0
Στη δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία τις φωτογραφίες των αδίστακτων ληστών που εισέβαλαν στα σπίτια και βασάνιζαν τα θύματά τους προκειμένου να τα ληστέψουν.


Πρόκειται για τους ληστές που δεν δίστασαν να κάψουν με ηλεκτρικό σίδερο ηλικιωμένη στην Κυψέλη προκειμένου να τους υποδείξει που έχει κρύψει τα ελάχιστα χρήματα που είχε.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες: 
1.(επ) VASHAKMADZE (oν) VALERI του VITALI και της MZIA , γεννηθέντα στις 17-9-1989 στη Γεωργία


2. (επ) OCHIGAVA ή OCHIGANA ή MASHARASHVILI ή LEVAN ή OCHIGANA LEVAN (ον) LEVANI ή GIORGI ή LEVAN τ ου SOSO ή TAMAZE ή TMAZE ή SOSO TAMAZE και της RUSUDAN ή ROUSOUNTANI ή LILA ή ROUSUDAN , γεννηθέντα το 1980 στη Γεωργία


3. (επ.) CHITORELIDZE (ον) GIORGI του ILIA και της NAIRA , γεννηθέντα στις 17-2-1985 στη Γεωργία


4. (επ) PACHUASHVILI (ον) MAMUKA του AVTANDIL και της LUBA , γεννηθέντα στις 31-12-1983 στο Καζακστάν


5. (επ) DZNELADZE (ον) NODAR του KOBA και της SVETLANA , γεννηθέντα στις 18-1-1998 στη Ρωσία


6. (επ) CHAGUNAVA (ον) Ζ VIAD του ZURABI και της HUHU , γεννηθέντα στις 28-10-1983 στη Γεωργία


7. (επ) KOSTAVA ή BREZUICA (ον) REZO ή IULIAN του VLADIMIR ή KOSTAVA VLADIMIR ή ANTONOV και της MARIAM ή KOSTAVA TSIRA ή TSIRA , γεννηθέντα στις 27-2-1979 στην Γεωργία


Και για τον μη συλληφθέντα:

8. (επ) PETROVIS (oν) IAN του IGOR και της MARIA , γεννηθέντα στις 23-12-1970 στην Τσεχία
 

Πώς δρούσαν

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως:

-αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στη συνέχεια παρακολουθούσαν
-προετοίμαζαν τις ενέργειές τους, προβαίνοντας σε προπαρασκευαστικές ενέργειες και σε «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων
-στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δύο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Ο συντονιστής

Τον ρόλο του επιχειρησιακού συντονιστή είχε ο 34χρονος συλληφθείς, υπήκοος Καζακστάν, ο οποίος δρούσε ως «οργανωτής», εποπτεύοντας και κατευθύνοντας την ομάδα «δράσης», ενώ ως άτομο με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) δεν κινούσε εύκολα υποψίες με την παρουσία του στον χώρο.

Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών – κλειδαριών ασφαλείας, πλήθος από τις οποίες βρέθηκε στα σπίτια τους.


Μάλιστα, ήταν τέτοια η αρτιότητά τους στην παραβίαση κλειδαριών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά «passepartout».

Κατά τη δράση τους φορούσαν κατάλληλα ρούχα, ώστε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίηση και την αναγνώρισή τους.


Επιπλέον, δεν δίσταζαν να ασκήσουν σκληρή σωματική βία στους παθόντες, ώστε να τους εξαναγκάσουν να υποδείξουν τα σημεία-κρυψώνες με χρηματικά ποσά, αντικείμενα αξίας και χρηματοκιβώτια.


Η σπείρα για τη διαμονή των μελών της ακολουθούσε την πρακτική των οργανώσεων του γεωργιανού οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή την ενοικίαση διαμερισμάτων σε στοιχεία γυναικών, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούσαν και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία άλλων αλλοδαπών προσώπων.


Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες των μελών, στα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– επτά οχήματα
– δύο πιστόλια και δύο μαχαίρια
-324 φυσίγγια
-ποσότητα κάνναβης
-5.450 ευρώ
-χρυσές λίρες και πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών και ασημικών
-ηλεκτρονικές συσκευές
-δελτία αποστολής αντικειμένων από ενεχυροδανειστήρια και αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό,
-πλήθος κλαπέντων επωνύμων ειδών ένδυσης και υπόδησης, και
-πλήθος ρούχων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών, διαρρηκτικών εργαλείων, κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM.


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας μέχρι 5-1-2018, σύμφωνα με τη σχετική εισαγγελική διάταξη αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν και να εξιχνιασθούν άδηλες υποθέσεις κλοπών από οικίες που έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9690800 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top