0
Κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή πρόκειται να απαγγελθούν στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στον Εβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. 

Όπως μεταδίδουν επίσης, εκτός των όπλων τους, κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα.


Όπως μετέδωσε η ΕΡT, οι δύο Έλληνες προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης  τους.

Δείτε φωτογραφίες από τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτών τις οποίες δημοσιεύει η ιστοσελίδα Birlik:








Νωρίτερα, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, κάνοντας λόγο μόνο για παράνομη είσοδο και τονίζοντας ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ χθες.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία και για το αν υπάρχει φόβος, η γείτονος να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε, το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρόμο τους και επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας». 

Οι δύο Ελληνες ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων, ενώ έχουν ανοίξει διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ανησυχία, ωστόσο οι επαφές συνεχίζονται, αν και οι περισσότεροι δίαυλοι σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν διακοπεί.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top