0
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο άρθρο του στους New York Times προχώρησε σε μία σοκαριστική και ιδιαίτερα ανησυχητική για τη χώρα μας και την Κύπρο δήλωση, όπου επικαλείται στρατιωτικές ενέργειες του παρελθόντος σε στιγμές που οι ΗΠΑ του γύρισαν την πλάτη. 

Με λίγα λόγια λέει πως αν οδηγηθεί σε ρήξη με τις ΗΠΑ δεν θα διστάσει να δράσει αυτόνομα, κάτι που σημαίνει πως όπως και στη Κύπρο το 1974 αλλά και στο Αφρίν πριν λίγους μήνες, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιτεθεί εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ καθώς δεν θα τον κρατάει πλέον η συμμαχία του μαζί τους.

Αυτό όπως είναι φυσικό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και οποιοδήποτε σύμμαχο των ΗΠΑ έχει «ανοικτούς λογαριασμούς» με την Τουρκία.


Οι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή όπως η Ελλάδα η Κύπρος και το Ισραήλ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Ακολουθεί το απόσπασμα από τη συνέντευξη:

«Η Τουρκία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι θα φροντίσει για το δικό της καλό εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να ακούσουν. Στη δεκαετία του 1970, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε επέμβαση στη Κύπρο για αν αποτρέψει τη σφαγή εθνοτικών Τούρκων από τους Ελληνοκυπρίους παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον.

Πιο πρόσφατα, η αποτυχία της Ουάσιγκτον να αντιληφθεί τη σοβαρότητα των ανησυχιών μας σχετικά με τις απειλές εθνικής ασφάλειας που προέρχονται από τη Βόρεια Συρία είχε ως αποτέλεσμα δύο στρατιωτικές επιδρομές που διέκοψαν την αποκαλούμενη πρόσβαση του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα του ΝΑΤΟ και απέσυραν τους Κούρδους. μαχητές από την πόλη του Αφρίν. Όπως και στις περιπτώσεις αυτές, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top