0
Δήλωση-βόμβα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο 1ο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ, επιβεβαίωσε τους σχεδιασμούς της ελληνικής Κυβέρνησης και των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας για ανακήρυξη ΑΟΖ.


Συγκεκριμένα στην ερώτηση, τι σημαίνει η αναγγελία του κ. Κοτζιά περί επέκτασης των χωρικών υδάτων, απάντησε:

Είναι ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Είναι ένα ανοικτό θέμα, το πως θα εξομοιωθούμε με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να προκαλέσουμε καμία επιπλέον τριβή αλλά εκφράζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με ποιο ακριβώς τρόπο θα ασκηθεί, είναι ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με κυβερνητικές αποφάσεις. Τόσο αυτό των χωρικών υδάτων όσο και της ΑΟΖ.

Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ!

Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει – επειδή όλα αυτά έχουν το χαρακτήρα των διμερών και πολυμερών σχέσεων – με τον καθορισμό και τη λειτουργία των ενεργειακών δρόμων και με την αξιοποίηση βέβαια του υποθαλάσσιου πλούτου.

Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με ζητήματα γεωστρατηγικής από τη μια μεριά αλλά και οικονομικά συμφέροντα, που αναδεικνύονται από ζητήματα γεωπολιτικής, από την άλλη. Δηλαδή, μην μπλέκουμε μόνο κράτη. Μιλάμε και για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Βεβαίως, στη δική μας της χώρα, στην προσπάθειά μας να ανασυγκροτήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, έχει πολύ μεγάλη σημασία.

H δήλωση αυτή εκτός του ότι επιβεβαιώνει τις δηλώσεις και κινήσεις Κοτζιά, έρχεται και «κουμπώνει» με την μετακόμιση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στον Αυλώνα.  Ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε σήμερα όλες τις πληροφορίες λέγοντας πως σε λιγότερο από μήνα θα ολοκληρωθεί η μεταφορά.

«Η μετακίνηση της 32 ΤΑΞ ΠΕΖ θέλει ένα μήνα το πολύ.» ήταν η ξεκάθαρη αποστροφή του.

Και επεξηγώντας την λογική πάνω στην οποία έχει εκπονηθεί το συγκεκριμένο πλάνο μετεγκατάστασης σημείωνε:

«..Θα μετακινηθεί έτσι ώστε να είναι κοντά σε πλοία και να φορτώνεται σε χρόνους λογικούς. Εκεί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Η πρόθεση λοιπόν είναι δημιουργηθεί η βάση της στον Αυλώνα, γιατί είναι το κοντινότερο κομμάτι όπου υπάρχουν και οι απαραίτητες υποδομές.»

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά την επίσκεψη Τ. Ερντογάν:

Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και σαν κυβέρνηση, δεν περιμέναμε ξαφνικά όλα τα πράγματα να ησυχάσουν. Μπορεί να υπάρχει αυτή η νευρικότητα που αναφέρετε από την πλευρά της Τουρκίας αλλά εμείς είμαστε σταθεροί. Είμαστε προσηλωμένοι στο καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε αποφασιστικοί και βεβαίως είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε πιθανή απειλή.

Οι θέσεις μας, που είναι οι εθνικές θέσεις, είναι ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Όλα καθορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα ζητήματα της κυριαρχίας μας – τα οποία μεγαλώνουν με την έννοια ότι δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστά.

Αυτή είναι και η μόνιμη σταθερή και στο δημόσιο λόγο μας αναφορά και στα διεθνή φόρα επισήμανσή μας. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι αυτές οι θέσεις μας έχουν γίνει, όχι απλώς αντιληπτές και κατανοητές, αλλά συνεπικουρούνται και από όλες τις μεγάλες δυνάμεις και όλους τους μεγάλους οργανισμούς.

Εμείς θέλουμε όσον αφορά την Τουρκία να ακολουθήσει έναν ευρωπαϊκό δρόμο. Το θέμα είναι να το θέλει και η ίδια η Τουρκία, η πολιτική της ηγεσία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και τη ίδιας της Τουρκίας και των σχέσεων μας με τη χώρα αυτή και των σχέσεων της με τον σύγχρονο κόσμο.

Οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις δεν λέμε απλώς, ότι είναι ισχυρές, αλλά είναι ισχυρές και θα ήταν λάθος σε οποιονδήποτε να ποντάρει σε σχέση με την ικανότητά τους και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top