0
Λύση στο θέμα του ονόματος μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 βλέπει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που ξεκαθάρισε πως δεν χρησιμοποιεί κόκκινες γραμμές γιατί έτσι, δεν θα υπάρξει επίλυση του ζητήματος.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Και τον Δήμο Βερύκιο, ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε επίσης την επιθυμία του ο Μέγας Αλέξανδρος να λειτουργήσει ενωτικά για τους δύο λαούς, ενώ έριξε βολές στον προηγούμενη κυβέρνηση κατηγορώντας τη για εθνικισμό, και αποκάλυψε ότι θέλει να συναντήσει τον Πάνο Καμμένο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν χρησιμοποιώ κόκκινες γραμμές, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης. Θα χρησιμοποιήσω άλλες μεθόδους, προκειμένου οι όποιες κόκκινες γραμμές να γίνουν το φώς εκείνο που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι του προβλήματος. Αν υπάρξουν «κόκκινες γραμμές», δεν θα φτάσουμε ποτέ στην επίλυση του ζητήματος. Είμαι αισιόδοξος πως το θέμα μπορεί να έχει λυθεί, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018».

Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Ζάεφ στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση είναι πως «πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και καλή βούληση προκειμένου να αναπτυχθούν φιλικές διμερείς σχέσεις».

Σχετικά με το αεροδρόμιο των Σκοπίων, στο οποίο η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε ονομάσει «Μέγας Αλέξανδρος», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έριξε και πάλι τις βολές του στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την ως «φερόμενη από εθνικισμό», ενω δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της ονομασίας, «αν αυτό ειναι ενα θέμα που ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση. Θέλω ο Μέγας Αλέξανδρος να λειτουργήσει ενοποιητικά κι όχι διχαστικά ανάμεσα στους δυο λαούς», τόνισε.

Αποθέωση για Τσίπρα

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στους νέους ηγέτες της Ευρώπης, σχολιάζοντας το νεαρό της ηλικίας τους. «Όταν συναντώμαι με τους ηγέτες των κρατών των Βαλκανίων διακρίνω σε αυτούς ενθουσιασμό, σοφές σκέψεις και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες. Εκπροσωπούν τις εθνικές πολιτικές των κρατών τους, και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται τις σοβαρές ευαισθησίες των γειτόνων τους και τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε όλα τα Βαλκάνια. Αυτό δεν σχετίζεται με τις ηλικίες των ηγετών των Βαλκανίων, φερ ειπείν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον οποίο βλέπω έναν ηγέτη, ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες που πιστεύω και εγώ, μπορεί να μην είναι ευγενικό εκ μέρους μου και να υπερθεματίζω, μοιραζόμαστε, όμως τις ίδιες ηγετικές αξίες και έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και απ’ ότι φαίνεται ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δυο κρατών».

Συνάντηση με Καμμένο – Μητσοτάκη

«Επιθυμώ να συναντηθώ και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Μητσοτάκη που είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά φυσικά αφού συναντηθώ πρώτα με τον πρωθυπουργό με τον Αλέξη Τσίπρα, για να εξηγήσω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος και θα είναι θετική και για τις δύο χώρες. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί θα επιβραβευτούν από τους πολίτες για την εξεύρεση λύσης και για το ότι είχαν το θάρρος να λειτουργήσουν προς τη κατεύθυνση αυτή με γνώμονα το συμφέρον και των δύο χωρών», είπε ακόμη ο κ. Ζάεφ.

Δείτε το βίντεο:



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top