0
Πριν από δύο χρόνια η Γαλλία που φιλοξένησε το Euro 2016 μετετράπη σε αληθινό πεδίο μάχης, σε μία λεκάνη όπου ξεράστηκε ακραίος εθνικισμός από οργανωμένους οπαδικούς στρατούς. Στην Ρωσία δεν έχει ανοίξει ρουθούνι; Γιατί;

Το σκηνικό στην Μασσαλία έμοιαζε με κανονικό πόλεμο, δίχως κανόνες, όρια και έλεγχο. Περίπου 200 ατρόμητοι Ρώσοι, οι περισσότεροι με κτηνώδη μυϊκή δύναμη, πήραν στο κυνήγι τους αμέριμνους Άγγλους που έπιναν τις μπιρίτσες τους μες το λιοπύρι. Ένα ασύλληπτο ντου, που ισοπέδωσε την γαλλική πόλη.

Έμοιαζαν με άριστα εκπαιδευμένες διμοιρίες, με πολεμικές μηχανές, που ορμούσαν λυσσαλέα χωρίς φόβο απέναντι σε χιλιάδες Άγγλους οπαδούς. Ένας κανονικός στρατός.

Έστειλαν πάνω από 30 άτομα στο νοσοκομείο, ένας εξ’ αυτών έμεινε παράλυτος για όλη του την ζωή, ήταν ένα σαφές μήνυμα πως αυτοί πλέον είναι τα αφεντικά του χουλιγκανισμού στην Ευρώπη. Το χτύπημα, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν απόλυτα στοχευμένο, οργανωμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, είχε σημειολογική σημασία και εκτελέστηκε με απόλυτη ακρίβεια.

Για περίπου ένα μήνα, η αιφνιδιασμένη Γαλλία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα επεισόδια οπαδών ήταν στην καθημερινή διάταξη, σε κάθε πόλη. Οι πιο ακραίες εθνικιστικές τάσεις ξεράστηκαν επί γαλλικού εδάφους, με μάχες σώμα με σώμα, ακόμα και εντός γηπέδων. Δύο χρόνια μετά, δεν έχει ανοίξει ρουθούνι. Τελικά, αν υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση, όλα γίνονται.

Θα περίμενε κανείς η Ρωσία θα ετοίμαζε ένα… ζεστό κελί φυλακής στους απελαθέντες από την Γαλλία χούλιγκαν, όμως προς γενική έκπληξη τα… ανδραγαθήματα τους έτυχαν θερμής υποδοχής: «Συγχαρητήρια παιδιά», έγραψε στο Twitter το μέλος της Δούμας Ιγκόρ Λεμπέντεφ, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Βιτάλι Μούτκο χαρακτήρισε το γεγονός ως «ένα απλό ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν, απλώς αναρωτήθηκε πως γίνεται μόλις 200 άτομα να προκαλέσουν τέτοιες φθορές σε χιλιάδες Άγγλους οπαδούς. Στο αεροδρόμιο τους περίμεναν ακόμα και κάμερες, όμως ήταν η τελευταία φορά που το ρωσικό κράτος τους χάιδεψε τα αυτιά.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν ήταν μία απλή διοργάνωση, αλλά μία τεράστια ευκαιρία για το ρωσικό κράτος να δείξει σε όλο τον πλανήτη, ότι αποτελεί ένα μέρος ευημερίας, ηρεμίας, ένα μέρος όπου οι νόμοι τηρούνται αυστηρά, ένα μέρος που δεν επιτρέπει καν τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις ζωές όλων των καταγεγραμμένων αρχηγών, αλλά και μελών των πιο σκληρών συνδέσμων οπαδών. Το πρώτο πράγμα που τους επισημάνθηκε ήταν πως η ρωσική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλα επεισόδια μέσα σε πόλεις και φυσικά στα γήπεδα. Κάπως έτσι οι οπαδικές μάχες σώμα με σώμα φιλοξενήθηκαν στα ρωσικά δάση: 20 εναντίον 20, 50 εναντίον 50, 100 εναντίον 100 υπό έναν μόνο όρο. Καμία προβολή μέσω Ίντερνετ.

