0
Με 448 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε το άρθρο 7 το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγαρία για παραβίαση των δημοκρατικών κανονισμών και του κράτους δικαίου. 

Συγκεκριμένα με 693 παρόντες ευρωβουλευτές, το σώμα ψήφισε με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχή.

Το ψήφισμα αφορούσε  την απόφαση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 για την κατάσταση του κράτους δικαίου γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ, συμπτωματικά μόλις ο Β.Ορμπάν αποφάσισε την «έξωση» την την Ουγγαρία των ΜΚΟ του Τ.Σόρος!

Η υπόθεση της Ουγγαρίας και του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Ορμπάν που αποτέλεσε την αιτία για μια σκληρή αντιπαράθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι τίποτα άλλο από την σύγκρουση δύο κόσμων:

Tου νέου που έρχεται και αυτού που απελπισμένα αγωνίζεται για να κρατήσει τα προνόμιά του και τη θέση του.

Η διαδικασία που ορίζει το άρθρο 7 για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών, εισήχθη με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997 και μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί ποτέ σε ισχύ.

Συμπεριλαμβάνει δύο μηχανισμούς - για προληπτικά μέτρα, αν υπάρχει σαφής κίνδυνος παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών και κυρώσεις αν έχει ήδη επιτευχθεί τέτοιου είδους παραβίαση. 

Δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένες κυρώσεις για το κράτος μέλος που προβαίνει σε παραβίαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ωστόσο αυτές θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.

Και στους δύο μηχανισμούς, η τελική απόφαση λαμβάνεται από τους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο, ωστόσο οι ψήφοι που χρειάζονται σε κάθε περίπτωση για να ληφθεί απόφαση είναι διαφορετικές.

Στον προληπτικό μηχανισμό, απαιτείται πλειοψηφία 4/5 των κρατών μελών του Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση ενώ για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ. 

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν ολίγοις όποια χώρα επιχειρεί να προστατέψει τα εθνικά της συμφέροντα και δεν υποτάσσεται στις υπερεθνικές επιταγές της ΕΕ, η οποία φυσικά ελέγχεται από την Γερμανία, θα τιμωρείται.

Όντως η καθεστηκυία τάξη της ΕΕ ανησυχεί για την απώλεια της ισχύος της που έρχεται από τη βάση της πυραμίδας, τις λαϊκές μάζες και αντιδρά σπασμωδικά με αστείες κατηγορίες για μη  «σεβασμό του κράτους Δικαίου» στην Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν υπήρξε καταιγιστικός στην απάντησή του:

«Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ....η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών» υποστήριξε ο κ. Όρμπαν, υπογραμμίζοντας στους Ευρωβουλευτές ότι «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγόρησε μάλιστα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση αλλά μια χώρα και ένα έθνος.

Το σύστημα που αγωνίζεται για την παραμονή του στην θέση του ξεχνά ότι ο Ούγγρος ηγέτης είναι απλά ο πρώτος.

Αυτή τη στιγμή «πίσω» από τον Όρμαν συντάσσονται ηγέτες και χώρες, όπως η Πολωνία, η Ιταλία, η Αυστρία (το συγκυβερνών δεξιό κόμμα,  όχι το κεντροδεξιό του Κουρτς) η Τσεχία, η Σλοβακία, ενώ ακόμη και ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς Λοράν Βοκιέ υποστήριξε ότι η «μαζική μετανάστευση» συνιστά πολιτιστική απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και οι Γάλλοι αρνούνται «να γίνουν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα».

Εκτός όμως από τις παραπάνω δυνάμεις οι οποίες απλώς αφουγκράζονται το λαϊκό αίσθημα της κοινής γνώμης, με τον Όρμπαν συντάσσονται η Βρετανία και φυσικά ο ίδια ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στηρίζει με λόγια και πράξεις τον Β.Ορμπάν και την πολιτική του.

Ο Αυστριακός δεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κάλεσε τον Β.Ορμπάν να σχηματίσουν κοινή ομάδα την Ευρωβουλή: «Προσκαλώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα της ΕΕ!», 

Πρόκειται για ένα κίνημα που έρχεται ορμητικό και αυτό το βλέπουμε συνεχώς στην Ευρώπη.

Οι απειλές του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν ότι θα παραπέμψουν τη Ουγγαρία βάσει του άρθρου 7, χάνοντας η Ουγγαρία κάποια προνόμια ως κράτος μέλος της ΕΕ, δεν πρόκειται να  επηρεάσουν διόλου την Ουγγαρία όπως δεν επηρέασαν και την Πολωνία για τους ίδιους λόγους.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως το πρόβλημα δεν είναι οι υποτιθέμενες παραβιάσεις από την Ουγγαρία (έκθεση Sargentini) όρων που προκύπτουν από το άρθρο 6 της ΕΕ, όπως για τον περιορισμό αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας.

Όλα αυτά αποτελούν προσχήματα.
Ο πυρήνας του προβλήματος και της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους  είναι καθαρά το θέμα της μετανάστευσης και της απόφασης των λαών ότι θέλουν να κρατήσουν τη χώρες τους, όπως ήταν και να τις παραδώσουν αλλοιωμένες.

Να σημειωθεί ότι  υπέρ  της παραπομπής της Ουγγαρίας σύμφωνα με το άρθρο 7 δήλωσε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπέρ της έκθεσης Sargentini, βάσει της οποίας η κυβέρνηση  του Βίκτορ Ορμπάν «παραβιάζει το δίκαιο και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της έκθεσης Sargentini, καλώντας το Συμβούλιο να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας.
Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές»,δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Twitter.

ΠΗΓΗ: pronews.gr

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top