0
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος το κόστος των πλειστηριασμών εξελίσσεται σε σημείο καμπής των εξελίξεων.

Η κυβέρνηση επικαλείται το νόμο Κατσέλη για τους ιδιώτες και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για να πείσει ότι μεριμνά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αποκρύπτει ότι στο παρασκήνιο έχει δεχθεί δύο αλλαγές, που θα άρουν σε μεγάλο βαθμό την προστασία που σήμερα υπάρχει, προκειμένου να «τρέξει» την τρίτη αξιολόγηση και να φτάσει στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη, η οποία σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ, έπειτα από απαίτηση της τρόικας, από την 1η/1/2018, με σκοπό να εξακριβωθεί αν υπάρχουν πολίτες που έχουν υπαχθεί και προστατεύονται από το νόμο, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά σε νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση έχει δεχθεί να φέρει στη Βουλή για αυτόματη έξοδο από το προστατευτικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού όποιου δανειολήπτη δεν πληρώσει πάνω από τρεις μηνιαίες δόσεις.

Σε αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι η μόνη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νόμος 4354/2015, βάσει του οποίου προστατεύονται από τις πωλήσεις σε funds ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, λήγει στις 31.12.2017.

Οι μεταβολές αυτές αναμένεται να ακυρώσουν στην πράξη τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για προστασία των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να μειώσουν κατά πολύ τον αριθμό των πολιτών και των επιχειρήσεων που σήμερα είναι σε προστατευτικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη ή στο καθεστώς εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν ζητήσει και ήδη εξετάζουν περιπτώσεις τόσο από το νόμο Κατσέλη όσο και από το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για να εξετάσουν αν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Και αν, σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι αριθμοί είναι μικροί καθώς δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε αυτόν, η εξέταση των υποθέσεων που προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, εφόσον βγουν εκτός, θα προκαλέσουν μεγάλο, πρόσθετο πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Οι πλειστηριασμοί όμως δεν αφορούν μόνο στις τράπεζες.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top