0
Την άποψη ότι η χώρα μας μπορούσε να βγει από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός και Προέδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, σε κοινή συνέντευξή του με τον Υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον τηλεοπτικό σταθμό CNN.

Τόνισε πως φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά την προλάβαμε. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τη λήξη του προγράμματος – μακάρι να μπορούσαμε. Το κόστος της διάσωσης ήταν τεράστιο: 25% του ΑΕΠ, τεράστια ανεργία, διαρκής ανασφάλεια», είπε.

«Μπορούσαμε να έχουμε φτάσει εδώ, στο τέλος του προγράμματος, πολύ πιο γρήγορα, με μικρότερο κόστος, ενώ απομένουν πολλές αλλαγές που δεν έχουν γίνει. Η μόνη δικαιολογία, είναι πως ήμασταν σε αχαρτογράφητα ύδατα. Καμία χώρα, κανείς στην ΕΕ δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση – ακόμα και το ΔΝΤ, δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο σε χώρα του Ευρώ», σημείωσε ο κ Παπανδρέου.

Ο κ Παπανδρέου υπογράμμισε πως ένα ακόμα πρόβλημα ήταν πως επικράτησε μία τιμωρητική διάθεση απέναντι στον ελληνικό εκτροχιασμό. «Είχαμε ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και περιμέναμε να βρούμε μία θετική ανταπόκριση αλληλεγγύης σε αυτή την προσπάθεια, αντί για τιμωρία, που τελικά δυσκόλεψε και τη λύση», είπε.



Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι πληρώνουμε ακριβά τα όσα συνέβησαν ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αποφύγαμε τη χρεοκοπία το 2010 για να ξαναβρεθούμε στο χείλος της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015, με capital controls και παρολίγον έξοδο από το ευρώ. Αυτό μας κόστισε σε αξιοπιστία και έφερε επιπλέον δανεισμό, παράταση της ύφεσης κι επομένως περαιτέρω περικοπές.

Ο κ. Τσίπρας όταν ευθυγραμμίστηκε, δεν αναγνώρισε την ευκαιρία που είχε μπροστά του για πραγματικές αλλαγές, πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι η χώρα χρειαζόταν λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από την οποία και μόνο η εξοικονόμηση πόρων ισούται με τα έσοδα όλου του ΕΝΦΙΑ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top