είχαν κάνει εχθές, όταν ξεκίνησε το νέο αυτό κύμα προκλήσεων.



Από την πλευρά της η Λευκωσία, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου συνιστά «ψυχραιμία» σε σχετικές δηλώσεις του.  

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου συνιστώντας παράλληλα «ψυχραιμία.»


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο και κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στη Δένεια, ο εκπρόσωπος είπε ότι, «δυστυχώς, συνεχίζονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά και από τον κατοχικό στρατό στη νεκρή ζώνη».

Μιλώντας στο philenews o κοινοτάρχης της Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου, ανέφερε πως είναι στο σημείο αρκετός κόσμος συγκεντρωμένος ενώ βρίσκονται στο σημείο στελέχη του ΥΠΕΞ και μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ελέγξουν από κοντά την κατάσταση.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Πέμπτης, οι Τούρκοι μπήκαν στη νεκρή ζώνη με τη συνοδεία οχημάτων του κατοχικού στρατού ακόμα και οπλισμένων και ξεκίνησαν να θερίζουν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων.

Νωρίτερα, ο κοινοτάρχης της Δένειας, ανέφερε πως το πιθανότερο να πρόκειται για έποικους καθώς τα γειτονικά χωριά της περιοχής, Αυλώνα και Φιλιά κατοικούνται ως επι το πλείστον από Τούρκους έποικους.

Σημείωσε ακόμη πως τα Ηνωμένα Έθνη, δείχνουν αδυναμία να ελέγξουν την κατάσταση στην περιοχή καθώς, πολλές φορές οι αξιωματικοί του ανέφεραν πως το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μιλήσουν στους Τούρκους στρατιώτες.

Τα βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου μόνο οργή έχουν προκαλέσει στην Κύπρο και απεικονίζουν καρέ καρέ τις τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια.

Οι Τούρκοι μπαίνουν προκλητικά  με γεωργικά οχήματα μέσα στις ελεύθερες περιοχές, μέσα στα χωράφια των Ε/κ γεωργών.

Ε/κ που οπτικογραφούν τα βίντεο ακούγονται να φωνάζουν στους Τούρκους ότι είναι «κλέφτες», εννοώντας βέβαια την κλοπή της δικής τους περιουσίας.

Σήμερα το πρωί λειτουργοί του ΥΠΕΞ σε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και τον κοινοτάρχη της Δένειας βρίσκονται στο σημείο των παραβιάσεων.

Όπως πληροφορείται το Sigmalive αυτή την ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις, καθώς φορτηγό εισέβαλε ξανά στα χωράφια των Ε/κ γεωργών για να μαζέψουν τη σοδειά τους, ουσιαστικά να την κλέψουν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο SigmaLive ο κοινοτάρχης της Δένειας, άμεσα ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και για την ώρα απομακρύνθηκαν οι Τούρκοι. Το όλο ζήτημα αφορά ουσιαστικά γη, για την καλλιέργεια της οποίας οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί λάμβαναν στο παρελθόν και επιδοτήσεις από τον ΚΟΑΓ.

Το SigmaLive επικοινώνησε με τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία Ανδρέα Πενταρά, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι Αττίλες προχωρούν σε αυτά τα βήματα.

Κληθείς, μάλιστα, να απαντήσει για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην ακριτική περιοχή, ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι οργανωμένα δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο μεμονωμένα θα μπορούσε να συμβεί. Ίσως από κατοίκους, συμπλήρωσε, οι οποίοι βλέπουν τη γη που καλλιέργησαν αυτοί για τόσα χρόνια να θερίζεται από τους Τουρκοκυπρίους.

Στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», μίλησε εκ νέου ο κοινοτάρχης Δένειας, εκφράζοντας φόβους για πιθανή αυθόρμητη αντίδραση των Ε/κ γεωργών, σε περίπτωση που ξαναδούν μπροστά τους να τους κλέβουν τις περιουσίες τους.

Παράλληλα είπε ότι τόσο οι Ε/κ γεωργοί όσο και τα μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι έρμαιο στις ορέξεις των Τούρκων:

Εντάλματα σύλληψης των Τουρκοκύπριων γεωργών αναφορικά με τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί εντός της Πράσινη Γραμμής ζητά με επιστολή της η Παγκύρπια Οργάνωση Σιτηροπαραγωγών.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top