0
Ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για σειρά συναυλιών με την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, λίγες ημέρες πρίν το «Ηρωϊκό Πολυτεχνείο» (Οκτώβριος 1973). 


Είναι εκπληκτικό το τι έλεγε (στους Ελληνοαμερικανούς που τον φιλοξένησαν στην Ουάσιγκτων) ο Σταλινικός μουσικοσυνθέτης για το τότε καθεστώς στην Ελλάδα (Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος και πρωθυπουργός Σπύρος Μαρκεζίνης). 

Την καταγραφή των λόγων του Μίκη (τότε ήταν 48 ετών) την κάνει ο εξέχων Ελληνοαμερικανός Jim Pyrros (γεννημένος από Αρκάδες γονείς το 1928 στο Ντητρόϊτ) που διέκειτο ΕΧΘΡΙΚΑ προς το Καθεστώς της 21ης Απριλίου και ήταν αυτός που είχε καλέσει τον Μίκη Θεοδωράκη (και κατά το 2ο ταξίδι του τον Απρίλη του 1974) στις ΗΠΑ παρακάμπτοντας την Αμερικανική Γραφειοκρατία, που θεωρούσε κομμουνιστή τον Μίκη και δεν του έδινε βίζα…

Όλα όσα θα διαβάσετε, προέρχονται από το τεύχος 724 του κομμουνιστικού περιοδικού «ΑΝΤΙ» που κυκλοφόρησε επί Εβραίου Σημίτη (3 Νοεμβρίου 2000) και δημοσίευσε σε συνέχειες εκτεταμένα αποσπάσματα από τα Ημερολόγια του Jim Pyrros… Ο Μίκης τα είπε αυτά στην δεξίωση που του παρέθεσαν οι «αντιστασιακοί» Ελληνοαμερικανοί, ενώπιον τουλάχιστον 10 μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και ο επί χρόνια πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής. Περιττό να προσθέσουμε ότι σύμπας ο Τύπος αποσιώπησε τότε (Νοέμβριος 2000) τις εκπληκτικές αποκαλύψεις του Jim Pyrros που δημοσιεύτηκαν στο «Αντί» του μακαρίτη Χρήστου Παπουτσάκη...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΛΥΣΗ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ – ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΚΡΕΜΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!..

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (1): «Μού αρέσει η λύση Μαρκεζίνη. Ο Μαρκεζίνης είναι πολύ διαφορετικός από τους γελοίους τύπους όπως ο Λαδάς, ο Παττακός και ο Ιωαννίδης. Είναι καλλιεργημένος, πεπειραμένος, αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα και θα τα πάει τα πράγματα μαλακά – μαλακά…»

(2): «Δεν είμαι υπέρ της Ιδεολογίας, δεν υποστηρίζω τους Μαοϊκούς και τον Κολιγιάννη, ούτε το ΚΚΕ εσωτερικού. Θα τον κρεμούσαν τον Μπριλλάκη αν έρχονταν οι Ρώσοι. Στην πραγματικότητα, το 90% των Ελλήνων κομμουνιστών θα πήγαινε στην κρεμάλα, αν οι Ρώσοι καταλάμβαναν την Ελλάδα… Το 90% των Ελλήνων κομμουνιστών θα προτιμούσαν τους Αμερικανούς παρά τους Ρώσους. Ξέρουν ότι οι Ρώσοι θα τους κρεμούσαν. Η Ελληνική Αριστερά είναι φιλοαμερικανική… Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είμαι κι εγώ φιλοαμερικανός…»

ΣΥΜΠΑΘΩ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ – ΚΑΘΗΣΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΕ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ!..

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (3): «Συμπαθώ τον Παπαδόπουλο. Το Δημοψήφισμα ήταν απάτη. Ναι, υπήρξαν βασανιστήρια. Ναι, οι άνθρωποι του Παπαδόπουλου είναι κακοί. Αλλά ο Παπαδόπουλος έκατσε στο γραφείο του και δούλεψε. Όχι σαν τον Γεώργιο Παπανδρέου που το μόνο που ήξερε ήταν να βγάζει λόγους. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν μέγας φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών και φανατικός αντικομμουνιστής. Δεν ήθελε ούτε να μού απευθύνει τον λόγο… Ο Παπαδόπουλος ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ… Αν περνούσε από το χέρι του Αντρέα, αυτή την στιγμή θα είχαμε τουλάχιστον 20.000 σκοτωμένους. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό…».

Στο σημείο αυτό (πάντοτε κατά την καταγραφή του Jim Pyrros), ο Μίκης πρότεινε στους Ελληνοαμερικανούς μερικά δημοφιλή μέτρα που θα μπορούσε να πάρει ο Παπαδόπουλος (σ.σ.: μιλάμε για τον Οκτώβριο του 1973): Αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κρατουμένους, άρση του Στρατιωτικού Νόμου, μείωση της ισχύος του Ιωαννίδη και της ΕΣΑ, σύλληψη των κύριων βασανιστών, του Θεοφιλογιαννάκου και του Ιωαννίδη και τιμωρία τους με φυλάκιση 5 ετών κλπ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ – ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΛΕΝΤΑΝΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!..

