0
Mε αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Τουρκία ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε μια ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει 10 απόψεις για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αμυντικά θέματα.

Όπως έγραψε ο Στρατηγός: «Επειδή πολλοί φίλοι με ρωτούν τι σημαίνει και ποια αξία έχουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23 Μαρτίου 2018 αναφορικά με την Τουρκία… θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις παρακάτω σκέψεις.»

Οι 10 απόψεις:

1. Ζητήσαμε απο την ΕΕ να εκδηλώσει την σαφή υποστήριξη της στα θέματα που εχουν δημιουργηθεί με μια τριτη χωρα, την Τουρκία. Οι δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου Μογκερινι πριν απο μερικές μερες και τα χθεσινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζουν ακριβώς αυτο τον κοινό προβληματισμό για την κατάσταση και την υποστήριξη στην Ελλάδα και την Κυπρο.

2. Οι ενέργειες και δηλώσεις της ΕΕ όταν λαμβάνονται, ειναι πολυ σημαντικές, γιατι εκφράζουν την ομόφωνη γνώμη των 28 κρατών μελών. Εξαιρετικα δύσκολη και επίπονη διαδικασια. Ανάμεσα στους 28 υπαρχουν κράτη που υπο αλλες συνθήκες δεν θα επαιρναν θεση γιατι αγνοούν το θέμα ή δεν τους αφορά, ή μπορεί να εχουν και αλλα συμφέροντα. Κι η ηγεσία της ΕΕ ειναι πάντα πολυ προσεκτική για τον τροπο που θα ξοδέψει το πολιτικό της κεφάλαιο. Το οτι ολοι (Ηγεσία και Κράτη μέλη) συμφώνησαν σε μια τέτοια δήλωση δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κυπρο και ευθυγράμμιση μέσα σ ένα γενικό πολιτικο πλαίσιο που διαμορφώνεται απο την ανάγκη επιβίωσης και ανάδειξης της ΕΕ σαν μιας σημαντικής γεωπολιτικής οντότητος.

3. Πρόκειται για πολιτικές δηλώσεις που εξυπηρετούν τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και θεση και της Ελλαδος και της ΕΕ. Οι δηλώσεις και οι αποφάσεις αυτές εξυπηρετούν αποκλειστικά το πολιτικο πλαίσιο και τους πολιτικούς σκοπούς της υπόθεσης. Δεν πρέπει να συγχέονται με πρακτικά μέτρα οπως αποστολή δυνάμεων ή επιβολή κυρώσεων για τα οποία απαιτούνται νέες συγκεκριμένες ομόφωνες αποφάσεις.

4. Η θεση της Ελλαδος δεν στηρίχθηκε σε επίκληση των υφιστάμενων άρθρων των Συνθηκών της ΕΕ για την επίδειξη αμοιβαίας υποστήριξης και αλληλεγγύης ( άρθρα 42-7 και 222) οπως συνέβη με την αμοιβαία υποστήριξη που ζητήθηκε και ληφθηκε απο τη Γαλλία μετα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι γιατι οι συνθήκες ειναι διαφορετικές. Συνεπώς το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε χωρίς οι δυνατότητες μας μέσα στο ισχύον πολιτικο πλαίσιο να εξαντληθούν πρόωρα.

5. Οι ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την ανάληψη απο την ΕΕ οποιασδήποτε στρατιωτικής αποστολής ή επιχείρησης εντός των συνόρων της ΕΕ. Για τέτοιες ενέργειες αν απαιτηθούν πρέπει να αλλάξουν οι ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ.

6. Η αμυνα καθε χώρας ειναι καθαρά εθνική υπόθεση και ευθύνη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών μελών ειναι επιφορτισμένες με αυτή την αποστολή. Σε γενικότερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο η συλλογική αμυνα του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου ειναι ευθύνη του ΝΑΤΟ στο οποίο μετέχει και η Τουρκια.

7. Τα σύνορα της Ελλαδος ειναι και σύνορα της Ευρωπαικης Ένωσης. Αυτο εχει γίνει αποδεκτό απο ολους. Τα σύνορα της ΕΕ ομως προστατεύονται όχι απο Ένοπλες Δυνάμεις αλλα απο δυνάμεις επιβολής του νόμου οπως Χωροφυλακή, Αστυνομία, Συνοριοφυλακή, Ακτοφυλακή, Λιμενικό κλπ. Τα Εθνικα σύνορα ελεγχονται, προστευονται ή αμύνονται οπως καθε χωρα αποφασίσει.

8 . Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Στρατός με την έννοια των προσδιορισμένων υπαρκτών στρατιωτικών δυνάμεων στις οποίες μπορεί να ανατεθεί μια στρατιωτική αποστολή υποστήριξης ή ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων ενός Κράτους Μέλους στη διάρκεια μιας κρίσης. Κανένας δεν πρέπει να περιμένει Γάλλους ή Γερμανούς στρατιώτες να εμφανιστούν στα σύνορα του και να πολεμήσουν μαζι του στα πλαίσια της ΕΕ και κατα τη διάρκεια μιας κρίσης.

9. Δεν ειναι σωστη θεση να υποτιμούμε την αξία των υποστηρικτικών πολιτικών διεργασιών και διπλωματικών ενεργειών, απαιτώντας μόνο αριθμό αεροσκαφών και αρμάτων μάχης. Η βασική ερώτηση του Στάλιν για το πόσες μεραρχίες διαθέτει ο Πάπας νομίζω οτι εχει απαντηθεί εδω και πολλά χρονια, όχι θετικα για τον Σοβιετικό ηγέτη και τη χώρα του. Το πολιτικο σύστημα της Δύσης στηρίζεται στις διπλωματικές διεργασίες, συνομιλιες και διάλογο και ακολουθώντας το διπλωματική παράδοση του Βυζαντίου θεωρεί τις στρατιωτικές ενέργειες και τη ενοπλη βία σαν τελευταία καταφυγή. Οπως αποδείχθηκε στους Παγκόσμιους πολέμους και στους πολέμους του Κόλπου, όταν τελικά θα αποφασισθεί η ένοπλη αντιπαράθεση αυτή θα γίνει με εμμονή στο σκοπό και τη μέγιστη συγκέντρωση δυνατοτήτων για την ταχύτατη επίτευξη αποφασιστικού αποτελέσματος. Και τελικά η Δύση θα επικρατήσει.

10. Η αποτροπή και η αμυνα της Ελλαδος ειναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα διεξαχθεί αποκλειστικά απο αυτές. Αυτο κάναμε πάντα, αυτο θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή και δεν υπάρχουν αλλες εναλλακτικές λύσεις. ¨…Και μόνοι και μετα πολλών…¨Εξ άλλου οπως μας εχει εξηγήσει και απο πολυ παλιά ο Θουκυδιδης ¨ο ισχυρός πράττει οσα του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύναμος υφίσταται οσα του επιβαλλει η αδυναμία του ¨. Ειμαστε και πάντα πρέπει να ειμαστε οι ισχυροί για την υπεράσπιση της Ελλαδος μας.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top