0
Πληθώρα συμπερασμάτων προκύπτει για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συστήματα επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. από κατεπείγουσα εντολή που εστάλη από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ προς το  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και 40 αστυνομικές υπηρεσίες. 



Όπως προκύπτει από το έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει το zougla.gr, η Ελληνική Αστυνομία επιστρέφει  στο… παρελθόν και αυτό γιατί, όπως ρητά επισημαίνεται στην εντολή, πλέον το βασικό σύστημα επικοινωνιών μεταξύ των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αναλογικό, ενώ το ψηφιακό σύστημα θα χρησιμοποιείται «ως βοηθητικό, συμπληρωματικό σύστημα επικοινωνιών» παράλληλα με το βασικό σύστημα επικοινωνιών VHF.

Από την εν λόγω διαταγή αφενός αποδεικνύεται η ανεπάρκεια του ψηφιακού συστήματος -ανεπάρκεια η οποία φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι όπου οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους κινητά-, αφετέρου διαφαίνεται η απροθυμία των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προμηθευτούν σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος και θα διασφάλιζε την αμεσότητα και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Γιατί με το εν λόγω αναλογικό -και βασικό πια- επικοινωνιακό σύστημα οι συνακροάσεις των συνομιλιών των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν για κυκλώματα και κακοποιούς «βούτυρο στο ψωμί τους», αφού με μόλις 50 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έναν τέτοιου τύπου ασύρματο και να τον συντονίσουν στις αστυνομικές συχνότητες. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στο zougla.gr: «Για ακόμη μία φορά οι αστυνομικοί θα μείνουν μουγκοί και τυφλοί, ενώ οι κακοποιοί θα είναι ενημερωμένοι και έτοιμοι».

Δείτε την εν λόγω εντολή:








Απαιτείται εξοπλισμός

Όσον αφορά τώρα στο ψηφιακό σύστημα Sepura, αυτό κρίνεται το λιγότερο ως προβληματικό κυρίως λόγω της έλλειψης σχετικής υποδομής.  

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, για να γίνει αυτό το σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προμηθευτεί χιλιάδες καινούργιους ασυρμάτους, με το κόστος να εκτιμάται κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως μάλιστα προκύπτει από το ρεπορτάζ, αυτήν τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει περίπου 4.000 ασυρμάτους, που προμηθεύτηκε το 2003 και οι οποίοι δεν έχουν πλήρη συμβατότητα στη χρήση του ψηφιακού συστήματος, ενώ παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία.

Παράλληλα, ακόμη 3.000 ασύρματοι που αγοράστηκαν το 2007 εμφανίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα και χρήζουν αναβάθμισης, και σε κάποιες περιπτώσεις αντικατάστασης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top