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ο Μίκης μιλάει για τον Αλέξανδρο Παναγούλη και τον «θάβει» στην κυριολεξία…

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (4): «Ο Παναγούλης υπέφερε, αλλά δεν πρόκειται περί σοβαρού προσώπου. Ο Παναγούλης διατείνεται πως η Ελλάδα είναι μια Μεγάλη Φυλακή. Τι λέει; Οι Έλληνες κάθονται, πίνουν το ουΐσκυ τους, πηγαίνουν στα κέντρα, γλεντάνε… Ο Παναγούλης αποκαλεί την Ελλάδα μια Μεγάλη Φυλακή, ενώ περνά τις νύχτες του σ’ ένα μοτέλ με την Οριάνα Φαλάτσι! Οποία φυλακή! (γέλια…)

ΑΓΡΙΟ ΘΑΨΙΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥ ΕΣΚΙΖΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ…

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τις εκμυστηρεύσεις του Μίκη Θεοδωράκη στους Ελληνοαμερικανούς που τον φιλοξένησαν στην Ουάσιγκτων (Οκτώβριος 1973) με όσα είπε για τον Ανδρέα Παπανδρέου…

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (5): «Ο Ανδρέας δεν ξέρει πολιτικά. Ούτε οικονομικά ξέρει. Δεν ξέρει Ιστορία. Δεν είναι λύση για την Ελλάδα ο Ανδρέας. Δεν έχει προσφέρει. Και στην φυλακή που ήτανε, έπινε το ουΐσκυ του. Εβγήκε γιατί έχει το όνομα του πατέρα του. Ο Ανδρέας έλειπε από την Ελλάδα σε όλους τους αγώνες της δεκαετίας του 1940 και του 1950. Ο Ανδρέας έχει καλό παρουσιαστικό. Έχει την ικανότητα να μιλά λογικά και πειστικά. Βέβαια, μια ώρα αργότερα θα σού πεί τα εντελώς αντίθετα»!..

Σύμφωνα με τον Jim Pyrros, ο Μίκης έθαψε ανελέητα και την Μάργκαρετ Παπανδρέου, μιμούμενος πώς μιλάει τα ελληνικά, αποκάλεσε το ζεύγος Ανδρέα – Μάργκαρετ… «φιλέλληνες» (με την έννοια ότι δεν είναι Έλληνες) και ειρωνεύτηκε τον Ανδρέα, αποκαλύπτοντας το εξής εκπληκτικό…

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (6): «Ήμασταν σύντροφοι με τον Ανδρέα, αγαπάγαμε έναν καιρό την ίδια γυναίκα… Της έσκισε τα ρούχα της, μού το είπε η ίδια!.. Ακούς εκεί.. Θέλει να γίνει αρχηγός του Κράτους και σκίζει τα ρούχα της γυναίκας»!..

ΤΑ ΠΟΥΡΑ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ… ΚΕΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΥΡΤΩ

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ, προσθέτουμε μερικές πικάντικες λεπτομέρειες από την πρώτη αυτή επίσκεψη του Μίκη στις ΗΠΑ για σειρά Συναυλιών: Παρόντες στις συναυλίες του ήταν και πολλοί παπάδες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, άλλη μια απόδειξη για την αγάπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τους αντίχριστους κομμουνιστές. Το πρώτο που ζήτησε ο Μίκης από τους Ελληνοαμερικανούς στην Δεξίωση ήταν να καπνίσει πανάκριβα πούρα, με αποτέλεσμα κάποιος από τους Ελληνοαμερικανούς να τρέχει μέσα στην μαύρη νύχτα να του τα βρεί. Ο Μίκης εξέφρασε την απόφασή του να επιστρέψη στην Ελλάδα μόλις ο Μαρκεζίνης εξομαλύνει τα πράγματα, γιατί πεθύμησε το εξοχικό του στο Βραχάτι της Κορινθίας!.. Μάλιστα, αποκάλυψε πως οι Απριλιανοί έδειξαν γενναιοδωρία απέναντί του και δεν του αφαίρεσαν την ελληνική υπηκοότητα, όπως π.χ. έκαναν με την Μελίνα. ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ με το εξής εκπληκτικό, που δείχνει τα «κέρατα» που έβαζε στην γυναίκα του την Μυρτώ…

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (7): «Η γυναίκα μου χρωστά ακόμη 10 μήνες φυλακή, το υπόλοιπο μιάς ασυμπλήρωτης ποινής, ή να πληρώσει την εξαγορά της. Λέει ότι θα αρνηθεί να την εξαγοράσει και ότι προτιμά την φυλακή»… (Ο Μίκης σταμάτησε, κοίταξε τις γυναίκες της παρέας και συμπλήρωσε: Για 10 μήνες θα είμαι ελεύθερος»!... 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top