0
«Οι προσπάθειες για την προώθηση φιλελεύθερων πολιτικών στα Βαλκάνια θα «ναυαγήσουν», αν δεν προσφερθεί στα Σκόπια μία σταθερή προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του επόμενου έτους», προειδοποιεί σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα υποστήριξε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κολλήσουν οι προσπάθειες προώθησης φιλελεύθερων πολιτικών στα Βαλκάνια. «Η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη. Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουν εξελίξεις – ο κόσμος δεν περιμένει να λυθούν όλα αύριο, αλλά περιμένει πρόοδο γιατί έχουμε κολλήσει εδώ και δέκα χρόνια. Αυτά που θα γίνουν είτε θα δημιουργήσουν ελπίδα είτε απογοήτευση στα Βαλκάνια» ,είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian κάνει λόγο για «μια από τις πλέον ακατανόητες, πλην φορτισμένες συναισθηματικά ευρωπαϊκές διαμάχες», με την Ελλάδα να μπλοκάρει από το 2008 την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία τα Σκόπια σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας την ανέγερση το 2011 του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το όνομα του οποίου δόθηκε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.» «Η Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα» «φοβάται επίσης ότι η “Μακεδονία” των δύο εκατομμυρίων κατοίκων τρέφει αλυτρωτικές εδαφικές βλέψεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής περιφέρειας». 
Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαμάχη Ελλάδας- Σκοπίων, η Σκοπιανή πολιτικός αναφέρει: «Κανείς στα Σκόπια δεν έχει εδαφικές αξιώσεις, κυριολεκτικά κανείς. Είναι γελοίο» και προσθέτει: «Η μόνη περίπτωση να «καταλάβουμε» ελληνικά εδάφη είναι το καλοκαίρι ως τουρίστες στις παραλίες».

Η Σεκερίνσκα «βλέπει» σύνδεση μεταξύ της επίλυσης της διαμάχης για την ονομασία των Σκοπίων και της αίτησης της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι περισσότεροι θα αποδεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον θεωρούν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον, ότι δεν απειλεί την ταυτότητα, την εθνική υπερηφάνεια ή τα εθνικά μας χαρακτηριστικά», είπε. «Για να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή βιώσιμης λύσης θα πρέπει να βεβαιώσουμε τους πολίτες μας ότι είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Προσθέτει: «έχει συσταθεί μία επιτροπή για να επαναπροσδιορίσει τα Σκόπια ως μία πολύ ανθρώπινη και σύγχρονη, όχι ως πόλη των αγαλμάτων και των άδειων μνημείων. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα πως αυτή η μάχη για τα αγάλματα (σ.σ. όπως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια) δεν είναι πλέον η πολιτική της χώρας».

Και κατέληξε: «θέλουμε μια λύση που να μην βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα ή να θέτει σε κίνδυνο τη δική μας ταυτότητα. Αλλά «το ταγκό χρειάζεται δύο» και ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι εξίσου αφοσιωμένη σε αυτό».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top