0
Σήμερα παρουσιάζουμε το απόλυτο όπλο των Ελλήνων ελεύθερων σκοπευτών, το Barrett M-107!


Το Μ-82, τυποποιημένο από τον στρατό των ΗΠΑ ως M-107, είναι ένα ημι-αυτόματο τουφέκι κατά υλικού με λειτουργία ανάκρουσης που αναπτύχθηκε από την αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία όπλων Barrett Firearms. Σχεδιασμένο ως βαρύ SASR (Special Application Scoped Rifle), χρησιμοποιείται από πολλές μονάδες και στρατούς σε όλο τον κόσμο. Αποκαλείται, επίσης, «light fifty” για το .50 BMG (12,7×99mm ΝΑΤΟ) διαμέτρημά του.

Διάφορες αλλαγές έγιναν στο αρχικό M-82A1 για να δημιουργηθεί το M-107, με νέα χαρακτηριστικά, όπως ο επιμηκυμένος υποδοχέας αξεσουάρ (διόπτρες κλπ.), η πίσω λαβή, και το αποσπώμενο μονόποδο. Η εταιρεία είχε πρόσφατα επιφορτιστεί με την ανάπτυξη μιας ελαφριά έκδοσης του M-107 στο πλαίσιο του « τυφεκίου Αντι-Υλικού ελεύθερου σκοπευτή» του προγράμματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, και έχει ήδη καταλήξει σε ένα σχέδιο για την κατασκευή σημαντικών εξαρτημάτων, όπως τον σκελετό-δέκτη και φλογοκρύπτη από ελαφρύτερα υλικά.


Το καλοκαίρι του 2002, το M-82 τελικά πέρασε με επιτυχία από τη φάση δοκιμών του στρατού και αφού εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε επίσημα ως το M-107. Το M-107 χρησιμοποιεί διόπτρα Leupold 4,5 – 14 × 50 Mark 4.

Το δραστικό βεληνεκές του M-107 είναι 1.830 μέτρα (2.000 Yd). Η μέγιστη εμβέλεια αυτού του όπλου είναι 4.000 μέτρα (4.400 Yd), όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή προς τον χρήστη. Το διαμέτρημα των .50 BMG (και μεγαλύτερο) έχει τη δυνατότητα να διανύει μεγάλες αποστάσεις, αν πυροδοτηθεί με «τρόπο πυροβολικού», που καθιστά αναγκαία την τήρηση των μεγάλων περιθωρίων ασφαλείας κατά την πυροδότηση σε μια μεγάλη ακτίνα.


Τον Οκτώβριο του 2010, η εταιρεία ανέφερε ανεπίσημα ότι παραγωγή του M-107 είχε σταματήσει και τον Ιανουάριο του 2011, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο διάδοχός του, το M-107A1 ήταν διαθέσιμο για εμπορική διάθεση. Οι σημαντικές βελτιώσεις του περιλαμβάνουν τη μείωση του βάρους κατά 5 κιλά, έναν νέο κυλινδρικό φλογοκρύπτη τιτανίου, αλλά και κάννη από τιτάνιο, ρυθμιστικό κλειδί συστήματος ανάκρουσης που επιτρέπει το όπλο να λειτουργεί με αναστολέα-σιγαστήρα σχεδίασης Barrett, και άλλες λειτουργικές τροποποιήσεις που αυξάνουν την αντοχή στην χρήση του.

Τα τουφέκια Barrett M-82 αγοράστηκαν από διάφορες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από τουλάχιστον 30 χώρες, όπως το Βέλγιο, Χιλή, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τζαμάικα, Μεξικό, Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Φιλιππίνες, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες χώρες.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο εντυπωσιακές εικόνες από το τυφέκιο:

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top