0
Επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχε, το διάστημα που υλοποιούνταν η σύμβαση ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική Siemens για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος, βασικός κατηγορούμενος σήμερα στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού.

Αυτό προέκυψε από την κατάθεση που έδωσε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που δικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση, η κυρία Αικατερίνη Τσακάλου, άλλοτε γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Η μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, κατέθεσε ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος συναντήθηκε με τον κ. Σημίτη, τότε πρωθυπουργό της χώρας τουλάχιστον έξι φορές κατά το έτος 1997, οπότε και υπεγράφη η επίμαχη σύμβαση, κατά τη σύναψη της οποίας διακινήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.

Όπως, δε, διευκρίνισε η κυρία Τσακάλου, οι περισσότερες από τις συναντήσεις αυτές έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, σύμφωνα με τη μάρτυρα, συναντούσε όχι μόνο τον κ. Σημίτη, αλλά και την γραμματέα του, κυρία Κωστοπούλου.

Ακόμη, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, το επίμαχο διάστημα, είχε συναντήσεις με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσο Μαντέλη, αλλά και τον άλλοτε αποκαλούμενο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο πρόεδρος, αλλά και η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υπέβαλαν στην κυρία Τσακάλου σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα συνεχή ραντεβού του Μιχάλη Χριστοφοράκου με πρωτοκλασάτους πολιτικούς της εποχής, στελέχη δημοσίων οργανισμών και άλλα σημαντικά πρόσωπα -ραντεβού τα οποία η ίδια σημείωνε στην ατζέντα της υπό την ιδιότητά της ως γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την κατάθεση της μάρτυρος, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 με τον κ. Τσουκάτο, με τα ραντεβού αυτά να συνεχίζονται το 1998, αλλά και το 1999. Πολλαπλές συναντήσεις, σύμφωνα πάντα με τα όσα προκύπτουν από την ατζέντα της κυρίας Τσακάλου, η οποία σήμερα έγινε «φύλλο και φτερό» στο δικαστήριο, είχε όμως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, το 1998, και με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Γ. Χρυσολούρη.

Εισαγγελέας: Στην κατάθεσή σας είχατε πει ότι στο στάδιο της κατάρτισης της σύμβασης (σ.σ. μεταξύ Siemens και ο ΟΤΕ) ο κ. Χριστοφοράκος δεν είχε ιδιαίτερη ανάμειξη. Το υποστηρίζετε και τώρα;

Α. Τσακάλου: Ναι, αυτό λέω και τώρα.

Εισαγγελέας: Ο κ. Χριστοφοράκος δήλωνε ότι είδε τρεις φορές τον κ. Τσουκάτο. Αυτό είναι αλήθεια ή ψέμα;

Α. Τσακάλου: Δεν θέλω να κάνω εγώ χαρακτηρισμούς. Τα πραγματικά στοιχεία είναι αυτά των σημειώσεών μου.

Τα κινητά, ο Παπαντωνίου, ο Τσοχατζόπουλος και τα ραντεβού με Σημίτη

«Ο Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί μια φορά με την κυρία Κωστοπούλου, γραμματέα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε στην κατάθεσή της η κυρία Τσακάλου και, απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας για ποιο λόγο συναντούσε την γραμματέα του πρωθυπουργού, η μάρτυρας απάντησε: «Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελε. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της».

Εισαγγελέας: Γιατί πήγατε;

Α. Τσακάλου: Ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων μου. Πήγαινα σε εργάσιμες ώρες καθ” υπόδειξη Χριστοφοράκου. Ήταν στο πλαίσιο της δημιουργίας καλών σχέσεων.

Εισαγγελέας: Εσείς κλείσατε το ραντεβού Χριστοφοράκου – Κωστοπούλου;

Α. Τσακάλου: Ναι.

Εισαγγελέας: Για τις συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με την κυρία Κωστοπούλου γνωρίζετε κάτι παραπάνω;

Α. Τσακάλου:Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της. Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;

Α. Τσακάλου: Όχι.

Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κυρία Κωστοπούλου;

Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικο-επαγγελματική σχέση με την κυρία Κωστοπούλου και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, ο κ. Χριστοφοράκος είχε συναντηθεί με τον κ. Σημίτη και εκτός Μεγάρου Μαξίμου. «Κάποια φορά θυμάμαι συναντήθηκαν και στη Μεγάλη Βρετανία το 1997, στην εκδήλωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου» κατέθεσε η μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Στις 7.10.1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;

Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.

Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;

Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.

Εισαγγελέας: Η κυρία Γιουμπέκα που αναφέρετε ποια είναι;

Α. Τσακάλου: Η γραμματέας του κ. Παπαντωνίου.

Δίκη σε συνθήκες… πολικού ψύχους

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μέσα στη δικαστική αίθουσα (αίθουσα τελετών του Εφετείου) επικρατούσαν… χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς δεν υπήρχε θέρμανση. Με αφορμή το γεγονός αυτό και με δεδομένο ότι όλοι φορούσαν τα παλτά τους -ακόμη και γάντια- για να μην κρυώνουν, συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου: «Κύριε πρόεδρε, πώς έχετε βγάλει το παλτό σας; Είστε ο μόνος εδώ μέσα που δε φοράτε παλτό…».

Πρόεδρος: Θα διακόψουμε σε λίγο να πάμε να πιούμε κανένα τσάι, ή κανένα… σαλέπι για να ζεσταθούμε.

Συνήγορος: Δεν είναι εικόνα αυτή. Εσείς έχετε αερόθερμο κάτω από την έδρα και εμείς είμαστε εδώ κουκουλωμένοι με παλτό και γάντια. Σε αυτές τις συνθήκες ψύχους δεν μπορούμε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, θα αποχωρήσουμε.

Άλλος συνήγορος: Γιατί δεν μας βγάζετε έξω να δικάσουμε; Θα είναι πιο οικονομικό για το κράτος.

Το δικαστήριο προχώρησε σε σύντομη διακοπή της δίκης και, όταν η έδρα επανήλθε, οι συνήγοροι έθεσαν εκ νέου το θέμα του ψύχους μέσα στη δικαστική αίθουσα, με τους συναδέλφους τους μάλιστα από την πολιτική αγωγή να τους υποστηρίζουν.

Συνήγορος: Να διακοπεί η συνεδρίαση λόγω του αφόρητου ψύχους. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα έπρεπε να θέτουμε αυτό το θέμα. Δεν αξίζουμε ούτε εμείς ούτε εσείς να υποστούμε τρεις μήνες διαδικασίας υπό τέτοιες συνθήκες. Να μεταφερθούμε σε άλλη θερμαινόμενη αίθουσα.

Πρόεδρος: Αναζητούμε λύσεις. Έχουμε σκεφτεί διάφορα, ακόμη και αίθουσα του στρατοδικείου…

Τελικά, η συνεδρίαση του δικαστηρίου διεκόπη, με το θέμα, ωστόσο, της θέρμανσης της αίθουσας να παραμένει ανοιχτό, έως ότου βρεθεί λύση.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Ιανουαρίου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top