0
Όσοι είχαν σχεδιάζει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό με βάση της συμφωνία των Πρεσπών αγνοώντας χαρακτηριστικά άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στην περιοχή, (πόλεμος αγωγών), μάλλον έκαναν οικτρό λάθος και αυτό φάνηκε από το φιάσκο του δημοψηφίσματος.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας που αναφέρει για επικείμενη ανεξέλεγκτη ένταση στην περιοχή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση : «Η υποστήριξη αστραπή του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μιλούν για την επιθυμία να διασφαλισθεί ταχεία είσοδος των Σκοπίων στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από τη γνώμη του πληθυσμού και μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα μέρη της διαφοράς (Αθήνα και Σκόπια)» δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

«Η προσέλευση του 36,8 τοις εκατό δεν επιτρέπει να αναγνωρισθεί το δημοψήφισμα ως έγκυρο (αυτό απαιτεί 50 %+1 ). Αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι της «Μακεδονίας» επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις σκληρές αποφάσεις που ελήφθησαν έξω από την Αθήνα και τα Σκόπια – καθώς κορυφαίοι πολιτικοί από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έλαβαν μέρος στην εκστρατεία, παρεμβαίνοντας χωρίς φειδώ στις εσωτερικές υποθέσεις της βαλκανικής χώρας».

«Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ‘Μακεδονίας’ δεν υποστήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά τα αποτελέσματα έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η Ουάσιγκτον.

Υπάρχει προσπάθεια που θα διασφαλίσει ότι τα Σκόπια θα εισαχθούν τάχιστα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του ‘μακεδονικού’ λαού.

Η θέση μας σε αρχές παραμένει αμετάβλητη: Μακροπρόθεσμη λύση στη διένεξη του ονόματος μεταξύ των μερών (Αθήνας- Σκοπίων) μπορεί να βρεθεί μόνο από τα δύο μέρη, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου με την υποστήριξη της ευρείας δημόσιας υποστήριξης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια και είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της ‘Μακεδονίας’, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

«Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Με βάση αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ρώσους αναλυτές, οι ασφυκτικές πιέσεις μπορούν να φέρουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γι αυτό και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή.

Kαι οι πιέσεις ήδη λαμβάνουν χώρα. Υπήρξε παρέμβαση από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, τον Μ.Νίμιτς, την Γερμανία κτλ. Συνεπώς ήδη τα Σκόπια μπήκαν σε ένα νέο γύρο ασφυκτικών πιέσεων, απειλών και υβριδικού πολέμου. Μην ξεχνάμε την εμπλοκή της Βρετανίας με επιχειρήσεις εταιρειών «κάτω από το ραντάρ». Δεν υπάρχει περίπτωση Βρετανοί-Γερμανοί και Αμερικανοί να μην πάνε σε νέο γύρο.

Οπότε πλέον είναι ορατό το κακό σενάριο. Αυτό που λέει πως οι προηγούμενες αναταραχές θα μοιάζουν με παιχνιδάκι. Από εκεί «δανειστήκαμε» και την κεντρική φωτογραφία του άρθρου μας όπου το κόμμα του Ζ.Ζάεφ και ο ίδιος δεχόταν απανωτές επιθέσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες λένε ότι αν υπάρξουν απόπειρες να νομιμοποιηθεί το αποτυχημένο, όπως το χαρακτηρίζουν, δημοψήφισμα, εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στην ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι οι προοπτικές ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ παραμένουν για τους πολίτες της ένα φλέγον ζήτημα.

Ωστόσο όλοι επισημαίνουν ότι αυτό που απασχολεί τη Μόσχα είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και όχι τόσο στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: nikosxeiladakis

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top