0
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την αμυντική θωράκιση της χώρας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. 

Στο Μαξίμου έφτασαν ήδη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Άμυνας. 

Οι φρεγάτες και το τηλεφώνημα στον Μακρόν

Η Αθήνα κινείται ταχύτατα και για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών ώστε αυτές να πλεύσουν υπό ελληνική σημαία στο Αιγαίο μέσα στο Καλοκαίρι καλύπτοντας το κενό μέχρι το 2023 που το Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζει να παραλάβει τις νέες (και πάλι Γαλλικές) φρεγάτες Belh@rra, που συζητά με το Παρίσι.

Κομβικό για την απεμπλοκή της ενοικίασης των FREMM, φαίνεται ότι ήταν το τηλεφώνημα μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.

Η πιθανή ένταξη φρεγατών τύπου FREMM στο Π.Ν. εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα άνοιγμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον επόμενο μήνα φθάνουν στην Αθήνα Γάλλοι αξιωματικοί για το επόμενο στάδιο των συζητήσεων, σε πρακτικό, πια, επίπεδο.

Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι το γαλλικό ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο –σε συνδυασμό με την απόφαση για πρακτική βοήθεια προς την Ελλάδα σε έναν τομέα ο οποίος χρήζει ενίσχυσης προκειμένου να γεφυρωθεί ένα χάσμα με την Τουρκία που διαρκώς ευρύνεται– δεν συνιστά τυχαία κίνηση, αφενός ως προς τα ενεργειακά συμφέροντα του Παρισιού στην περιοχή, αφετέρου για το συνολικό προφίλ που επιθυμεί να καλλιεργήσει για τη χώρα του εντός της Ε.Ε. ο Εμανουέλ Μακρόν.

Προς το παρόν, πάντως, στο εσωτερικό της Γαλλίας η συζήτηση για τις FREMM παρουσιάζεται ως εκκρεμούσα. Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, κατά την επίσκεψή της την Παρασκευή στην Τουλόν, την πόλη που φιλοξενεί τις βάσεις του γαλλικού ναυτικού, δήλωσε για την πιθανή παραχώρηση:

«Αυτό το νέο δεν είναι του παρόντος, ακόμα και αν είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί ακόμα πιο στενά». Και συμπλήρωσε: «Εχουμε πολύ φιλικές σχέσεις με τους Ελληνες φίλους μας και πολύ συχνές ανταλλαγές απόψεων».

Σε πρακτικό επίπεδο οι FREMM αποτελούν επιθετικό όπλο, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη χρησιμοποίηση μιας εκ των γαλλικών φρεγατών για χτυπήματα στη Συρία. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, λειτουργούν εξισορροπητικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση όσα έχουν συζητηθεί έως τώρα, οι φρεγάτες θα παραχωρηθούν με πενταετές leasing στο Π.Ν. με το σύνολο του εξοπλισμού τους. Αυτός περιλαμβάνει πυραύλους τύπου Exocet, αντιαεροπορικό σύστημα τύπου Aster 15, αλλά και πυραύλους τύπου Cruise (MdCN) με εμβέλεια περίπου 1.000 χιλιομέτρων.

Επίσης, οι FREMM μπορεί να πλήξουν στόχους και με τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων SCALP.

Οταν λήξει ο χρόνος μίσθωσης των δύο FREMM (2023), εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει και τη διαδικασία αγοράς δύο υπερσύγχρονων δικτυοκεντρικών κορβετών τύπου Belh@rra.

Ως προς τη χρηματοδότηση του leasing, δεν είναι ακόμα γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να επεκταθούν σε βάθος δεκαετίας και να συνδεθούν και με την προμήθεια των κορβετών τύπου Belh@rra.

Εκτιμάται ότι ένα ρεαλιστικό ποσό για leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM κυμαίνεται στα 200-250 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δίχως, ωστόσο, να υπάρχει επίσημα υπολογισμένο κόστος αυτή τη στιγμή. Σημαντική λεπτομέρεια της συνεργασίας με τους Γάλλους είναι αυτή της ανανέωσης των Exocet που ήδη διαθέτει το Π.Ν.

Κάθε φρεγάτα τύπου FREMM έχει πλήρωμα 147 ατόμων, ωστόσο στο Π.Ν. σχεδιάζουν μια αρκετά μεγαλύτερη εκδοχή (ίσως και 200 ατόμων), προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στελεχών με εξοικείωση στα νέα γαλλικά πλοία.

Θεωρείται βέβαιος ο παροπλισμός της φρεγάτας «Κανάρης», που πρακτικά δεν έχει ανθυποβρυχιακό θόλο. Ισως την ίδια τύχη να έχει και δεύτερη φρεγάτα, βάσει παλαιότητας, μάλλον ο «Θεμιστοκλής».

