0
Οι στρατιωτικοί ως γνωστόν δεν έχουν δικαίωμα συνδικαλισμού, με την έννοια που γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Αυτό μην μας διαφεύγει. Οι στρατιωτικοί είναι κι αυτοί εργαζόμενοι….

Οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να απεργήσουν, να κάνουν στάση εργασίας, δεν έχουν κανένα τρόπο να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στα εργασιακά τους θέματα…

Υποτίθεται ότι τα θέματά τους τα μεταφέρουν “προς τα πάνω” οι Αρχηγοί… Μόνο που επειδή συνήθως οι Αρχηγοί είναι απασχολημένοι με το πως θα παραμείνουν ένα χρόνο ακόμη ,πως θα γίνουν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, πρόεδροι σε στρατιωτικές επιτροπές της ΕΕ, υπουργοί, και πάει λέγοντας δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν…

Ακόμη κι όταν η κρίση τσάκιζε και διέλυε στρατιωτικές οικογένειες βρέθηκαν Αρχηγοί που έλεγαν ότι το προσωπικό αντέχει σε περικοπές! Τα περί διάλυσης οικογενειών δεν είναι δημοσιογραφικές υπερβολές. Οι στρατιωτικοί έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων, αν όχι το υψηλότερο…

Ο μόνος τρόπος που είχαν ,έχουν και θα έχουν εις τον αιώνα τον άπαντα οι στρατιωτικοί για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους από τον κάθε πολιτικό ή πολιτικάντη είναι ένας: η προσφυγή στη Δικαιοσύνη την οποία βεβαίως οι ίδιοι πολιτικάντηδες εξευτελίζουν κάθε μέρα χρόνια τώρα.

Αυτόν τον τρόπο χρησιμοποίησαν έξι στρατιωτικοί το 2012 συμπαρασύροντας τη μεγάλη μάζα των συναδέλφων τους στην προσφυγή στο ΣτΕ, για τις άδικες περικοπές. Χωρίς φασαρίες, χωρίς φωνές, χωρίς κραυγές, χωρίς να ρισκάρουν ούτε στο ελάχιστο την πειθαρχία στο στράτευμα. Τους παρακολουθούσαμε και χαμογελούσαμε ειρωνικά. Κανένας δεν πίστευε ότι “έξι τρελοί” και όσοι μετά ακολούθησαν θα κέρδιζαν! Μας διέψευσαν όλους και άφησαν εμβρόντητη την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μακράν τη χειρότερη που πέρασε στα χρόνια της μεταπολίτευσης για την Εθνική Άμυνα της χώρας. Κι αυτό γιατί επέτρεψε χωρίς την παραμικρή αντίσταση να πλήξουν οι δανειστές το θεμέλιο της Εθνικής Άμυνας της χώρας: το προσωπικό των ΕΔ… Μέχρι και με δήθεν απολύσεις απειλήθηκαν οι στρατιωτικοί για να μην βγάλουν άχνα για τις περικοπές.

Όλο αυτό στοίχισε πολύ ειδικά στη ΝΔ ,η οποία μετά από την τριπλή ήττα από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φιλοδοξεί να επανέλθει στην εξουσία. Φαίνεται ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς και δεν θέλει να έχει καμία απολύτως …εκκρεμότητα με τους στρατιωτικούς. Το σενάριο για να τελειώνει μ΄ αυτό το θέμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια:

1. Βήμα πρώτο. Η ΝΔ δεν ήθελε να ακούει μέχρι το 2015 για “συνδικαλιστές” στις ΕΔ και ο Τσουκαράκης ,πρόεδρος της ΠΟΕΣ ήταν ….επικηρυγμένος. Με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, εμφανίστηκαν στο χώρο των ΕΔ ομάδες στρατιωτικών που αμφισβήτησαν ευθέως και με δικαστικά μέσα την ΠΟΕΣ. Η ΝΔ διακριτικά αρχικά και χωρίς κανένα πρόσχημα εδώ και λίγους μήνες δείχνει την προτίμησή της και την απόλυτη στήριξη της.

