0
Οι Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στα χέρια του… σουλτάνου εδώ και 30 ημέρες. Ήταν η 1η Μαρτίου του 2018, όταν οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με την υπόθεσή τους να συγκλονίζει τη χώρα.

Οι γονείς τους ζουν τον δικό τους Γολγοθά, την ώρα που μοιάζει -πλέον- ξεκάθαρο πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Epsilon Tv. Και ήταν… ξεκάθαρος! Αρχικά τόνισε πως δεν δικαιολογείται η κωλυσιεργία των τουρκικών δικαστικών Αρχών για την απαγγελία του κατηγορητηρίου. «Η υπόθεση είναι εξαιρετικά απλή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτή την πορεία ακολούθησαν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Ωστόσο στην συνέχεια ο Σάββας Καλεντερίδης αποκαλύπτει βήμα – βήμα την πορεία που ακολούθησαν οι Έλληνες στρατιωτικοί. Και σημειώνει με νόημα πως «ο χρόνος και η απόσταση την οποία διένυσαν μέσα στο τουρκικό έδαφος είναι πλέον διαπιστωμένοι και με τεχνικά και ηλεκτρονικά μέσα».

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επειδή είδα επακριβώς τον χάρτη της περιοχής και πώς συνέβη το γεγονός, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν την κλασική περιπολία. Εκτελούσαν την αποστολή τους και μάλιστα σωστά. Πήγαιναν από ένα δρομολόγιο μέσα στο χιόνι. Όχι στο σημασμένο δρομολόγιο που είναι και η οριογραμμή. Πήγαιναν από ένα άλλο δρομολόγιο, να βγουν στον Άρδα ποταμό, να περπατήσουν κατά μήκος της όχθης του Άρδα, να βρουν το σεσημασμένο δρομολόγιο και να επιστρέψουν».

Και κάπου εκεί συνέβη το «μπέρδεμα». Ο κ. Καλεντερίδης συνεχίζει: «Όμως πριν φτάσουν στον Άρδα, είδαν τα πατήματα πάνω στο χιόνι. Ανθρώπινα βήματα, ίχνη πάνω στο χιόνι. Τα ακολούθησαν και ακολουθώντας τα βήματα, δεν αντιλήφθηκαν ότι πέρασαν από το σεσημασμένο δρομολόγιο και πέρασαν μέσα στο τουρκικό έδαφος».

Το δρομολόγιο είναι από αριστερά όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία από τον χάρτη της περιοχής. Στο ακάλυπτο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί περπατούσαν και είδαν τα πατήματα να κατευθύνονται προς τα δεξιά. Μέσα στο χιόνι μπερδεύτηκαν και πέρασαν την οριογραμμή.

Δείτε τον χάρτη:


«Έπρεπε να πάνε από άλλο δρομολόγιο στον Άρδα. Να πάνε κατά μήκος της όχθης του ποταμού, να βρουν το σεσημασμένο δρομολόγιο και να επιστρέψουν. Όμως πριν φτάσουν στον Άρδα, είδαν τα βήματα. Τα ακολούθησαν επειδή θεώρησαν πως είναι υποχρέωσή τους, εφόσον μέσα στο ελληνικό έδαφος υπάρχει κάποιος που περπατάει κάθετα στο δρομολόγιό τους, ότι πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματα και να δουν περί τίνος πρόκειται», συνεχίζει ο κ. Καλεντερίδης.

Τηλεφώνημα πριν την σύλληψη και διαπραγματεύσεις!

Ο οποίος αποκαλύπτει πως όλα τα παραπάνω διαπιστώνονται πλέον και υπηρεσιακά. Το ότι δηλαδή οι Έλληνες στρατιωτικοί πέρασαν στο τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο ο Σάββας Καλεντερίδης αποκαλύπτει και μια νέα σημαντική πληροφορία. Ότι έκαναν τηλεφώνημα πριν έρθουν σε επαφή με τους τούρκους. Συγκεκριμένα αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά και τηλεφώνησαν στον διοικητή τους, ενημερώνοντας την μονάδα τους πως είχαν χαθεί.

Πήραν εντολές για να επιστρέψουν και επιστρέφοντας έπεσαν πάνω στην τουρκική περίπολο. Δεν παρέδωσαν όπλα, ούτε σημειώθηκε και οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια μεταξύ τους. Κάτι που δεν ήταν επίσης γνωστό, είναι πως τελικώς επενέβη ο Έλληνας ταξίαρχος, ο οποίος συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Συναντήθηκαν στα σύνορα και επετράπη η μετάβαση του Έλληνα Ταξιάρχου στο φυλάκιο. Εκεί μίλησε με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, για να τους παραλάβει. Αυτό προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις και όλα είναι τόσο… απλά όσο ακούγονται. Όχι όμως στην προκειμένη περίπτωση, αφού είπαμε: Ο Ερντογάν ήταν αποφασισμένος εξ αρχής να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση.

Ο Σάββας Καλεντερίδης συνεχίζει λέγοντας: «Ενώ περίμενε (σ.σ. ο Έλληνας Ταξίαρχος) να πάρει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που επαναλαμβάνω δεν είχαν παραδώσει τα όπλα τους, δεν ήταν υπό κράτηση, τελικώς ενώ περίμενε από στιγμή σε στιγμή την εντολή από τα ανώτατα κλιμάκια, ενημερώθηκε από την τουρκική πλευρά ότι υπήρχαν εντολές να μην παραδοθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί».

Δείτε τις αποκαλύψεις του Σάββα Καλεντερίδη:

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top