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες δημιουργίας σχετικών υποδομών.

Δεδομένης της δυνατότητας των συγκεκριμένων πλοίων να διεξάγουν πολυήμερες επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η χρήση του Ναυστάθμου Κρήτης, τον οποίο, ούτως ή άλλως, το ΓΕΝ προορίζει ως σημείο ελλιμενισμού μιας μάχιμης μοίρας του Π.Ν.

Ηδη, με την έμμεση, αλλά πολύ ουσιαστική, βοήθεια των Αμερικανών, στον ναύσταθμο κατασκευάζονται οικήματα που θα μπορούσαν να διαμένουν τα πληρώματα και οι οικογένειές τους, ωστόσο απαιτούνται εργασίες και στις υπόλοιπες υποδομές.

Πάντως, οι Ελληνες ναύαρχοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διάθεση των Γάλλων να δώσουν τα πιο σύγχρονα όπλα (που θα ανεβάσουν βέβαια το ενοίκιο), για τον εξοπλισμό των FREMM καθώς έτσι το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά δυνατότητα «βαθέος πλήγματος», στοιχείο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο Αιγαίο.

Τα 85 μαχητικά

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές:

οι Αμερικανοί έχουν δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην παραγγελία με τις προσφερόμενες σήμερα τιμές. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν τα 85 πιο σύγχρονα αμερικανικά F-16 που έχει η Πολεμική Αεροπορία (πρόκειται για 55 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F-16 Block 52+ Advanced), τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper.

Το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας αναμένεται να φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ, αν και στο Πεντάγωνο λένε ότι στην τελική τιμή θα συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα Follow On Support ώστε τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα και για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2021, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να λάβει απόφαση και για την προμήθεια υλικών για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage των οποίων η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Οι Γάλλοι έχουν προτείνει αναβάθμιση των Mirage 2000 και 2000-5, όμως το κόστος ανέρχεται στα 860 εκατ. ευρώ και θεωρείται απαγορευτικό με δεδομένα τα διαθέσιμα κονδύλια.

Το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ προκύπτει, πάντως, πολύ πιο έντονα από την ουσιαστική συμφωνία της Αθήνας να επιτρέψει στους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε μεγάλες επεκτάσεις της συμφωνίας της Σούδας.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τόσο τη ναυτική βάση όσο και το παρακείμενο αεροδρόμιο της Σούδας, για διαρκή μεταφορά δυνάμεων, πυρομαχικών και άλλων υλικών, που επιτρέπει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, οι βάσεις της Ανδραβίδας, της Λάρισας και του Kαστελλίου θα χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις, κυρίως για τη στάθμευση και πτήση drones αλλά και κατασκοπευτικών αεροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή τη συνεργασία η Αθήνα φιλοδοξεί να επωφεληθεί κυρίως μέσω της απόκτησης drones, αλλά και τεχνογνωσίας σε αυτό το σκέλος.

Ο ρόλος Αποστολάκη

Ως προς τη γενική γραμμή έναντι της Τουρκίας, φαίνεται ότι υπάρχει μια σαφής υποχώρηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου από τους υψηλούς τόνους. Τη διαχείριση ελέγχει πλέον στενά το Μαξίμου, σε πλήρη συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών. Κρίσιμος κρίκος είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος διαθέτει την πλήρη επιχειρησιακή εικόνα, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και με τους συμμάχους.

Αναφορικά με το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», όπως εξακολουθεί να το θέτει η Τουρκία και προέκυψε ανάγλυφα έπειτα από την ατυχή πρωτοβουλία κάποιων να στήσουν σημαία στον Μικρό Ανθρωποφάγο, υπάρχουν ορισμένες νομικές λεπτομέρειες, την εκμετάλλευση των οποίων η Αθήνα εκτιμά ακόμα.

Μία από αυτές είναι το γεγονός ότι η Τουρκία, σε τρία σημεία του αρχιπελάγους, περιλαμβάνει στην επικράτειά της τρία συμπλέγματα βραχονησίδων που με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης θα μπορούσαν και να μην της ανήκουν. Βρίσκονται, δηλαδή, σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών ναυτικών μιλίων από την τουρκική ακτή.

Πρακτικά, η συγκεκριμένη ιδέα θα οδηγούσε σε μια θεωρία «γκρίζων ζωνών» και από την ελληνική πλευρά. Σε επίπεδο, πάντως, διμερούς έντασης, στην Αθήνα εκτιμάται ότι εφόσον προχωρήσει η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ τις επόμενες εβδομάδες, τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα στρέψει την ακραία προεκλογική ρητορική του και προς τα εκεί.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top