0
Το επεισόδιο που προκλήθηκε στις Καστανιές του Έβρου όταν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς με την αιτιολογία ότι η ελληνική περίπολος πέρασε παρανόμως σε τουρκικό έδαφος απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 


Αν και το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο, δημιουργώντας πρόσθετα ερωτήματα. Η σύλληψη των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού μεταδίδεται από περισσότερα τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην ηλεκτρονική είδηση της Χουριέτ είναι δεύτερο θέμα. Το κανάλι «A Haber» παίζει πρώτη την είδηση. Στο τέλος του ρεπορτάζ το τουρκικό «A Haber» κάνει αναφορά στους Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται εδώ και 1,5 χρόνο στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν τους εκδίδει στην Τουρκία.


Μπήκαν στην Τουρκία ή έπεσαν σε ενέδρα;

Παρά το γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει προσδιορίσει χρονικά ποια στιγμή της χθεσινής ημέρας οι Τούρκοι συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στις Καστανιές Έβρου, το protothema.gr πληροφορείται ότι το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης 1η Μαρτίου. Η περίπολος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο δίπλα στον ποταμό Άρδα, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, γίνονται με το φως της ημέρας για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανής εμπλοκής. 

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το συγκεκριμένο μονοπάτι στις Καστανιές είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων. Το μονοπάτι ξεκινά λίγα μέτρα πριν την οριογραμμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές και κινείται παράλληλα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις όχθες του ποταμού Άρδα. Παράλληλα με το ελληνικό και σε απόσταση από δύο μέχρι τέσσερα μέτρα βρίσκεται το αντίστοιχο τουρκικό μονοπάτι, στη δασική περιοχή εντός του τουρκικού εδάφους.


Το ελληνικό μονοπάτι είναι σημασμένο, όπως προσδιορισμένο είναι και το τουρκικό που βρίσκεται παράλληλα με το δρομάκι όπου κινούνται οι ελληνικές περίπολοι. Στο ελληνικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το δάσος και καταλήγει στον Άρδα τα δέντρα είναι βαμμένα και έχουν ευδιάκριτη σήμανση που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για δρομάκι ξεκάθαρο, συγκεκριμένο από το οποίο δεν μπορείς να παρεκκλίνεις για να περάσεις στην τουρκική πλευρά, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, λένε στρατιωτικοί που γνωρίζουν την περιοχή. 

Η διαδρομή είναι δεδομένη: Ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κινείται παράλληλα αλλά σε απόσταση από τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους με το αιτιολογικό ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέφυγαν από το ελληνικό μονοπάτι, αφού η σήμανση είναι ευδιάκριτη, ό,τι καιρό και αν κάνει. Ενα άλλο σημείο που δημιουργεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν τι ώρα γίνεται η ελληνική περίπολος, όπως και η ελληνική πλευρά γνωρίζει τις ώρες που οι Τούρκοι κινούνται στο δρομάκι που βρίσκεται στη δική τους πλευρά, κατά μήκους των συνόρων. 

Πώς το ΓΕΣ «βεβαιώνει» ότι οι Έλληνες πέρασαν σε τουρκικό έδαφος;

Άγνωστο είναι και το πώς έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος -αν είχαν περάσει- πώς δηλαδή πιστοποιήθηκε ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί βρίσκονταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Για να δικαιολογηθεί η παραδοχή πως οι δύο στρατιωτικοί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, θα πρέπει να εξηγηθεί με ποιο τρόπο γνωρίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι οι Έλληνες ένστολοι βγήκαν από την ελληνική επικράτεια. Συνομίλησε η ηγεσία του ελληνικού στρατού με τους δύο συλληφθέντες ή πήγαν Έλληνες αξιωματικοί στο μονοπάτι και έκαναν αυτοψία;

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.

«Δεν υπήρχε συμπλοκή με τους Τούρκους» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το ΓΕΣ σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών. Επισήμως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν διευκρινίζει ούτε το βαθμό των στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους. «Είναι στελέχη» του ελληνικού στρατού επαναλαμβάνουν στερεότυπα από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ.
Την ίδια στάση της ενημέρωσης με το σταγονόμετρο κρατάει και το υπουργείο Εξωτερικών που δεν απαντά αν η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς.

Το χρονικό του επεισοδίου

Ένας αξιωματικός και ένας ΕΠΟΠ του Στρατού Ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΕΣ, βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.

Η ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής 2 Μαρτίου, όμως η στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, την προηγούμενη ημέρα 1η Μαρτίου.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού μεταδίδεται ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

H ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού 



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top