0
Το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα δημοσιεύματα στο οποία αναφέρονταν ότι απ” ότι φαίνεται το όνομα, στο οποίο θα καταλήξουν οι δύο πλευρές είναι το «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» (Μακεδονία του Ίλιντεν).

Μετά το σάλο που και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφού πρόκειται για ιστορικό και όχι για γεωγραφικό όρο που αναφέρεται στην εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία) το 1903, όταν ο σλαβικός πληθυσμός της ευρύτερης γεωγραφικής Μακεδονίας είχε εξεγερθεί εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Μαξίμου αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως: «Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί».

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι:

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Από την ανακοίνωση προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν απαντά στο επίμαχο θέμα, αλλά επιχειρεί να προσεγγίσει και τις θέσεις της ΝΔ θέτοντας ως προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top