0
«Καθαρή» αυτοδυναμία της ΝΔ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με την μάχη της μέχρι σήμερα αξιωματικής αντιπολίτευσης, να εντοπίζεται πλέον στην προσπάθειά της να «συμπιέσει» όσο το δυνατόν περισσότερο τα δύο μικρά κόμματα «δεξιότερά» της, τον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή που ήδη απώλεσε περί το 30% του ποσοστού της σε σχέση με τις περασμένες εθνικές εκλογές και το 45% σε σχέση με τις ευρωεκλογές και της έκπληξης των ευρωεκλογών της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, που έχει ήδη κερδίσει μία έδρα στην Ευρωβουλή.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ «πουσσάρει» το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, σε μια επίδειξη ορθής πολιτικής στόχευσης, αφού η ΜεΡΑ25 αποτελεί το «κλειδί» για μια πιο «ξεκούραστη» κυβερνητική θητεία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού αφ'ενός μεν δημιουργείται ένας όμορος αντιπολιτευόμενος πολιτικός χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ (και μάλιστα προερχόμενος από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ) και αφ'ετέρου η ΜεΡΑ 25 είναι ένας «ευάλωτος» χώρος για τη ΝΔ: Κανείς δεν ξεχνά ότι του «χρέωναν» εδώ και τεσσεράμιση χρόνια, τα capital control και την απώλεια 100 δισ. ευρώ.

Κανείς εκτός από τη ΝΔ που σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία «ξέχασε» εντέχνως την κριτική της στον Γιάνη Βαρουφάκη για ευνόητους λόγους.


Και είναι εντυπωσιακό ότι σε τηλεοπτική παρουσία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε «να μην είναι στη Βουλή τα κόμματα του Λαϊκού Συνδέσμου και της Ελληνικής Λύσης».

Αλλά δεν τον ενοχλεί ουδόλως τη ΜεΡΑ25 ή ακόμα και το ΚΚΕ που επισήμως δεν αναγνωρίζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία ως το νόμιμο πολίτευμα της χώρας.

Για να μην μιλήσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επίσημα έχουν κατονομάσει κορυφαία στελέχη της ΝΔ (και ορθώς) ως «το κόμμα που υποστηρίζει τις ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Οσο θα διευκολυνθεί η κυβερνητική θητεία της ΝΔ από την ύπαρξη της ΜεΡΑ25, τόσο θα δυσκολευθεί, ειδικά αν έχει δύο κόμματα στα δεξιά της, η ΝΔ.

Ολη η στόχευση και όλη η προσπάθεια της ΝΔ είναι να πετάξει εκτός Βουλής, τον Λαϊκό Σύνδεσμο και την Ελληνική Λύση.

Και τους δύο μαζί ή έστω τον έναν από τους δύο, καθώς δεν είναι μόνο θέμα πιο άνετης θητείας χωρίς αντιπολίτευση από τα δεξιά (θυμηθείτε τι είχε «τραβήξει» από την ΧΑ ο Α.Σαμαράς, ακόμα και μετά την δίωξη περί «εγκληματικής οργάνωσης»): Είναι πρώτα και κύρια θέμα εδρών στη Βουλή. Για κάθε κόμμα που δεν μπαίνει η ΝΔ η ΝΔ κερδίζει 4-5 βουλευτές.

Αν μπουν και τα δύο δεξιά κόμματα η ΝΔ θα περιοριστεί σε 152-153 βουλευτές και με τον Βαρουφάκη εντός Βουλής, δηλαδή επτακομματική Βουλή.

Αν, έστω το ένα δεν το καταφέρει η ΝΔ φτάνει τις 157 έδρες. Μια άνετη διακυβέρνηση.

Στη Μακεδονία, όπου και η βασική δύναμη της Ελληνικής Λύσης, η ΝΔ πόρτα-πόρτα επιχειρεί να εντοπίσει τους ψηφοφόρους της ειδικά σε περιοχές όπως η Καβάλα και οι Σέρρες που η Ελληνική Λύση είχε λάβει υψηλά ποσοστά (7-8%).

Και μόνο τυχαία δεν είναι η χθεσινή εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή και η δημόσια ομιλία του μετά από 10 χρόνια.

Γενικά, για κάθε 1% από κόμμα που μένει εκτός Βουλής, κατεβαίνει ο πήχης κατά 0,4%, δηλαδή αν είναι 10% το σύνολό τους, κατεβαίνει κατά 4%.

Με 36,4% και 10% ανεξάρτητα από το πόσα κόμματα είναι στη Βουλή, η ΝΔ βγάζει 151 έδρες. Αυτό είναι το κατώφλι της αυτοδυναμίας.

Για κάθε 2% πάνω από το κατώφλι είναι 5 έδρες. Αυτό φανερώνει ότι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, θα κρίνει την αυτοδυναμία.

Αν η ΝΔ πιάσει 36,4% βγάζει 151 έδρες, οτιδήποτε άλλο πέρα του ποσοστού αυτού, της προσθέτει 5 έδρες για κάθε 2%.

Ας δούμε το σχετικό πίνακα τις πιο «φρέσκες» δημοσκοπήσεις των 5 μεγαλύτερων εταιρειών που συμμετέχουν στο exit poll:

  • η MRB δίνει διαφορά 7,6 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,
  • η Alco 8,5 μονάδες,
  • η Pulse 7,5 μονάδες,
  • η Metron Analysis 6,9 μονάδες και
  • η Marc 10,5 μονάδες.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top