0
Αποκαλύψεις σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.


Μιλώντας μπροστά σε κοινό στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν είπε πως έθιξε το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα αντιπαραβάλλοντας το ελληνικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χαλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα».Στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη!


Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως πρόκειται να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα. «Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολιτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ».

Κατηγορούν ως «κράτος εκκλησίας» την Ελλάδα

Ο κ. Κιουλούνκ, που μίλησε στην πόλη Witten στη Γερμανία, είπε πως δεν περιμένουν δικαιοσύνη και κατανόηση από την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι είναι «κράτος εκκλησίας»!

Ο κ. Κιουλούνκ υποστήριξε ότι στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι, στο Σκούταρη και στο Μεσοχώρι και σε άλλα πολλά σημεία, βρίσκονται δίπλα-δίπλα οι συναγωγές, οι εκκλησίες και τα τεμένη και πρόσθεσε βάζοντας και άλλους «όρους»: «Όσο η Ελλάδα δεν τηρεί την υπόσχεση που έδωσε στη Λωζάννη και όσο δεν πραγματοποιεί βήμα αναφορικά με το τέμενος Φετχιγιέ στην Αθήνα, να μην αμφιβάλλετε ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει βήμα αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Όσο δεν πραγματοποιεί η Ελλάδα κανένα βήμα για τους αδελφούς μας στη Δυτική Θράκη, η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει κανένα βήμα εξαιτίας του οποίου θα θιγούν οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη».

Βεβαίως να σημειωθεί ότι το δρόμο είχε ανοίξει τόσο παλιότερα όσο και στις αρχές Οκτωβρίου ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός που είχε πει χωρίς να δοθεί τότε μεγάλη σημασία: «Δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».

Ποιο είναι το τζαμί της Ρωμαϊκής αγοράς


Τι είναι όμως αυτό το τέμενος που αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον για την Άγκυρα και το ποιο η Ελλάδα έχει εντάξει στα σχέδια αναστηλώσεων σε αρχαιολογική βάση; Το τζαμί Φετχιγιέ, διαβάζουμε, βρίσκεται εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Εξ αιτίας της προσωνυμίας του, αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι από την εποχή του Φατίχ, του Πορθητού Μωάμεθ Β΄, ο οποίος το 1458 κατέλαβε την Αθήνα. Οι ανασκαφικές έρευνες όμως απέδειξαν ότι υπήρχε ένα τέμενος κατασκευασμένο πάνω σε προγενέστερο βυζαντινό ναό, το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από το συγκεκριμένο του 17ου αιώνα.

Έτσι επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται μάλλον για κτίσμα της περιόδου 1668-70, δηλαδή σχετίζεται με την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Υπάρχουν επίσης αναφορές, ότι το τζαμί χτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη βυζαντινή Εκκλησία, που πιθανόν να αποτελούσε τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηναίων, στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (Δουκάτο Αθηνών 1205-1458), μέχρι την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς!

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top