0
Πολλές φήμες διαδίδονται τις τελευταίες ώρες ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην παραλαβή των S-400 από την Άγκυρα για 10 μήνες με την προοπτική όχι μόνο να παραλάβει απρόσκοπτα τα F-35 αλλά και τους αμερικανικούς Patriot.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Έτσι οι Τούρκοι όχι μόνο παίρνουν τα F-35 αλλά πέτυχαν τον στόχο τους να αναγκάσουν τους Αμερικανούς να τους δώδουν το δικό τους αντιαεροπορικό σύστημα και πολύ πιθανό είναι να τους δόθηκε και τεχνογμνωσία

Οι S-400 είναι πολύ πιθανό να παραληφθούν όπως έχει συμφωνηθεί με την Μόσχα και όπως έχει ήδη δοθεί προκαταβολή για αυτούς, αλλά με τον όρο να μείνουν απενεργοποιημένοι

Για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό να μην ενεργοποιηθούν λόγω του ισχυρού τους ραντάρ που βλέπει μέχρι το Τελ Αβίβ αν τοποθετηθούν στην νότια Τουρκία αλλά και επειδή δεν θέλουν να «δοκιμαστούν» πάνω στα F-35

Έτσι λοιπόν η Τουρκία παγώνει για 10 μήνες την παραλαβή των S400. Οι πύραυλοι ήταν προγραμματισμένο να παραληφθούν από τους Τούρκους σε εννέα μήνες. Η αναβολή στηρίζεται σε “εμπλοκή” στο θέμα του λογισμικού.

Επισήμως η Άγκυρα επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους. Πάντως σαν αιτιολογία έχει λογικές βάσεις.

Ταυτόχρονα είναι και ένα τουρκικό «κόλπο» για να αναγκάσουν τους Αμερικανούς να προχωρήσουν χωρίς επικοινωνιακά κόλπα την παράδοση των F-35 αφού τους προσφέρουν το «τυράκι» της αναβολής και ίσως ματαίωσης (που δεν πρόκειται να γίνει) της παράδοσης των S-400.

Να πούμε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την παραλαβή των συστημάτων στο μέλλον αφού έχουν πληρώσει για αυτά αλλά με μη αξιοποίηση τους, κατά το παράδειγμα των ελληνικών S-300PMU-1.

Οι ελληνικοί S-300 αποθηκεύτηκαν για πολλά χρόνια στην Κρήτη πριν γίνει τελικώς η βολή αποδοχής τους

Έτσι λοιπόν τα δύο F-35A θα παραδοθούν σε αμερικανικό έδαφος εντός του μήνα όπως προβλέπεται όπου και θα παραμείνουν μέχρι να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι πιλότοι και μηχανικοί.

Θα συσταθεί μια Αμερικανο-τουρκική ομάδας εργασίας για τους S-400 και τα F-35A η οποία θα καταλήξει το Δεκέμβριο του 2019.

Επομένως η αναβολή της παραλαβής των S-400 που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι στην ουσία δίνει χρόνο στην Άγκυρα να πάρει και άλλα ανταλλάγματα από τους Αμερικανούς και όποιος αμφιβάλλει γι αυτό δεν ξέρει τι εστί «ανατολίτικο παζάρι»

Tι σημαίνουν όλα αυτά. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι αν χάσουν την Τουρκία χάνουν τα Στενά για πολλές γεννιές.

Το είπε άλλωστε ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ.

Ο Μίτσελ είπε πως “οι ΗΠΑ δουλεύουν με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές». 

Το καταλάβατε τι είπε ο άνθρωπος; Ξέρουν στις ΗΠΑ ότι η γεωστρατηγική ζημιά αν χάσουν την Τουρκία λόγω αποπομπής από το ΝΑΤΟ θα είναι κρίσιμη για την Εθνική Ασφάλεια των Αμερικανών και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό εξηγεί όμως και το γιατί οι ΗΠΑ έχουν πάρει σαφώς το μέρος της Τουρκίας στις κρίσεις που προκαλεί στο Αιγαίο ενάντια στην Ελλάδα, γιατί και το να μην αποκαθιστάς το Δίκαιο και να σιωπάς είναι το ίδιο ακριβώς.

Γιατί; Επειδή οι ΗΠΑ θα έχουν χάσει τα Στενά και οι Ρώσοι θα κατεβαίνουν πλέον απρόσκοπτα στις «θερμές» θάλασσες, ένα όνειρο αιώνων θα έχει γίνει πραγματικότητα.

Έτσι λοιπόν η Ουάσιγκτον αποφάσισε να δώσει στην Άγκυρα τα πάντα και στο τέλος οι S-400 θα παραληφθούν κανονικά. Απενεργοποιημένοι στην αρχή αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα παραμείνουν έτσι για πολύ στο μέλλον.

Όπως έγινε κατανοητό για να πετύχουν οι ΗΠΑ αυτή την «συμφωνία» έπρεπε να δώσουν ότι ζητούσε η Άγκυρα. Άλλωστε εάν έκαναν το λάθος να μην παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35 τότε θα έχαναν αυτομάτως έναν υποκατασκευαστή που συμμετέχει σε ποσοστό 7-8% στο πρόγραμμα και που για να αντικατασταθεί θα απαιτούσε πολύ χρόνο.

Συν τοις άλλοις θα έπρεπε να πληρώσουν οι ΗΠΑ αποζημίωση στην Τουρκία για αθέτηση συμφωνίας καθώς δεν υπήρχε πουθενά καμία ρήτρα που να απαγόρευε στην Άγκυρα να αγοράσει ρωσικό οπλικό σύστημα.

Άλλωστε όταν η Τουρκία μπήκε στο πρόγραμμα των F-35 κυβερνούσε την χώρα το κεμαλικό σύστημα και στις ΗΠΑ δεν θεωρούσαν πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Σύντομα η τουρκική βιομηχανία έχει σκοπό να παράγει εξολοκλήρου τα δικά της οπλικά συστήματα όπως και τα δικά της stealth μαχητικά αεροσκάφη μέσα στην επόμενη δεκαετία και δεν θα ενδιαφέρεται πλέον η Αγκυρα αν η Ουάσιγκτον της ξαναδώσει έστω μια σφαίρα.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top