0
Στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών και ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος για την ονομασία της γειτονικής χώρας, ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της πολιτικής του και στις σχετικές αναφορές επιλέγει ήδη τον όρο «Μακεδονία», χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου το «Βόρεια Μακεδονία».


Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις του στο twitter στις οποίες ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε σήμερα πως «ως μέλος του ΝΑΤΟ η «Μακεδονική» ασφάλεια είναι βέβαιη, η εδαφική ακεραιότητα είναι εγγυημένη, και τα σύνορα ενισχύονται».

Παράλληλα, τη Δευτέρα το βράδυ ο Σκοπιανός πρόεδρος σημείωσε ότι «με τη συμμετοχή στην ΕΕ, όλες οι επίσημες επικοινωνίες μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και των μελών της ΕΕ θα μεταφράζονται και θα διερμηνεύονται στα «Μακεδονικά» ως επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα σε μια περιοχή στην οποία ζουν 500 εκατ. κάτοικοι».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:



Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο οι ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ όπωςε έγινε γνωστό σήμερα, ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ απέστειλε στην ΠΓΔΜ τις οδηγίες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτείται να ικανοποιήσουν τα Σκόπια προκειμένου να ενταχθούν .

Σύμφωνα με αυτές τα υπουργεία σε συνεννόηση με την κυβέρνηση χρειάζεται να ικανοποιήσουν σειρά οικονομικών, πολιτικών και νομικών απαιτήσεων, αλλά και να υλοποιήσουν ζητήματα ασφαλείας. Μεταξύ άλλων τα Σκόπια θα πρέπει να υιοθετήσουν ορισμένες προϋποθέσεις στον τομέα της άμυνας και του στρατού.

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν τους επόμενους 18 μήνες προκειμένου η χώρα να έχει δικαίωμα ένταξης. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2020 και στη συνέχεια να κυρωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ και την ΠΓΔΜ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top