0
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή (swap) χρέους ύψους 29,7 δισ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και τη διευκόλυνση της πώλησης νέων ομολόγων στο μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο προγράμματος που θα μπορούσε να αρχίσει στα μέσα του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανταλλάξει 20 ομόλογα που είχαν εκδοθεί μετά από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που είχαν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές το 2012, με μέχρι και πέντε ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους τραπεζίτες ενήμερους για το σχέδιο swap- οι οποίο μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, καθώς το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα. Οι ωριμάνσεις των νέων ομολόγων ενδεχομένως να είναι οι ίδιες με αυτές των υπαρχόντων (2023-2042).

«Η κίνηση αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει την παρούσα έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής αγοράς ομολόγων» σύμφωνα με αναλυτές της Pantelakis Securities SA στην Αθήνα. Επίσης, «θα αποφέρει μια αξιοπρεπή καμπύλη απόδοσης, συνδράμοντας στην επιστροφή της χώρας στις αγορές δημοσίου χρέους».

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για την περίοδο μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος διάσωσης, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά. Το swap χρέους αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορές ομολόγων το 2018, για να δημιουργήσει ένα επαρκές «μαξιλάρι» τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ ώστε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει την ακριβή χρονική στιγμή του swap. Ένα από τα τραπεζικά στελέχη είπε πως η συναλλαγή θα μπορούσε να αρχίσει στις 13 Νοεμβρίου και ο διακανονισμός θα μπορούσε να λάβει χώρα μία εβδομάδα μετά. Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση του swap πριν την επόμενη άφιξη των δανειστών της χώρας, που είναι προγραμματισμένη για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα πούλησε την Τετάρτη έντοκα γραμμάτια δημοσίου 26 εβδομάδων, ύψους 1,138 δισ. ευρώ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top