Ο επίσημος σύνδεσμος οπαδών της Εθνικής Ρωσίας, τον οποίο ηγούνταν ο εθνικιστής Αλεξάντερ Σπίργκιν (ένας από τους 20 απελαθέντες από τις γαλλικές αρχές) έπαψε να είναι αναγνωρισμένος από την ομοσπονδία και δεκάδες αρχηγοί συνδέσμων φυλακίστηκαν εν μία νυκτί με κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικών οργανώσεων. Αποδεικτικά στοιχεία υπήρχαν πάντα ένα σωρό.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 467 διαβόητοι Ρώσοι χούλιγκαν εξαφανίστηκαν το τελευταίο δίμηνο από την πιάτσα για μερικές σύντομες διακοπές. Όλοι οι διαβόητοι σκληροπυρηνικοί σύνδεσμοι, η Legion της Ντινάμο Μόσχας, οι Gladiators της Σπαρτάκ Μόσχας, οι Butchers της Ορέλ που υπόσχονταν ένα φεστιβάλ βίας, παρακολουθούν ήρεμοι από τα σπίτια τους, ένα καθ’ όλα ήρεμο Μουντιάλ.

Το μήνυμα του Υπεύθυνου Ασφαλείας της διοργάνωσης Βλάντιμιρ Μάρκιν σε όσους ξένους χούλιγκαν είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στην Ρωσία για να τις παίξουν σε κάποια πόλη ήταν σαφές και ξεκάθαρο: «Όσοι σκεφτούν να παρανομήσουν θα έχουν το προνόμιο να περάσουν τουλάχιστον μία αξέχαστη νύχτα σε κάποια από τις ρωσικές φυλακές. Τους διαβεβαιώνω ότι τα κελιά ίσως είναι λιγότερο άνετα από αυτά που έχουν συνηθίσει στις χώρες τους». Κάπως έτσι, οι σκέψεις για χουλιγκανικό τουρισμό κόπηκε μαχαίρι!

«Αυτές τις ημέρες αν παραβείς τον νόμο σε ένα ρωσικό γήπεδο ή έξω από αυτό, είναι δεδομένο ότι το επόμενο πρωί κατά τις 6 θα έχεις επισκέψεις στο σπίτι και δεν θα είναι για καλό», ομολόγησε στο Sky News, o Αλεξάντερ Σπίργκιν, ο οποίος ξαφνικά έγινε κήρυκας κατά τις βίας: «Εμείς δεν θέλουμε φασαρίες. Είμαστε πολύ φιλικοί και φιλόξενοι σε όσους θα ταξιδέψουν στην χώρα μας, αρκεί να μην προκληθούμε».

Το (ας το πούμε) Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκπόνησε ένα τεράστιο πλάνο για την αποφυγή του παραμικρού κρούσματος βίας που θα λέρωνε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι ανά 20 μέτρα υπάρχει ένας ένστολος ή κρυφός αστυνομικός σε κάθε πόλη που φιλοξενεί αγώνα του Μουντιάλ. Η λέξη «δρακόντεια» ίσως και να μην φτάνει για να περιγράψει τα μέτρα ασφαλείας. Το πλάνο -εκτός μερικών ελαχίστων εξαιρέσεων- έχει πάει υποδειγματικά.

Σε μία εποχή άκρατου αθλητικού εθνικισμού και ακραίων φαινομένων βίας, το Μουντιάλ αυτό είναι μία απόδειξη πως η πρόληψη και η πολιτική βούληση μπορούν να εξαλείψουν την βία. Αρκεί να το θέλουν πραγματικά, να έχουν κάποιο κέρδος από αυτό…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top