0
Λαοθάλασσα άνω των 60 χιλιάδων αγανακτισμένων Αλβανών πολιτών έχει κατακλύσει την περιοχή πέριξ του κοινοβουλίου το οποίο έχουν ζώσει δεκάδες θωρακισμένα οχήματα και αστυνομικοί.


Οι διαδηλωτές φωνάζουν ρυθμικά «Ράμα φύγε, Ράμα ψόφα».

Πριν από λίγα λεπτά, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι η εντολή διακυβέρνησης της χώρας θα δοθεί σήμερα από τον λαό ως μεταβατική κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι η σημερινή διαδήλωση είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ακουστεί καλά από τον Έντι Ράμα.

Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ακύρωσε τη δραστηριότητα που είχε σχεδιαστεί για σήμερα στο Αργυρόκαστρο, μετά τη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης των Τίρανα, μεταδίδουν έγκυρα αλβανικά ΜΜΕ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Albeu.com γνωρίζει από έγκυρες πηγές, ότι ο Ράμα βρίσκεται σήμερα στο γραφείο του βουλευτή Gramoz Ruci στο κτίριο του κοινοβουλίου της Αλβανίας, ενώ οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ωρύονται απ΄έξω, μπροστά από το Κοινοβούλιο στην οδό Τζορτζ Μπους.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης του στο ιταλικό κανάλι RAI1, ο Ράμα δήλωσε : «Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να κάψουν το κοινοβούλιο».

Επίσης, όταν ρωτήθηκε εάν στην Αλβανία υπάρχει διαφθορά ή όχι, είπε ναι, αλλά η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μεγαλύτερη από την ίδια την διαφθορά.

Η αντιπολίτευση όμως απαιτεί εδώ και τώρα μια μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τις επερχόμενες εκλογές και όσο περνάει η ώρα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο έκρυθμη.

Επίσημα 1200 πάνοπλοι αστυνομικοί και εκατοντάδες κομάντος με οπλισμό έχουν ζώσει το κοινοβούλιο για να αποφύγουν «έφοδο» των διαδηλωτών, για την κατάληψη της εξουσίας. Ανεπίσημα εκτιμάται ότι μια πολύ μεγάλη αστυνομική και στρατιωτική δύναμη ευρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν σοβαρά έκτροπα.

Όλες οι ξένες πρεσβείες στην χώρα παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις ενώ η επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Federica Mogerini και ο Επίτροπος Johannes Hahn αντέδρασαν στις εξελίξεις και στην προοπτική να έχουμε αιματοκύλισμα εάν και εφόσον βέβαια επικρατήσει η ωμή βία.

Σε κοινή δήλωση τους εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους καταδικάζοντας κάθε πράξη βίας και οποιαδήποτε δήλωση που υποκινεί βία από πολιτικούς ηγέτες, υπονοώντας τον Λ.Μπάσα.

Ζητούν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης παίρνοντας σαφή θέση στην διένεξη.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ταραχές στη χώρα προχθές, επιβεβαιώνουμε το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ως βασικό χαρακτηριστικό και βασική αξία της δημοκρατίας, αλλά καταγγέλλουμε σθεναρά οποιαδήποτε ρητορική από τους πολιτικούς ηγέτες που ζητούν τη βία.

Επιπλέον, η απόφαση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί σύσσωμη παρακωλύει σοβαρά τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Αλβανία. Το Κοινοβούλιο είναι ο τόπος όπου οι μεταρρυθμίσεις και οι σχετικές εξελίξεις θα πρέπει να συζητηθούν και να αναπτυχθούν, όχι να επικρατεί μποϊκοτάζ.

Αυτές οι αποφάσεις και οι πράξεις είναι αντιπαραγωγικές, αντιβαίνουν στη δημοκρατική εκλογή Αλβανών πολιτικών και υπονομεύουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι όλα τα μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου θα υπερασπιστούν τα δημοκρατικά ιδεώδη και τις αρχές και θα συνεχίσουν να υπηρετούν στο Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή βίαιων πράξεων και εμπρηστικών δηλώσεων.

Αναμένουμε επίσης από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να προβούν σε εποικοδομητικές συζητήσεις προκειμένου να ξεπεράσουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση προς όφελος της Αλβανίας και των πολιτών της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το διάσημο RAI1, ο Edi Rama μίλησε για τη διαμαρτυρία που ανακοίνωσε η αντιπολίτευση.

«Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να κάψουν το κοινοβούλιο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης, διερωτήθηκε εάν στην Αλβανία υπάρχει διαφθορά ή όχι, είπε ναι, αλλά η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μεγαλύτερη από τη διαφθορά.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top