0
Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πρότεινε η ΕΣΕΕ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου 2018, με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. 

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατέθεσε τις προτάσεις της, με ισχυρή τεκμηρίωση στον σχεδιασμό για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και εντέλει τα συνταξιοδοτικά θέματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας στο μέλλον. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, η αντιπροσωπεία της προσήλθε και σε αυτόν τον διάλογο στο ίδιο πνεύμα, αλλά ευελπιστώντας να ανοίξει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα, καταθέτοντας τις θέσεις της.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά ότι «οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα στα προ κρίσης και μνημονίων επίπεδα των 751 ευρώ βασίζονται στο παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η μετάβαση από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 28% που πρέπει να κατανεμηθεί με σωστό τρόπο και σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μην δημιουργήσει κατάσταση σοκ στην αγορά εργασίας. Καταθέσαμε υπομνήματα αναφορικά με τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών μας εισφορών, τις θέσεις μας για το συνταξιοδοτικό και δημογραφικό πρόβλημα καθώς και χρήσιμα παραδείγματα με προβολές συντάξιμων αποδοχών, ακολουθώντας τη διαδρομή από το ΤΑΕ στον ΟΑΕΕ και σήμερα στον ΕΦΚΑ, με ενδιαφέροντα συμπεράσματα».

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η εμπειρία της Πορτογαλίας. Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το πορτογαλικό μοντέλο, σταδιακά και σε διάστημα τριών ετών, ώστε από 1-1-2022 ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού η Συνομοσπονδία συμφωνεί να καταργηθεί ο λεγόμενος μεικτός υποκατώτατος μισθός των 510,95 ευρώ.  Γενικότερα, η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου, δηλαδή η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού επιμερισμένη σε 4 ετήσιες δόσεις, ώστε να αντισταθμιστούν σε βάθος χρόνου οι απώλειες στο μισθό χωρίς να προκληθούν ισχυρά σοκ στην αγορά, είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα με τις νέες συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν την μείωση του σχετικού πολλαπλασιαστή. Ακόμα καλύτερα, η ΕΣΕΕ προτείνει την μεταβολή του τρόπου υπολογισμού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, έχοντας μάλιστα κατά νου ότι από τον νέο χρόνο αυτές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος κερδών και ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενου έτους. Περαιτέρω, η αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου (συνολικά 1%) θα πρέπει αντίστοιχα να καταργηθεί από 01-01-2019 και το ποσό που εξοικονομείται να κατευθυνθεί στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων.

Το συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό και δημογραφικό στην Ελλάδα

Στην πρώτη περίπτωση  και προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις, είναι αναγκαίο οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και στην δεύτερη, πρέπει ακόμη και οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί να λάβουν υπόψη το γεγονός της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, αλλά πάντα με σεβασμό στη διαδοχή των γενεών.

Προβολές -παραδείγματα  συγκρίσεις συντάξιμων αποδοχών ΤΑΕ-ΟΑΕΕ- ΕΦΚΑ. Μέσω των παρατιθέμενων συγκριτικών παραδειγμάτων επιχειρείται να εξακριβωθεί η ανταποδοτικότητα των καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών καθ’ όλη την διάρκεια του εργασιακού βίου σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές αποδοχές των ασφαλισμένων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top