0
Φτάνουμε στα έσχατα; Σε αυτά που προφητεύτηκαν πριν από αμέτρητα χρόνια; 

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στη Σουηδία πάντως έχουν εμφυτεύσει μικροσκοπικά μικροτσίπ κάτω από το δέρμα τους για να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες της πιστωτικής τους κάρτας, τα στοιχεία ταυτότητας, τα κλειδιά, εισιτήρια τρένων, μεταξύ άλλων καθημερινών αντικειμένων, ανακοίνωσε η Agence France-Press.

Το εμφύτευμα, το οποίο είναι περίπου όσο το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, χρησιμοποιεί τεχνολογία Near Field Communication (NFC), που βρίσκεται επίσης σε πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες, κλειδιά και smartphones. Αυτή η τεχνολογία θεωρείται «παθητική», που σημαίνει ότι ο μικροεπεξεργαστής αποθηκεύει δεδομένα που μπορούν να διαβαστούν από άλλες συσκευές, αλλά δεν μπορεί να διαβάσει ο ίδιος τα δεδομένα.

Αυτό μπορεί να μοιάζει με έναν οργουελικό εφιάλτη , αλλά στη Σουηδία, οι κάτοικοι συρρέουν για να πάρουν αυτά τα εμφυτευμένα μικροτσίπ «με ευκολία πέρα από τις ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων», εξήγησε η AFP.

Η ενσωμάτωση του μικροτσιπ στον άνθρωπο έχει ξεκινήσει από το 2015 στη Σουηδία και σε αρκετές άλλες χώρες της περιοχής, πριν από την πρόσφατη έκρηξη.

«Οι Σουηδοί είναι πολύ δραστήριοι στην επιλογή μικροτσίπ, με ελάχιστη συζήτηση για θέματα γύρω από τη χρήση τους, σε μια χώρα που ενδιαφέρεται για τη νέα τεχνολογία και όπου η ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών παραμένει ως ένδειξη μιας διαφανούς κοινωνίας», σημειώνει η AFP.

Η Ulrika Celsing είναι ένας από τους 3.000 Σουηδούς με μικροτσίπ που εμφυτεύτηκε στο χέρι της – μια διαδικασία που λέγεται «biohacking». Η 28χρονη είπε στην AFP: «Ήταν διασκεδαστικό να δοκιμάσει κανείς κάτι νέο και να δεί πως θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να κάνει καλύτερη την ζωή στο μέλλον».

Η Celsing εξηγεί ότι το μικροτσίπ έχει μετατραπεί σε «ηλεκτρονική τσάντα» και έχει αντικαταστήσει ακόμη και την κάρτα του γυμναστηρίου!

Μπορεί ακόμη και να κλείσει online εισιτήριο τρένου και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το χέρι της σαν εισιτήριο για να επιβιβαστεί σε τρένο, τονίζει η ίδια.

Ενώ τα μικροσκοπικά μικροτσίπ μπορούν να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα που μπορούν να εξαχθούν από άλλες συσκευές, θεωρούνται παθητικά – πράγμα που σημαίνει ότι το τσιπ δεν μπορεί να διαβάσει τα ίδια τα δεδομένα. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια.

«Δεν νομίζω ότι η τρέχουσα τεχνολογία μας αρκεί για να χακαριστεί το τσιπ», δήλωσε ο Celsing στην AFP. «Αλλά μπορεί να το σκεφτώ και πάλι στο μέλλον. Θα μπορούσα πάντα να το αφαιρέσω»

«Η Σουηδία έχει μια ιστορία για την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών, γεγονός που μπορεί να διευκόλυνε την αποδοχή του μικροτσίπ μεταξύ του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων. Οι πολίτες έχουν αποδεχτεί εδώ και καιρό την ανταλλαγή των προσωπικών τους στοιχείων, καταχωρημένων από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ οι Σουηδοί μπορούν να βρουν τους μισθούς των άλλων μέσω γρήγορης τηλεφωνικής κλήσης προς τη φορολογική αρχή «, δήλωσε η AFP.

Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια. Όσον αφορά την ιδιωτική ζωή, οι επιχειρήσεις θα έχουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών και των εργαζομένων.

Σύντομα οι εταιρείες και η κυβέρνηση θα μπορούσαν να συλλέγουν ιδιωτικά δεδομένα για τους πολίτες τους μέσω εμφυτευμένων μικροτσίπ.

Πώς λειτουργεί το μικροτσίπ και πως γίνεται η εμφύτευση: 


Τα ηθικά διλήμματα θα διογκώνονται όσο εξελίσσονται τα μικροτσίπ

Ήρθε η στιγμή οι άνθρωποι να εμφυτεύουν εθελοντικά στο χέρι τους μικροτσίπ, έτσι ώστε να απαλλαγούν από τις τραπεζικές κάρτες, τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών και τα κλειδιά τους.

Ο Μπεν Λίμπερτον, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, λέει ότι οι χάκερ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκτήσουν πληροφορίες από το ενσωματωμένο μικροτσίπ και τα ηθικά διλήμματα θα διογκώνονται όσο εξελίσσονται τα μικροτσίπ.

Ο Jowan Osterlund, ειδικός στο τρύπημα και υποστηρικτής της μεθόδου, «σβήνει τους φόβους για κακή χρήση δεδομένων και θεωρίες συνωμοσίας», δήλωσε η AFP.

Ο Osterlund ισχυρίζεται ότι εάν οι Σουηδοί μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε αυτά τα τσιπάκια της εταιρείας όλη την ώρα, θα έχουν τον καλύτερο έλεγχο του πού πήγαν τα δεδομένα τους.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; … Απλά η Σουηδία μετατρέπει τους πολίτες της σε cyborgs.

Η Σουηδική εταιρία τεχνολογίας Epicenter, με έδρα την Στοκχόλμη προτρέπει τους εργαζόμενούς της να έχουν εμφυτευμένο ένα μικροτσίπ στο χέρι τους.

Η διαδικασία για την εμφύτευση είναι γρήγορη και σχετικά ανώδυνη. Ο Jowan Osterlund της εταιρίας Biohax, επισκέπτεται την Epicenter κάθε φορά που ένας νέος υπάλληλος επιθυμεί να βάλει ένα μικροτσίπ.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top