0
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ εντός 6 μηνών και να αναγνωρίσει ότι "η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται. 

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου αναμένεται ότι θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή και θα διαταρράξει την προοπτική ειρήνης. 

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική των προκατόχων του. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της κυβέρνησης του Ισραήλ, όπως και η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου.  

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας, που θα αποδεχθούν τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι. 

“Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας”, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εάν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές. 

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος. Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης», υπογράμμισε.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ακόμη ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ζήτησε να υπάρξει «ηρεμία» και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος. Ζήτησε επίσης «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό».

Ο Τραμπ πρόσθεσε επίσης ότι με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων».

«Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μία ώρα πριν από την ομιλία του, στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ δήλωσε ότι η απόφασή του αυτή έχει ήδη καθυστερήσει πολύ.

«Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση (...) και πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν», δήλωσε, σε μια συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Προσοχή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τηλεγράφημα που απέστειλε σε όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, ζήτησε από τα στελέχη τους να αποφύγουν τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται ένα σχετικό έγγραφο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top