0
Η πολυεπίπεδη ζημιά στην οικονομία από την υπερφορολόγηση που αποφάσισε και επέβαλε «συνειδητά» η κυβέρνηση φάνηκε και κατά τη λεγόμενη «μαύρη Παρασκευή» του Σεπτεμβρίου. 

Η ημέρα εκείνη, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν περίπου 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο σκληρός Σεπτέμβρης της υπερφορολόγησης για 4.267.408 φορολογούμενους είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ρεκόρ οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη. Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Σεπτέμβριο ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έκανε άλμα κατά 410.322 καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ του 2017.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένων που άφησαν απλήρωτες τις υποχρεώσεις τους στην εφορία τον Σεπτέμβριο, μετά τη συσσώρευση των Φθινοπωρινών υποχρεώσεων είναι ένα «καμπανάκι» για το τι θα συμβεί τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που πέφτουν μαζεμένες οι υποχρεώσεις.  

Τα στατιστικά της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι κανένα μήνα από τις αρχές του έτους το πλήθος των οφειλετών δεν είχε ξεπεράσει τα 4,2 εκατομμύρια και από τον Ιανουάριο –με εξαίρεση τον Ιούλιο- ο αριθμός των οφειλετών παρουσίαζε μείωση. Η τάση όμως αυτη φαίνεται ότι αντιστρέφεται και αναλυτές εκτιμούν ότι το αρνητικό σήμα του του Σεπτέμβρη ίσως σημαίνει πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έφτασε τον Σεπτέμβριο τα 4.267.408. Από αυτούς 1.724.708 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 

Ποια είναι αυτά; Κυρίως οι κατασχέσεις λογαριασμών που πέφτουν βροχή, ενώ μέχρι τώρα στο «δόκανο» των αναγκαστικών μέτρων από την αρχή του έτους είχαν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι, με αύξηση περίπου 20.000 μέσα σε ένα μόλις μήνα! Από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις η εφορία έχει εισπράξει 3,5 δισ. ευρώ από την αρχή του 2017. Από αυτά  2,15 δισ. ευρώ προήλθαν από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,4 δισ. ευρώ από νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Μέσα σε ένα μήνα, από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα έφτασαν τα 706 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων ανήλθε σε 98,745 δισ. ευρώ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top