0
Το ιλιγγιώδες ποσό των 5.350.000 € έχει κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο μέχρι στιγμής η συμμετοχή της ΠΑ για την προστασία του αλβανικού καθεστώτος!


Αυτό έγινε γνωστό από την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στον πρόεδρο της «Δύναμης Ελληνισμού» (και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής) Δημήτρη Καμμένου αναφορικά με την προστασία του αλβανικού Εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ.

Στην απάντησή  του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αποστολή των μαχητικών της ΠΑ για την προστασία του αλβανικού Εναέριου Χώρου, (επίσημα καλείται «αστυνόμευση» air policing)  μπορεί να σταματήσει «αναλόγως των εξελίξεων», εννοώντας με τη γειτονική χώρα.

Όπως διευκρινίζεται από την απάντηση του υπουργού η ΠΑ συνεισφέρει με τη διάθεση τεσσάρων αεροσκαφών σε καθήκοντα QRA (Quick Reaction Αlert) κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα ανά δεκαπενθήμερο καθώς το έργο επιμερίζεται με την ιταλική Αεροπορία η οποία έχει αναλάβει το έτερο ήμισυ του έργου  αστυνόμευσης.

Αυτό σημαίνει ότι όποτε διαπιστωθεί παραβίαση ή προσέγγιση αγνώστων αεροσκαφών στον αλβανικό εναέριο χώρο, τα μαχητικά της ΠΑ θα απογειωθούν από τις μητρικές τους βάσεις στην Ελλάδα για να αναγνωρίσουν ή να αναχαιτίσουν τα ίχνη αυτά.

Ακόμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποσυνδέει το θέμα της εναέριας αστυνόμευσης με το καθεστώς Ραμα λέγοντας πως  πρόκειται για ΝΑΤΟϊκη υποχρέωση που έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και με την τωρινή, αναφέροντας και τα ποσά που έχουν διατεθεί, κατ΄έτος.

Ταυτόχρονα στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρει πως η ελληνική συμμετοχή σε καθήκοντα αστυνόμευσης απέτρεψε την Τουρκία από το να προσφέρει παρόμοιο έργο, αν και αυτό θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο από βάσεις στην Τουρκία. 

Έτσι τα τουρκικά αεροσκάφη θα έπρεπε να μετασταθμεύσουν στην Αλβανία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τουρκική Αεροπορία, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Πάντως να σημειωθεί πως προκαλεί ανάμικτα αισθήματα την ώρα που η ΠΑ προστατεύει τον αλβανικό εναέριο χώρο και κατ΄ επέκταση το καθεστώς Ράμα, το τελευταίο να δίνει εντολή για δολοφονία του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στη Βόρειο Ή[πείρο, για να μην αναφέρουμε ότι η Αλβανία ήδη έχει απαγορεύσει την είσοδο σε 50 και πλέον Έλληνες στον έδαφός της και η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει καν, με ανάλογα μετρα.
Διαβάστε την απάντηση του υπουργού:

"Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Δημήτριος Καμμένος με θέμα «Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προστατεύει την Αλβανία κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση;» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από κοινού με την Ιταλική Πολεμική Αεροπορία, ανέλαβαν την αστυνόμευση του Αλβανικού εναέριου χώρου από τον Ιούλιο 2009, καθώς μετά την εισδοχή της υπόψη χώρας στην Βόρειο-Ατλαντική Συμμαχία τον Ιούνιο 2009 ο εναέριος χώρος της συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του «Νατοϊκού εναέριου χώρου».

Η αναγκαιότητα αστυνόμευσης του Αλβανικού εναέριου χώρου, ως νεοεισερχόμενου κράτους- μέλους της Συμμαχίας, υπαγορευόταν από το γεγονός ότι η Αλβανία δεν διαθέτει επιχειρησιακώς ενεργή Πολεμική Αεροπορία. Συναφώς, το εν λόγω έργο αναλήφθηκε από την Ελλάδα και την Ιταλία, δηλαδή τα δύο κράτη-μέλη της Νότιας Πτέρυγας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και ικανότητα να υλοποιήσουν επιτυχώς την υπόψη αποστολή. 

Παράλληλα, η συμμετοχή της Ελλάδας απέτρεψε τυχόν ανάληψη του υπόψη έργου από την Τουρκία που μάλιστα εξεδήλωσε σχετική πρόθεση, το έτος 2012, η οποία απερρίφθη από τη Συμμαχία.

Η αστυνόμευση του Αλβανικού εναερίου χώρου, υλοποιείται μέσω της διάθεσης δύο ζευγών αεροσκαφών (ανά δεκαπενθήμερο λόγω επιμερισμού έργου με την Ιταλία), τα οποία παραμένουν σε ετοιμότητα απογείωσης στις βάσεις τους στην Ελλάδα. Τα υπόψη αεροσκάφη (είναι μεταξύ αυτών που ήδη τηρούνται σε υψηλή ετοιμότητα λόγω έτερων συμμαχικών δεσμεύσεων) και απογειώνονται όταν προκύψει αναγκαιότητα από συμβάν ασφάλειας.

Τα στοιχεία κόστους ανά έτος, που αφορούν τα ΝΑΤΟϊκά Αεροσκάφη Ετοιμότητας [Quick Reaction Aircraft (QRA) ] της Χώρας μας, που απογειώνονται για την εκτέλεση αποστολών Air Policing (ΑΡ) στην Αλβανία, απεικονίζονται αναλυτικάστον παρακάτω Πίνακα:

ΕΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΕΤΟΣ

2009    353.467,93 €
2010     574.052,19 €
2011     560.836,37 €
2012     561.583,07 €
2013    443.075,54 €
2014     858.243,63 €
2015    498.072,72 €
2016     544.313,08 €
2017     526.157,43 €
2018 (05/11) 407.613,64 €

ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΣΥΝΟΛΟ.327.415,60 €

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση του υπόψη έργου, αναλήφθηκε από τη χώρα μας στη βάση της αρχής της συμμαχικής αλληλεγγύης, αλλά και λαμαβανομένου υπ’ όψη του ειδικού βάρους της χώρας μας στο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων.

Συναφώς, το εν λόγω έργο δεν συνδέθηκε με τη σύνθεση και την πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης της Αλβανίας. Επιπλέον, το υπόψη έργο αντισταθμίζει την μη συμμετοχή μας στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής στο πλαίσιο των μέτρων διαβεβαίωσης (assurance measures) του ΝΑΤΟ προς τις χώρες αυτές έργο που απαιτεί μεταστάθμευση δυνάμεων και δυσβάστακτο κόστος.

Περαιτέρω, δεν υφίσταται συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Υφίσταται όμως Τεχνική Συμφωνία (Technical Arrangement, ΤΑ) μεταξύ Αλβανίας και ΝΑΤΟ (30 Jun 2009) για το «Air Policing over Albania».Η εν λόγω έγκριση συμμετοχής ανανεώνεται σε ετήσια βάση από το ΣΑΓΕ και το ΣΑΜ.

Τέλος, αναλόγως των εξελίξεων και επαναξιολόγησης του στρατηγικού περιβάλλοντος στα Βαλκάνια, η Ελλάδα δύναται να επανακαθορίσει τη συμμετοχή της σε συμμαχικές δράσεις, όπως η εναέρια αστυνόμευση σε έτερα κράτη-μέλη.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ"


ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top