2.Βήμα δεύτερο. Δεν ενδιαφέρει να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα αντικαταστήσει την ΠΟΕΣ. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχει απολύτως τίποτα που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα για τους στρατιωτικούς έναντι της αυθαιρεσίας και της αδιαφορίας πολιτικών ηγεσιών.

3. Βήμα τρίτο. Οι στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ήταν: “στρατιωτάκια, ακούνητα,αμίλητα, στον τοίχο κολλημένα”. Όχι δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Αυτό είναι όπως είπε η εκπρόσωπος της ΝΔ “δικαστικός ακτιβισμός” που κάνει “κακό στα οικονομικά της χώρας”! Οι πολιτικές των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης δεν έκαναν κακό στα οικονομικά της χώρας και κάνει …ο δικαστικός ακτιβισμός των στρατιωτικών! Τα απλήρωτα δάνεια των κομμάτων δεν επηρέασαν τα οικονομικά της χώρας, αλλά το έκαναν οι προσφυγές των στρατιωτικών στη Δικαιοσύνη…

Με λίγα λόγια το μήνυμα προς τους στρατιωτικούς είναι “μη μιλάς, μη γελάς κινδυνεύει η Ελλάς” και ούτε που να σκέφτεστε νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Το πιο απίθανο που συνέβη στην ομιλία της εκπροσώπου της ΝΔ δεν είναι όσα είπε περί “δικαστικού ακτιβισμού”. Είναι ότι μόλις τα είπε, κάποιοι από το ακροατήριο χειροκρότησαν με θέρμη! Μάλλον κανένας απ΄ όσους βρέθηκαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχαν καμία απολύτως συμμετοχή στους δικαστικούς αγώνες των συναδέλφων τους που οδήγησαν στην δικαίωση από το ΣτΕ.

Το ερώτημα προς την ηγεσία της ΝΔ, την Μαρία Σπυράκη, τον Αντώνη Σταμάτη που διακρίναμε στην πρώτη θέση των καθισμάτων, είναι αν στον “δικαστικό ακτιβισμό” εντάσσουν και τις αγωγές και μηνύσεις που έχουν υποβάλλει οι στρατιωτικοί που οργάνωσαν την εκδήλωση εναντίον συναδέλφων τους στρατιωτικών. Θα γνωρίζουν προφανώς ότι αυτοί που τους κάλεσαν να μιλήσουν περί “δικαστικού ακτιβισμού” ζητάνε από στρατιωτικούς συναδέλφους τους 190.000 ευρώ!!!

Για να το πούμε πιο ωμά : η ΝΔ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να στηρίζει τον διχασμό των στρατιωτικών ή αν θα δουλέψει σοβαρά στον τομέα της Εθνικής Άμυνας στον οποίο αν θέλει μπορεί πολλά να κάνει. Ας ξεκινήσει με μία απλούστατη δέσμευση: εφόσον η σημερινή κυβέρνηση όπως λένε στελέχη της ΝΔ δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ, που προβλέπει επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2012, ας δεσμευτεί ότι θα το κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν γίνει κυβέρνηση. Απλό δεν είναι;

ΥΓ . Κάποιος ,κάποια στιγμή θα πρέπει να ενημερώσει τον κ.Μητσοτάκη ότι η θεωρία περί “αρίστων” που χρησιμοποιεί παντού, κατέρρευσε με πάταγο με τον τρόπο που το κόμμα του κινείται στον χώρο της Εθνικής Άμυνας. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι στον τομέα Άμυνας του κόμματος του υπάρχουν αξιόλογοι απόστρατοι, τους οποίους κανένας δεν αξιοποιεί! Άλλους αξιοποιούν οι βουλευτές του ελπίζοντας σε…ψηφαλάκια.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top