0
Η ελληνική πλευρά αποφάσισε την διακοπή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι νεωτέρας για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους λόγω της συνεχούς αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Φυσικά αυτό δεν θα γίνονταν ποτέ χωρίς αμερικανική ενθάρρυνση και φαίνεται πως οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα «σκληρή γραμμή». Το ζήτημα είναι όμως να μας στηρίξουν και επί του πρακτέου αν τα πράγματα περάσουν στο «κόκκινο» στάδιο.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ που διανεμήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα Γενικά Επιτελεία, δίνεται η εντολή για διακοπή των ΜΟΕ.


Η αναστολή δεν αφορά μόνο την μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και κατά την διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, αλλά και την παύση ανταλλαγής επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών και επικεφαλής σχηματισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών γυμνασίων υπό συμμαχικό καπέλο.

Πριν λίγες ημέρες το pronews.gr είχε πρώτο μιλήσει για την δημιουργία δύο αξόνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «εθισμό στις κυρώσεις και στον εκφοβισμό» τασσόμενος υπέρ της Τουρκίας στη διένεξή της με την Ουάσιγκτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση αυτή του Ιρανού ΥΠΕΞ έρχεται μετά την υποστήριξη της Ελλάδας στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, η οποία Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που συμμετέχει στις κυρώσεις αυτές.

“Ο ενθουσιασμός (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) με την επιβολή οικονομικών δυσχερειών στον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, είναι επαίσχυντος”, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

“Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαλλαγούν από τον εθισμό τους στις κυρώσεις και στον εκφοβισμό, διαφορετικά όλος ο κόσμος θα ενωθεί–πέραν από την λεκτική καταδίκη–και θα τους το επιβάλλει”, προειδοποίησε και πρόσθεσε:

“Έχουμε σταθεί στο πλευρό γειτόνων μας και στο παρελθόν και θα το πράξουμε και τώρα”.

Έτσι τώρα έχουμε την δημιουργία του άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν απέναντι στον άξονα ΗΠΑ-Ελλάδα-Ισραήλ!

Kαι όλα αυτά την στιγμή που ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς ανακάλεσε (δεν έχει αντικαταστήσει ακόμα) τον Έλληνα πρεσβευτή στην Μόσχα, που σημαίνει ότι μέχρι τότε Ελλάδα και Ρωσία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. 

Ταυτόχρονα ο Ν.Κοτζιάς αποκάλεσε την Ρωσία «σύντροφο εν όπλοις» της Τουρκίας.

Αποτέλεσμα της δημιουργίας των δύο αυτών αξόνων ήταν η απόφαση διακοπής των ΜΟΕ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top