0
Με την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας για τα  ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, φέρεται να συμφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Ο Τραμπ αντέδρασε θετικά στην πρόταση του Ερντογάν για δημιουργία ομάδας εργασίας για τους S-400», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο.

Η αρθρογράφος της “Χουριέτ” Χαντέ Φιράτ, αποκαλύπτει, όπως γράφει, το παρασκήνιο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, αναφέροντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση κοινής επιτροπής εργασίας για τους S-400 και τα F35 με τη διαφορά ότι δεν θα συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην επιτροπή αυτή.

Άλλωστε οι Αμερικανοί από την αρχή δεν ήθελαν τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ επειδή το θέμα ‘θα πολιτικοποιηθεί’, σύμφωνα με την Χαντέ Φιράτ.

Οι ίδιες πηγές σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν ότι τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε τελικά «εντάξει» στην πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για σύσταση κοινής τεχνικής επιτροπής εργασίας αλλά δεν αρκεί το ‘εντάξει’ του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το Πεντάγωνο δεν αποδέχεται την πρόταση.

Τις επόμενες μέρες οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών θα έχουν διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα. Σημαντική κρίνεται και η συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν με Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία στις 28-29 Ιουνίου για την οποία συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία. Επίσης έκαναν αναφορά στην πιθανότητα επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο και αναμένεται να συζητήσει το θέμα σύντομα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν με την Ουάσινκτον.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι σε ισχύ και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Άγκυρα δεν εξετάζει αναβολή στην προμήθεια των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, σημείωσε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.

Bloomberg: Απέναντι από την Κύπρο οι S-400

Στις ακτές της στην Ανατολική Μεσόγειο σχεδιάζει να τοποθετήσει τους S-400 η Τουρκία μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα σχετική είδηση του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι επιβεβαίωσε την είδηση από τέσσερις πηγές.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι οι τουρκικές αρχές δεν σκέφτονται μόνο τις ακτές στην Μεσόγειο αλλά και άλλες περιοχές όπως είναι το Άκκουγιου όπου κατασκευάζεται ο πυρηνικός σταθμός.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top