0
Στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, με όλες τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης και χορήγησης αδειών οδήγησης που εκκρεμούσε 1,5 χρόνο, προχώρησε χθες το βράδυ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.


Το υπουργείο εισάγει με τη νέα ρύθμιση και την δυνατότητα της συνοδευόμενης οδήγησης για άτομα 17 ετών, τα οποία θα περνούν τις προβλεπόμενες δοκιμασίες εξετάσεων. Η οριστική άδεια θα χορηγείται κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Για τους νεαρούς οδηγούς, βεβαιώνεται η ικανότητά τους για οδήγηση με συνοδεία οδηγού, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον 5 έτη και να μην έχει συγκεντρώσει κανένα πόντο στο point system τον τελευταίο χρόνο.

Νωρίτερα, είχε αναρτηθεί στην Διαύγεια απόφαση του κ. Σπίρτζη για παράταση από 4 έως 8 μήνες ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών, όσων διπλωμάτων αφορούν οδηγούς που έχουν συμπληρώσει το 74 έτος της ηλικίας τους και λόγω της τετράμηνης αποχής των εξεταστών από τα καθήκοντά τους, αδυνατούσαν να ανανεώσουν.

Με την απόφαση αυτή, ο υπουργός Υποδομών επιχειρούσε να αντιμετωπίσει την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, καθώς οι εξεταστές απείχαν από τα καθήκοντά τους λόγω οικονομικών διεκδικήσεων.

Με τη νέα ρύθμιση, το ημερήσιο επίδομα των εξεταστών και των ελεγκτών όλης της διαδικασίας των δοκιμασιών προσόντων, ορίζεται σε 240 ευρώ, προκαλώντας μία δαπάνη που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων).

Το σχέδιο νόμου «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» φέρνει σημαντικές καινοτομίες στον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων.

Η διαδικασία της εξέτασης θα συντονίζεται από ένα κέντρο ελέγχου, που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μεταφορών ενώ τα οχήματα θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με κάμερες και σε απευθείας σύνδεση με το υπουργείο.

Κατά την εξέταση των υποψηφίων κάθε εκπαιδευτικό όχημα θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση για συνεχόμενη σύνδεση µε το κέντρο ελέγχου του υπουργείου. Εντός του οχήματος πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σε 4 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου κάμερα µε μικρόφωνο που θα απεικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των µμοτοσυκλετών, σε αδιάλειπτη σύνδεση µε το κέντρο ελέγχου.

Οι υποψήφιοι οδηγοί θα υποβάλλονται πρώτα σε θεωρητική εξέταση και µόνον εφόσον αυτή είναι επιτυχής θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.

Η πρακτική εξέταση θα διενεργείται σε δύο στάδια, την ίδια ηµέρα. Στο πρώτο στάδιο θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία) και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί µε επιτυχία, θα ακολουθεί η εξέταση στις ειδικές δοκιμασίες. Αν ο υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο, θα επανεξετάζεται και στο πρώτο.

Το υπουργείο δεν προσκόμισε στοιχεία στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, για το κόστος των οπτικοακουστικών μέσων αλλά και για την ανάπτυξη των πληροφορικών συστημάτων που θα υποστηρίξουν το νέο μοντέλο εξέτασης των οδηγών. Αντιθέτως σε 150.000 υπολογίζεται η δαπάνη για την μισθοδοσία 6 θέσεων (τριών ειδικών συμβούλων και τριών νομικών) για το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Μεταφορών (ΣΕΕΜΕ).

Το ΣΕΕΜΕ, θα έχει την αρμοδιότητα της αξιολόγησης της διαδικασίας εξέτασης καθώς και διερεύνησης των καταγγελιών. Το Σώμα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υποδομών και αποτελείται από τον γενικό επιθεωρητή και 40 επιθεωρητές - ελεγκτές.

Ο γενικός επιθεωρητής είναι μόνιμος υπάλληλος του υπουργείου Υποδομών, κάτοχος πτυχίου Πολυτεχνείου, ενώ οι επιθεωρητές-ελεγκτές είναι επίσης μόνιμοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και με 6ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία. Κάθε τετράμηνο θα ορίζονται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης οι μισοί εξεταστές ως τακτικοί και οι υπόλοιποι ως αναπληρωματικοί. Πριν από κάθε εξέταση πραγματοποιείται πρόσθετη κλήρωση από την οποία προκύπτει το ζεύγος εξεταστή-υποψηφίου.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης η πληρωμή 15 ευρώ – από 10 ευρώ σήμερα, για τα εξέταστρα της θεωρητικής εξέτασης και για τη διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς. Το 1/3 του ποσού αυτού αποδίδεται στην οικεία περιφέρεια και διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη πάσης φύσης αναγκών που αφορούν τις εν λόγω εξετάσεις, εκτός από την καταβολή αμοιβών ή αποζημιώσεων σε εξεταστές, αξιολογητές και επόπτες.

Επιπλέον, θεσπίζεται η υποχρέωση καταβολής ποσού ύψους 30 ευρώ, υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπτωση έκδοσης αντιγράφου οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης λόγω κλοπής του αυτοκινήτου ή καταστροφής αυτού κ.λπ.

Οι όροι για την παράταση των αδειών οδήγησης

Η ημερομηνία της παράτασης στα διπλώματα οδήγησης για όσους οδηγούς έχουν συμπληρώσει το 74 έτος ηλικίας, δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί λόγω της ρύθμισης που φέρνει το σχέδιο νόμου στα επιδόματα εξεταστών και προβλέπει τα εξής:

- 8 μήνες για όσους υπέβαλλαν αιτήσεις και δικαιολογητικά στις περιφερειακές διευθύνσεις Μεταφορών, από τις 30 Αυγούστου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2018,
- 7 μήνες, για τους κατόχους των οποίων οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από 1 Δεκεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου
- 4 μήνες, για τους κατόχους διπλωμάτων, οι ο̟ποίοι κατέθεσαν σχετικό αίτημα από τις αρχές έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2019.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top