0
Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε τον Μάρκο Τζούριτς, διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο. 
Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε κτίριο στη Μιτρόβιτσα όπου ο Μάρκο Τζούριτς είχε συνάντηση με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας και τον συνέλαβαν, αφού προηγουμένως με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης απώθησαν τους συγκεντρωμένους που παρουσίασαν αντίσταση.

Στη συνέχεια έβαλαν τον Μάρκο Τζούριτς σε αστυνομικό τζιπ το οποίο απομακρύνθηκε με κατεύθυνση την Πρίστινα.

Το ΥΠΕΞ του Κοσόβου με χθεσινή ανακοίνωσή του απαγόρευσε την είσοδο στον Σέρβο κυβερνητικό αξιωματούχο και προειδοποίησε ότι αν επιχειρήσει να εισέλθει παράνομα θα συλληφθεί.

Αυτή τη στιγμή, στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα ακούγονται οι σειρήνες που συνήθως ενεργοποιούνται από τους Σέρβους όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή απειλή. Η κατάσταση είναι τεταμένη, πολλοί Σέρβοι σπεύδουν στο κέντρο της πόλης και απειλούνται επεισόδια αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για σήμερα το βράδυ.

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στα σύνορα Κοσόβου- Σερβίας εξαιτίας της άρνησης της Πρίστινας να επιτρέψει την επίσκεψη στην πόλη Μιτρόβιτσα Σέρβων πολιτικών αξιωματούχων. Κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στη συνοριακή διάβαση Jarinje έχουν αναπτυχθεί οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου, ενώ υπάρχει και αυξημένη παρουσία ανδρών της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης-KFOR.

Στο κέντρο της Μιτρόβιτσα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Σέρβοι που ζητούν να επιτραπεί η είσοδος των πολιτικών από την Σερβία και απειλούν ότι θα μεταβούν στα σύνορα να τους υποδεχθούν.

Η πολιτική αντιπροσωπεία από τη Σερβία, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Marco Zurich, επισκέπτεται τη Μιτρόβιτσα για να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους των Σέρβων στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες.

Νωρίτερα η συνοριακή αστυνομία απαγόρευσε και την είσοδο των υπουργών Άμυνας και Πολιτισμού της Σερβίας, Aleksandar Vulin και Vladan Vukosavljevic, οι οποίοι επισκέπτονταν σερβικά μοναστήρια.

Χθες το ΥΠΕΞ του Κοσόβου εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφερόταν ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν Σέρβο πολιτικό. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic αντιδρώντας δήλωσε ωστόσο ότι «παρά την απαγόρευση της Πρίστινας η σερβική αντιπροσωπεία θα βρει τρόπο να φτάσει στην Μιτρόβιτσα». Ανταπαντώντας σήμερα ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου, Behgjet Pacolli, προειδοποίησε ότι όποιος Σέρβος πολιτικός εισέλθει παράνομα θα συλληφθεί.

Δείτε το βίντεο:










Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top